4 comments
Comment from: abdufunal
Un caz interesant!
Am citit decizia instantei si in special opinia judecatorului care nu a fost de acord cu decizia curtii.
Mi-a atras atentia urmatorul pasaj:
11. A blanket ban on personal use of the Internet by employees is inadmissible[28], as is any policy of blanket, automatic, continuous monitoring of Internet usage by employees[29].
De aici eu deduc ca, o politica a unei companii de a interzice total accesul angajatilor la internet, in scop privat, nu este legala. De asemena o politica de monitorizare continua a accesului la internet, este de asemenea ilegala. Sunt aceste observatii corecte?
Comment from: bogdan
Nu stiu daca politica firma de a interzice total accesul personal poate fi considerata ca ilegala, ci mai degraba iluzorie.
In schimb, daca vorbim de monitorizarea continua - da, dpmdv - dar si al altora (vezi art. 29WP) ar fi o practica ilegala.
Comment from: abdufunal
Multumesc pt. raspuns.
Comment from: mihai
Articolul este destul de bun avand in vedere ca autorul nu avea cum sa cunoasca toate detaliile cazului ci doar ce a ales (in mod eronat in opinia mea) Camera de 7 judecatori a CEDO sa retina. Din aceasta cauza si concluzia este partial eronata, cazul este intr-adevar destul de clar pe fond. Reclamantul a ales sa mearga pe încalcarea dreptului sau la viata privata in fata instantelor romanesti. De fapt asta a fost esenta.
Mai mult decat atat, violarea corespondentei s-a produs inaintea inceperii procedurilor disciplinarea. Angajatorul nu avea cum sa stie ca discutiile erau personale decat daca le-ar fi citit. E la mintea cocosului, nu si pentru judecatorii CEDO dupa cum vedem.
Ca sa si demonstrez ceea ce am afirmat mai sus o sa redau doua pasaje din hotararile instantelor romanesti.
Tribunalul Bucuresti retine:
“Instanta apreciza ca monitorizarea convorbirilor efectuate de angajat pe internet prin intermediul programului yahoo messenger de pe calculatorul firmei, convorbiri ce au fost facute de reclamant in timpul programului de lucru - indiferent daca fapta angajatorului imbraca sau nu forma ilicitului penal - nu este de natura sa aduca atingere validitatii cercetarii disciplinare efectuate in cauza.”
Pentru Tribunalul Bucuresti art. 195 CP era un fel de gluma, nu a gasit niciun motiv sa tina cont de el.
Curtea de Apel Bucuresti retine:
“In sustinerea recursului a aratat ca, prin hotararea atacata in mod nelegal si netemeinic a respins prima instanta contestatia formulata impotriva deciziei de desfacere a contractului de munca, in conditiile in care aceasta s-a fundamentat pe violarea secretului corespondentei, prin interceptarea si divulgarea continutului comunicarilor efectuate prin yahoo messenger in perioada 05.07.2007 - 13.07.2007, drept inviolabil prevazut de art.28 din Constitutie si aparat prin dispozitiile art.195 din Codul penal, precum si de art.8 din Conventia Europeana, in acelasi sens fiind si jurisprudenta Curtii Europene, care a statuat ca si convorbirile telefonice de la locul de munca sunt acoperite de notiunile de “viata particulara” si “corespondenta", in mod logic, si e-mail-urile transmise de la locul de munca vor fi protejate de art.8.”