12 comments
Comment from: par-alb Visitor
Comment from: I F Visitor
“Utopie sau viziune ?”
Niciuna! Grav e că lipsește cu desăvârșire viziunea. Și rațiunea e un lucru mai greu de găsit la reprezentanții MCSI (dar nu numai!) - probabil ți-au confirmat-o recentele întâlniri. Ăștia suntem, cu ăștia defilăm… Ne-o merităm!
Nu banii lipsesc, ci mintea. Acolo se învârt mai mulți bani decât trebuie; uitați-vă numai la licitațiile repetate cu nerușinare, pentru proiecte care fac același lucru și de care se uită dela un an la altul (și ce sume!).
Prea mulți ageamii au ajuns “mari specialiști", prea mulți hoți au ajuns paznici, prea mulți nesimțiți au fost aleși șefi…
Comment from: gupi Visitor
Uite inca un proiect serios facut cu bani foarte putini: http://banaterra.eu/
Comment from: vasile Visitor
Cum se ajunge la preturile respective? Este pe baza de licitatie si respectivul pret a fost cel mai mic?
Nu se poate ca, MCSI, sa analizeze cerintele, sa faca proiectul/designul si apoi sa contracteze realizarea “modulelor” direct cu firme mai mici? Poate ar iesi mai ieftin si ar putea controla mai bine rezultatul.
La EU sunt asemenea proiecte “gigant” care sunt impartite in bucati mai mici astfel incat sa poata concura mai multe firme la realizarea unei “bucati” din proiectul “gigant” si nu numai firmele “gigant” gen Siveco/IBM/Siemens/…
Comment from: Phane Visitor
Pe de alta parte, am fost de curand la Casa de pensii, ca sa imi fac un contract cu ei ca PFA. Mi-au cerut sa las cartea de munca acolo pentru a fi scanata - operatune care dureaza o luna si jumatate.
De ce nu exista o solutie informatica integrata intre ITM si CNSAS ?
Comment from: par-alb Visitor
@I F. si prea multi tzutzari care isi spun parerea fara sa fi vazut specs. @Phane. Am trait si pe afara: neintegrarea sistemelor era un fapt acum ceva ani (numai net-ul a fortat integrarea). Asta si din cauza ca cei din IT (care se considera mai mult artisti decat proiectanti) reinventeaza roata de fiecare data.
@par-alb Nu e vb de reinventatul rotii, ci de faptul ca daca vrei sa integrezi 2 produse, unul din ele trebuie sa aiba un API: adica cine l-a facut sa-l fi gandit asa incat sa se poata face o integrare viitoare, si nu neaparat de ei.
Cat despre licitatii: sunt multe portaluri realizabile si de companii mici, problema este alta insa: ori pun conditii mai mult decat bizare de participare care nu le poti indeplinii, ori nu se anunta licitatia si participa doar Siveco. Cat despre preturi, am vazut o gramada de proiecte realizate la sume de 10 ori mai mari decat am fi licitat noi daca aveam ocazia. Te si miri pe ce au putut sa cheltuiasca banii respectivi.
Comment from: Jenő Visitor
Nu numai că deja sunt siteuri cu conţinut similar, citez de pe hotnews.ro: “eRomania isi copiaza fara rusine toate informatiile din Wikipedia, fara macar a pomeni o sursa oarecare”
Ce mi se pare foarte tare e ca din lunga lista de site-uri eRomania sau eCe-o mai fi niciunul nu ma scuteste de vre-un drum la o institutie a statului sau de o interactiune cu vre-un functionar, sau cel putin nu vad eu cum m-ar putea ajuta.
Pe scurt hai sa miscam ceva bani de aici pana colo ca sa putem fura 3/4 din ei pe drum.
Comment from: bogdan Member
@Victor - eu am selectat doar lista de servicii care se suprapun peste cele facute de sectorul privat, sunt mult mai multe servicii in proiectul eRomania 1- citeste intreg caietul de sarcini.
@Jenő - de mai multa vreme au sters continutul copiat. Desi era mai util sa recunoasca de unde a fost luat si sa-l puna sub licenta CC BY SA
Comment from: par-alb Visitor
@tudor. nu e vorba de acces. Baze de date si aplicatii au fost concepute cu scopuri total diferite in minte. Adu-ti aminte ca pana de curand daca nu stiai numarul de cont nu puteai vorbi cu banca. N-ai vazut aplicatii in care autorul a codificat in stil propriu datele (moneda, cod judet, cod tzara, cod organizatie si ce-o mai fi). La integrare incepi sa descoperi ca dl.X din aplicatia ABC nu e acelasi cu dl.X din aplicatia BCD desi e vorba de aceeasi persoana etc. Daca nu le pui de acord (si asta costa timp, manopera si sunt deci extrem de scumpe) ii agati dlui X din baza de date a fiscului, amenzile altcuiva de la politia rutiera si imobilele unui tert din alt judet. S-au mai vazut minuni (documentate nu folclor) prin alte tzari. Securitatea informatica a lui e-Romania ar trebui sa fie mai buna ca a Pentagonului ca sa nu te trezesti cu ceva belele pe “cazier".
Comment from: Stefaniu Criste Visitor
Intre timp, uitati cam cum pune Casa Alba problema transparentei autoritatilor fata de cetateni.
http://opensource.com/government/10/4/how-transparent-white-house
informatizarea interactiunii celui de la ghiseu cu solicitantul are numai aspecte pozitive: nu face greva, nu cere shpaga, e politicos, lucreaza 24/7, nu pierde date si documente, tine minte si ce ai spus adevarat si ce ai mintit. Ajunge sa vezi USA si Canada si te lamuresti.