8 comments
Comment from: Adrian Munteanu Visitor
Comment from: Max Visitor
Domnu` Adrian,
CRIME in limba engleza inseamna INFRACTIUNE, asa ca exemplul nu e bine ales.
Iar cat priveste al doilea exemplu….chiar nu inteleg unde bati….
Comment from: Max Visitor
Foarte bun articolul…
FELICITARI Monicai pentru spiritul de observatie!
Este foarte posibil sa mai gasim astfel de “mici inadvertente” traduse, pardon implementate din directivele europene.
Asa ca, hai la treaba!
:-)
Referitor la implementarea sau nu a unei directive, in general, si la jurisprudenta CEJ in aceasta materie - atentie la citarea surselor jurisprudentiale.
In cauza van Gend en Loos este discutata problema efectului direct in legatura cu o prevedere din Tratatul instituind Comunitatea Economica Europeana si nu cu o directiva.
In legatura cu cauza Becker, despre care Becker este vorba: Franz, Michael, Ursula, Mickael, Mathilde, Jean Victor? Iar Franz Becker este un “recidivist", adica a determinat emitarea mai multor hotarari ale CEJ, in mai multe dosare.
Comment from: bogdan Member
Theo,
Ai dreptate - Cauza Van Gend en Loos se refera la Tratat, dar este citata ca fiind cea care a stabilit jurisprudential existenta efectului direct al unui act comunitar.
La Becker - era vorba de cazul Ursula Becker v Finanzamt Münster-Innenstadt (Jan. 19, 1982 ) ECR 53
Poate mai util de citat pentru efectul direct al directivei, ca exceptie, ar fi cazul Marshall v Southampton and SW Hants Area Health Authority; Case 152/84 [1986] QB 401
Comment from: bogdan Member
Adrian,
Cred ca Max are dreptate aici - nu vad unde e problema cu computer crime.
La al doilea subiect nu ma pricep.
Comment from: monica lupascu Visitor
Cazul van Gend en Loos intr-adevar discuta implementarea unei prevederi din Tratatul privind instituirea Comunitatii Europene, dar s-a remarcat la nivel jurisprudential prin instituirea conceptului de “efect direct” al legislatiei comunitare (in componenta careia intra atat tratatele cat si regulamentele si directivele), instanta retinand la momentul respectiv urmatoarele:
- Comunitatea Economica Europeana constituie o noua structura legislativa internationala de aplicabilitate nu numai Statelor Membre cat si cetatenilor acestora;
- Independent de legislatia Statelor Membre, legislatia comunitara impune nu numai obligatii indivizilor dar confera acestora si drepturi. Aceste drepturi se nasc nu numai in virtutea unor prevederi exprese ale Tratatului cat si ca urmare a obligatiilor impuse in mod explicit de Tratat atat asupra indivizilor cat si asupra Statelor Membre si institutiilor Comunitatii;
- efectul unor prevederi ale Tratatului in ceea ce priveste implementarea acestuia in legea nationala a unui Stat Membru nu pot fi determinate de actuala legislatie interna a statului ci de prevederile Tratatului insusi;
- Efectul legislatiei comunitare la nivelul legilor interne ale Statelor Membre nu poate fi determinat de prevederile nationale ci doar de cele comunitare, Statele Membre fiind obligate sa aplice in mod direct legislatia comunitara iar instantele indreptatite sa asigure ca prevederile comunitare prevaleaza in cazul conflictului cu cele interne.
Intregirea principiului astfel constituit (efectul direct al legislatiei comunitare) a fost dezvoltat pe parcurs si de alte instate in cazuri precum Van Duyn v. Home Office si Defrenne v. Sabena sau Grad v Finanzamt Traunstein, care trateaza in mod special subiectul efectului direct al unei directive.
Comment from: traducator Visitor
computer crime - infractionalitate informatica si nu criminalitate
classified information - informatii secrete, nu clasificate
Cam asta vroia adrian sa zica…
Bogdane,
Grșeli regãsim și în urmãtoarele:
1. computer crime a devenit la noi criminaliate informaticã. Deși în lege nu se vorbește de moartea nimãnui ci de infracțiuni.
2. classified information a devenit informații clasificate. Este posibil sã greșesc, dar parcã a colo unde a fost inventatã informația, classified se aplicã oricãri informații ce nu este publicã…