Ghid de utilizare a resurselor juridice romanesti de pe Internet

Bogdan Manolea 

Inapoi la cuprins

I. Legislatie 

Pagini web care cuprind legislatia romaneasca in vigoare sunt destul de numeroase, insa o importanta parte din ele sunt dedicate unor domenii stricte. Siturile care ofera intreaga legislatie in vigoare (sau mai bine zis o mai mare parte a acesteia ), in regim gratuit, partial gratuit (in functie de timpul utilizarii serviciului) sau contra cost, pun la indemina utilizatorilor o serie de mijloace pentru facilitarea gasirii unui anumit act normativ existent in baza de date proprie (cautare dupa cuvinte cheie sau elemnte de identificare, clasificare dupa numarul Monitorul Oficial sau a autoritati emitente, etc. ) Cum modalitatile de cautare difera de la pagina la pagina, le vom aborda separat in functie de fiecare site. Ordinea siturilor este cea a preferintei autorului.

Baze de date legislative - I 

Indaco 

Ofera 2 posibilitati de acces online la legislatia Romaniei : 


1. Lege start ofera accesul la legislatia Romaniei pa baza unor parole de acces care se gasesc in publicatiile Curentul, 24 Ore Muresene si Monitorul de Iasi. (parola zilnica), Tribuna economica ( parola saptamanala) si Cargo (parola bilunara). De asemenea exista posibilitatea de utilizare a sistemului 5 minute pe saptamina in mod gratuit prin utilizarea parolei Evaluare.

In fapt cautarea este gratuita, restrictionat fiind doar accesul la textul actelor normative. 

Facilitati oferite de LegeStart:

  •  acces gratuit la baza de date legislativa
  •  baza de date este actualizata zilnic si cuprinde peste 43.000 acte
  • vizualizare hipertext - toate referirile la alte documente din cuprinsul
    unui act pot fi folosite pentru navigare
  • posibilitatile de cautare: numar, an, tip act, publicatie, numar variabil
    de cuvinte, va usureaza identificarea actelor dorite
  • nu necesita nici un fel de setari speciale sau efectarea vreunei instalari
    pe calculatorul dumneavoastra, pur si simplu vizitati din browser-ul
    dumneavoastra http://www.indaco.ro/LegeStart


Cerinte:

  - conexiune la internet si acces la seviciul de navigare pe web (www)
  - browser de web (Internet Explorer 3.0 sau mai nou, Netscape Navigator 3.5
sau mai nou)

Se recomanda  Internet Explorer 4 sau mai nou.

Accesul la acest serviciu este supus unor anumite limitari: 
 - documentele publicate in numere Bis ale Monitorului oficial nu sunt disponibile prin Internet. 
 - nu se permite descarcarea a mai mult de 1Mb de text legislativ in 24 de ore

Cautarea se poate face dupa urmatoarele criterii : 

  • Tipul actului
  • Numarul actului
  • Data actului
  • Numarul publicatiei
  • Date publicatiei
  • Cuvinte cheie 

Se poate selecta si modalitatea de sortare ( dupa data, tipul actului sau publicatie ) si numarul de rezultate afisate simultan (10,30,50,100,200) 

Iata si citeva indicatii pentru completarea cimpurilor : 

Tip act:
De aici puteti alege ce tipuri de acte sa se afiseze. Daca lasati optiunea implicita "Orice tip de act", cautarea va fi efectuata in intreaga colectie de acte. 
Nr act:
Daca stiti numarul actului dorit, scrieti-l in aceasta casuta. 
Data act:
Puteti introduce o data calendaristica reprezentativa pentru perioada ce va intereseaza.

De exemplu: 
2000 = actele din anul 2000 
01/1999 = actele din luna Ianuarie a anului 1999 
25/08/1956 = actele din 25 August 1956 
Nr pub:
Daca stiti numarul publicatiei in care au fost publicate actele normative dorite, puteti completa acest camp. 
An pub:
Similar cu data actului, aici puteti restrange cautarea la publicatiile dintr-o anumita perioada de timp. 
Cuvinte:
In cazul in care doriti cautarea dupa anumite cuvinte, completati acest camp 

Sort dupa

data - actele sunt sortate in ordinea datei, cel mai nou fiind prezentat primul in lista 
tip act - actele vor fi prezentate grupat dupa tipul lor, tipurile fiind sortate in ordine alfabetica 
publicatie - actele vor fi prezentate grupat dupa publicatiile in care au aparut, publicatiile fiind sortate in ordine alfabetica 

Afisare X rezultate simultan:
Cate rezultate vor fi afisate pe o pagina. 

Rezultatele sunt prezentate pe una sau mai multe pagini, existind posibilitatea accesarii directe a oricarei pagini din setul de rezultate. In partea de sus a paginii sunt cuprinse informatii referitoare la numarul de acte existent in baza de date si la ultima data cind s-a facut actualizarea. De asemenea sunt indicate criteriile care au fost utilizate in cautare. Urmeaza numarul de rezultate care corespund criteriilor si apoi lista de rezultate. in forma : numar act, data act, titlu act 

Ex : 

Lege 742 din 06/12/2001
privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 34/2001 pentru modificarea si completarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru

Prin accesarea linkului de la numarul si data actului normativ se ajunge la textul acestuia. In sistemul oferit de LegeStart textul este intercalat de reclama facuta altor produse si servicii Indaco. In coltul din dreapta sus sunt prevazute conexiuni ale actului ( eventuale modificari, abrogari, promulgari sau completari ale acestuia ) . Aceste linkuri directe nu sunt insa disponibile in LegeStart, insa prin copierea acestora si revenire in pagina de cautare se pot accesa si acele acte normative. Eventualele referiri din lege la alte acte normative sunt legate de actul respectiv, astfel incit printr-un simplu click se poate ajunge la actul normativ la care s-a facut referirea. 

In partea din stinga jos sunt prezentate informatii referitoare la contul dvs : numarul de minute ramase si marime in KB a textul descarcat

2. LegeNet prin care accesul se face pe baza unui abonament la acest serviciu - 15 USD / luna fara TVA, platiti in lei la cursul BNR din ziua platii

LegeNet foloseste un browser facut de Indaco. Aceasta duce la urmatoarele diferente: 

1. viteza - tot ce se "discuta" in LegeNet este comprimat ceea ce duce la viteze mai mari de 8-10 ori decat in cazul navigarii clasice web. 

2. functiuni in plus - se afiseaza mai multe informatii privind un anumit act, cum ar fi: :  starile actului  - modificat de.. abrogat de.. a se vedea si ... (aceasta in plus fata de link-urile efective din document care se afiseaza si in LegeStart si in LegeNet, ca de altfel in orice program "Lege")  ; conexiuni ale actului la nivel de articol (aceleasi lucruri ca mai sus doar ca sunt rafinate la nivel de articol) 

3. interactiune sporita:   exista posibilitatea marcarii automate cu un gri a articolelor abrogate sau modificate de alte legi ; un click de mouse dreapta pe un astfel de articol duce la afisarea articolelor ce efectueaza actiunile respective  

4. criterii de cautare mai avansate prin legeNet se poate cauta si dupa tematica actului, interval de numere si date etc.    

Principalele facilitati oferite sunt : 

 - Ofera posibilitatea consultarii bazei de date legislativa prin intermediul Internetului 
 - Intreaga colectie de documente este vizualizata in mod hipertext 
 - Posibilitatile de cautare: numar, an, emitent, numar variabil de cuvinte, tematica si subtematica sau combinatii ale acestora, va usureaza identificarea actelor dorite 
 - Modificarile, completarile, abrogarile si celelalte stari suferite, sunt evidentiate la nivel de articol, printr-o culoare distincta 
 - Colectia de acte este actualizata zilnic cu ultimele acte normative aparute, precum si conexiunile dintre acestea si cele existente in baza la momentul respectiv 

Necesitati pentru utilizarea sistemului LegeNet 

Pentru a beneficia de acest serviciu este necesara in prealabil inregistrarea si obtinerea unui abonament, pe care o puteti face la aceasta adresa: http://www.indaco.ro/inregistrare_legenet.html . In urma inregistrarii veti obtine o parola si un nume de utilizator. 
O data ce sunteti in posesia unei parole, puteti descarca aplicatia de pe situl Indaco . Aceasta este sub forma unui fisier comprimat autoextractabil, denumit install.exe. Cand download-ul se termina, startati acest program. Dezarhivarea si lansarea aplicatiei se vor realiza automat. 
Aveti nevoie de conexiune directa la Internet (prin dialup sau alte metode, cu exceptia accesului exclusiv printr-un proxy HTTP). 
Aplicatia client necesita sub 1M spatiu liber pe disc, 16M memorie RAM si ruleaza sub Windows 95/98/NT/2000. 

Pasii pe care trebuie sa-i urmati: 

Completarea formularului de inregistrare. Va veti alege un nume de cont, iar prin email veti primi o parola. Pentru evaluarea serviciului veti dispune de 5 minute gratuite. 
Descarcarea (download) a programului denumit install.exe (393 k). Operatia dureaza circa 3 minute daca aveti o legatura prin modem la 28.8 kbps. Daca doriti sa primiti prin mail acest program scrieti-ne la lege@indaco.ro. 

 


Superlex



Superlex este baza de date juridice a Ministerului Justitiei, implementata pe o platforma Lotus Notes Domino. Incepand cu 1/10/1999 actualizarea bazei de date se face impreuna cu Indaco Systems.

Baza principala se afla pe serverele ministerului, iar replica publica este gazduita pe serverele Domino Kappa. Actualizarea automata a acesteia se face permanent.

Toate textele din baza de date sunt scrise cu caractere romanesti.

Biblioteca de acte normative a Ministerului Justitiei

Biblioteca cuprinde acte normative emise din 1863 pana in prezent.

Fiecare act are doua mari parti ce cuprind la randul lor mai multe rubrici (campuri):
Prima parte poarta denumirea de "Textul legii" si se refera la actul propriu zis ce contine informatii despre:
tipul actului normativ (de exemplu: Lege, hotarare, ordin, ordonanta etc.);
numarul actului normativ;
publicarea actului normativ (Monitorul/Buletinul Oficial);
numarul Monitorului/Buletinului Oficial in care a fost publicat actul
normativ;
data publicarii actului normativ;
emitentul actului normativ respectiv;
daca actul normativ respectiv a mai fost republicat intre timp, ca urmare a
modificarii lui;
textul actului normativ;
data adoptarii, a promulgarii si a intrarii in vigoare a actului normativ.

A doua parte se refera la modificarile pe care acest act le poate face
asupra actor acte, modificarile ce i se pot aduce lui, trimiterile ce le
poate face. Aceasta parte poarta denumirea de "Fisa legii".

Datorita volumului mare de date, actualmente sunt incarcate in biblioteca
urmatoarele informatii:
 - pentru perioada 1863-1940 e incarcata, cu exceptia a catorva acte ce au fost
considerate mai importante, numai fisa legii;
 - pentru perioada de dupa 1 decembrie 1989 sunt incarcate numai informatii
referitoare la textul legii.

Toate actele din aceasta biblioteca sunt scrise cu caractere romanesti.

Din puncte de vedere personal consider ca o cautare dupa sistemul descris
la litera A este suficient de complex pentru a da rezultatele dorite, astfel
incit celelalte modalitati de gasire a unui act normativ in baza de date
pusa la dispozitie sunt greoaie si cu rezultate neconcludente uneori.
Nivelul de actualizare este in general cu o saptamina in urma fata de apartia Monitorului Oficial 
Modalitati de cautare : 

A. Cautare dupa diverse criterii

Se permite o regasire in actele normative pe pagina Cautare , trebuind insa
sa se faca o initial o decizie privind perioada in care acesta se va realiza  :


Cautare in colectia de acte normative anul curent


Cautare in colectia de acte normative anii 1999 - 2000


Cautare in colectia de acte normative anii 1996 - 1998


Cautare in colectia de acte normative anii 1990 - 1995


Cautare in colectia de acte normative anii 1864 - 1989

Apoi se ajunge la o pagina care permite cautarea in baza de date selectata
dupa urmatoarele criterii :

1. Numarul actului normativ
2. Cuvinte care se regasesc in titlul actului normativ
3. Tipul actului normativ ( selectie )
4.  Anul apartitiei (selectie )
5. Starea actului normativ ( selectie - abrogat sau nebrogat )
6. Numarul Monitorului Oficial
7. Emitentul actului normativ ( selectie )
8. Numarul maxim de rezultate - aici este obligatoriu sa introduceti un
numar !!
9. Cuvinte care se regasesc in intreg textul actului normativ

Selectie - inseamna ca trebuie sa selectati o optiune din cele indicat in
pagina . In cazul selectiei care trebuie facuta la Anul Aparitiei, ea va fi
limitata de decizia privind perioada in care se va face cautarea )

Nu este obligatoriu sa fie completate toate cimpurile - dimpotriva este bine
a se completa doar 2-3 dintre criteriile puse la dispozitie, celelalte
urmind a fi lasate libere . Cautarea se va face cumulativ dupa toate
criteriile pentru care a fost introdusa o valoare .
Exemplu ( Daca completam cimpul 3- lege , cimpul 4 - 1999, cimpul 5 -
neabrogat si cimpul 9 - privatizare, iar restul se vor lasa libere sau cu
valoare initiala )  se va cauta in baza de date actul normativ care
indeplineste cumulativ conditiile : Lege din 1999 neabrogata care contine
in textul legii cuvintul " privatizare " ) .

Rezultatul cautarii se va afisa intr-o singura pagina ( numarul rezultatelor
va depinde si de completarea cimpului 8 - numarul maxim de rezultate ).
Lista va cuprinde numarul legii si numele acesteia . Printr-un click pe
numarul legii se va ajunge la textul acesteia.

B. Regasire dupa numarul Monitorului Oficial

Se selecteaza perioada de cautare dorita, iar
pentru a vedea monitoarele oficiale dintr-un an se apasa pe semnul albastru
> din dreptul anului in care se face cautarea.
Va aparea astfel lista tuturor Monitoarelor Oficiale din acel an al caror continut se afla in
aceasta Baza de date. Lista este in ordine cronologica inversa ( primul va
fi din 31 12 2000 ) . Daca pe pagina nu apare Monitorul Oficial pe care il
cautati - apasati Butonul Inainte existent atit sus, cit si jos in pagina .
Dupa gasirea Monitorului Ofciial dorit , apasati inca o data pe butonul albastru > si veti
vedea continutul  Monitorului Oficial respectiv cuprinzind titlul legilor publicate in
acesta . Pentru a accesa textul acelui act normativ este suficient a
apasa pe titlu.

C. Regasire dupa Emitent

Pe aceasta pagina va aparea o lista a emitentilor diferitelor
acte normative incluse in baza de date . Apasati butonul albastru > din
dreptul Emitentului dorit si va va aparea o lista cu anii in care au fost
emise acte normative de catre respectiva autoritate. Selectati anul apasand
butonul albastru din dreptul anului si va aparea lista actelor normative
emise de autoritatea selectate in anul respectiv . Apasati pe numarul
actului normativ se veti obtine  textul acestuia.

D. Regasire dupa Tipul actului

Se selecteaza tipul actului cautat, apoi fiind
prezenta o lista crnologica inversa ( actul cel mai recent e primul ) in
care se va cauta actul dorit

E. Index dupa acte interne

Pe aceasta pagina sunt prezentate actele interne in ordine
alfabetica . Principiile de gasire in index sunt la fel ca mai sus (B,C,D) ,
selectindu-se in primul rind primele 2 litere dupa care se cauta apoi
tematica si in cele din urma subiectul tratat, care este de fapt legatura
catre datele necesare identificarii actului normativ ) numarul acestuia, si
numarul si data Monitorului Oficial in care a fost publicat )  Pentru a obtine textul
documentului trebuie sa apasati butonul cu acelasi nume aflat pe pagina.

F. Index dupa acte internationale .

Se acceseaza pagina. http://domino2.kappa.ro/mj/temint.nsf/IndTematica?OpenForm  si se aplica aceleasi reguli ca in cazul actelor interne

Caracteristicile Actului Normativ

Actul normativ gasit este prezentat in forma aparut in Monitorul Oficial .
Daca se doresc informatii suplimentare despre acesta se poate apasa butonul
Fisa textului aflata sus in pagina unde se pot obtine urmatoarele informatii
:
1. Nr. fisa: -
2. Starea actului: Neabrogat sau Abrogat
3. Tipul actului: Ex : H nr. 60 din data de: -
4. Publicat in: Ex : M.Of. nr. 046 la data de: 03/18/97
5. Denumirea actului: Ex : HOTARARE pentru aprobarea Regulamentului de organizare
si functionare a Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor si a corpului de
arbitri
6. Prescurtarea actului: Ex : HG60/1997
7. A mai fost publicat in: -
8. Republicat: -
9. Emis de: GV
10. Data adoptarii in Senat: -
11. Data adoptarii in Camera Deputatilor: -
12. Data promulgarii: -
13. Data intrarii in vigoare: -
14. Abrogari, modificari/derogari aduse acestui act normativ prin: -
15. Modifica sau abroga expres urmatoarele acte: -
16. Trimite la urmatoarele dispozitii normative: -
17. Determina urmatoarele acte normative: -
18. Prezinta contingente cu urmatoarele acte normative: -
19. Observatii: -

Din pacate de obicei nu toate aceste cimpuri sunt completate sau actualizate
.

Pagina urmatoare

© Copyright 2001-2002. Toate drepturile rezervate. Bogdan MANOLEA