19 comments
Comment from: bogdan
Multumesc pentru comentariu. F. interesant.
Deci dvs, spuneti practic ca dispozitiile din acel articol din norme sunt ilegale.. :-)
Ok .. dar asta decide doar in instanta in final .. pentru un contract de 8 USD/an ma duc in instanta ?
Mai e o chetsiune in neclara - nu ar fi trebuit sa se refere textul si cumva la exceptarea contractelor cu persoane juridice din UE - ma indoiesc ca acolo i-ar putea obliga sa aiba un sediu permanent in alta tara.
Comment from: Liliana
Sediul permanent este un concept pur fiscal si nu are legatura cu UE sau tari terte. Se refera la faptul ca, in anumite conditii, veniturile unui nerezident ar trebui impozitate in Romania ca fiind aferente unui sediu permanent (de altfel si conventiile de evitare a dublei impuneri au reglementari privind acest sediu permanent).
Problema pentru fisc este ca nu poate identifica nerezidentii care ar trebui sa inregistreze un sediu permanent in Romania. Sincer vorbind, ma indoiesc foarte tare ca o pot face chiar si pe baza acestei declaratii stupide.
Din pacate noi ne-am obisnuit sa ne luptam cu fiscul de unii singuri. In mod normal ar trebui sa actionam prin organizatiile din care facem parte (structuri asociative gen camera de comert sau altele de acest tip).
Recent am avut o surpriza placuta afland ca, pe baza unor comentarii pe care le-am facut privind asigurarile sociale, un deputat a trimis o intampinare catre ministrul de finante pentru a cere clarificari.
Eu zic ca este important sa luam atitudine si sa nu dam impresia ca le merge asa, oricum…
Comment from: Tudor B
dar daca, teoreric, fac totul pe PFA (persoana fizica autorizata), atunci mai trebuie dus undeva acel contract?
Comment from: bogdan
Tudor, PFA = persoana juridica.
Doar ca persoana fizica independenta nu intri sub auspiciile legii.
Dar sa nu te sperii cind vei intreba la Administratia Financiara si nu o sa aiba habar de ordinul asta.
Liliana, ai perfecta dreptate. Personal nu am nici o problema sa-mi dedic o parte din timpul meu pentru actiunea la nivel asociativ (de obicei prin APTI) pentru lamurirea unor problemle de acest gen - si in aceasta chestiune eu cred ca putem sa facem macar un protest formal.
Dar nimic nu ma descurajeaza mai mult decit imensa latenta si nepasare din partea celor carora ar trebui sa le arda fundul cind aud de asemenea acte.
Eu cel putin doar inregistrez domenii din strainatate personal, dar re-sellerii de domenii .com (ca sa dau doar un exemplu) ar trebui sa plinga de ciuda. Eu nu vad asa ceva.
Comment from: Razvan G
Ar fi foarte de ajutor daca am posta in acest thread ce experiente ati avut cand ati mers la Finante cu contracte gen Adwords.
Eu voi merge Luni la finante sa intreb de aceasta problema. Va tin la curent si sper si altii sa faca acelasi lucru.
E atat de idioata si schimaboate legislatia incat 50% din timpul destinat afacerii tale pe internet il petreci cercetand legi si ordine. Total anormal pentru a putea sa mai si face ceva…
Comment from: Razvan G
update…
Am fost la Finante azi cu contractul de la Google Listat ( Termenii si Conditiile). Am relatat problema si au zis ca nu ii intereseaza contractul si trebuie completat un formular cu datele partenerului extern si datele firmei romanesti si depusa la ei.
Asta e toata procedura, deci teoretic e f simplu.
Comment from: bogdan
Mersi pentru update ! Cred ca ar fi bine sa zici si in ce judet/sector ai fost - din pacate fiecare adiministratie interpreteaza altfel legea !
Dupa cum bine poti citi in textul actului normativ, se vorbeste dupa contract si nu datele partenerilor din contract.. dar daca asa zice fiscul ! :-)
Comment from: Razvan G
eu am fost in Iasi. Am sa incerc sa depun asa ceva zilele astea si va anunt cum a decurs.
Comment from: monica banu
Notiunea de sediul permanent este corespondenta unei activitati desfasurate printr/un agent, daca vrem cu titlu „permanent”, printr-o autorizare sau model de contractare care sa implice pe lg controlul activitatii agentului de catre nerezident, asumarea unor obligatii de natura comerciala pe teritoriul Romaniei „in numele nerezidentului”.
Temeiul ordinului nu este intamplator pct.21 alin (1) din normele de aplicare ale codului fiscal, modelul de contractare la care se face exclusiv trimitere in ordin fiind strict corelat cu notiunea de sediu permanent. Faptul ca, fara sa diferentieze, textul vorbeste de orice „beneficiari ai unor contracte cu nerezidenti” in ceea ce priveste „orice activitate”, nu trebuie interpretat ca aplicandu/se oricaror contracte din activitatea curenta a unei societati, ci doar acelora aferente unei relatii comerciale specifice cu nerezidentul, datorita carora societatea romana nu poate fi perceputa ca avand un statut independent.
Verificarea independentei dintre societatile contractante este metoda prin care se poate verifica daca persoanei juridice romane care incheie un contract cu un nerezident ii sunt aplicabile prevederile corespondente sediului permanent.
Ordinul nu pare a fi aplicabil contractelor adwords sau de reseller .com, dar pentru a fi siguri ca primim interpretarea corecta, putem inainta o adresa Ministerului de Finante pentru emiterea unui punct de vedere. As putea colabora in sensul asta, desigur
Comment from: bogdan
Monica, unde legea nu distinge nici noi nu trebuie s-o facem.
Asa ca sunt de acord cu tine ca textul nu o fi vrut sa se aplica la adwords sau domenii, dar nu scrie in el.
E o idee foarte buna adresa de interpretare. Cred insa ca ANAF trebuie sa fie intrebat, ca el e autorul actului normativ - ce zici, faci tu asa ceva si publicam aici ce trimitem, dar si raspunsul ?
Eu as vedea chestia asta ca :
- explicat ce e cu afacerile pe Internet si de ce pentru unul din asta a face reclama in strainatate poate fi la ordinea zilei.
- explicat tipuri de contracte online
- cerut interpretare.
Comment from: monica.banu
da, redactez adresa (eu zic totusi catre MF pentru ca indiferent daca actul este emis de ANAF un punct de vedere este bine sa fie solicitat ministerului in domeniu care avizeaza oricum orice act normativ de acest gen)si publicam si raspunsul care ar trebui sa ne parvina in maxim 30 de zile
Comment from: bogdan
Si adresa sa o publicam - zic eu :-)
Poate o vede cineva pe Internet si ne da raspunsul oficial :-)
Poate e bine sa le trimitem la amindoua ?
Comment from: monica banu
da, publicam si adresa si o putem trimite la ambele institutii, desigur.
Comment from: Razvan G
in acea cerere intrebati si de impozitul pe venit obtinut din Romania de persoane nerezidente. EU am fost sa imi depun cererea si am avut o intreaba discutie pe aceasta tema, si m-am decis sa depun o adresa catre ei in care sa imi rapsunda daca trebuie sa mai platesc impozit si pe banii pe care ii platesc la Google in plus face de ce imi cere Google sa platesc. Billingul se face din Google Ireland Lmited si trebuie studiata f bine MO cu evitarea dublei impozitari in Ro si Ireland. De acesmenea trebuie incadrat activitate de publicitate pe care Google o preseteaza undeva daca are unde. ( redeventa, prestari servicii )
E f important pentru ca daca nu platesti acei bani la stat te poti trezi cu ditamai amenzile daca trebuie platiti.
Astept si rapsunsul vostru.
Comment from: bogdan
Intrebam, dar sincer, nu am inteles exact problema - incearca te rog sa formulezi tu intrebarea… sau sa explici background-ul…
Sau da un mail la contact at legi-internet.ro
Comment from: Razvan G
ok. itzi voi trimite mai tazriu in seara asta un email ;)
Vorbim
Comment from: Cristina
Google AdWords implica plata catre stat a 16% din valoarea sumei de pe factura, pentru ca google nu ofera clientilor certificatul de rezidenta fiscala.
Incadrarea este de servicii de publicitate.
Comment from: bogdan
Daca va referiti la acei 16% ca redeventa, nu cred ca e o interpretarea corecta - vezi discutia de aici Din nou despre contractul Adwords… dar si despre redevente…
Daca va referiti la impozitul pe profit sau venit, sigur ca trebuie platita suma de 16%.
Inregistrarea contractelor cu prestatorii straini e o chestie chiar complicata, din multe puncte de vedere. Scopul acestei masuri a fost acela de a identifica nerezidentii care ar trebui sa inregistreze in romania un sediu permanent si sa plateasca dari.
Eu una am o rezerva in ceea ce priveste obligatia inregistrarii contractelor, in sensul ca ea nu este prevazuta de codul fiscal ci de normele de aplicare. Ori normele metodologice nu ar trebui sa extinda obligatiile contribuabililor dincolo de prevederile legii. Articolul din lege in aplicarea caruia sunt datele normele nu face decat sa defineasca sediul permanent si nu stabileste in niciun fel alte obligatii.