18 comments
Comment from: gabi cretu
Comment from: Sabin Iacob
La pct. 4 cred ca s-a strecurat o greseala in intrebare (dubla negatie), lumea se plange de faptul ca vor sa faca fapta penala si din infringement-ul in scopuri necomerciale
nu ma astept la vreun raspuns inteligent din partea catindatilor, chiar daca sunt cu calculatorul si internetul in relatii ceva mai apropiate decat baba cu mitraliera, n-am auzit inca de politicieni cititori de slashdot ;), si reactiile la incercarea d-lui Ghise de a aduce programul OLPC in Romania au fost… relevante.
Comment from: bogdan
Aveti dreptate - am corectat ! Multumesc.
Se poate sa nu primesc nici un raspuns elocvent, pe de alta parte sa nu se zica ca nu i-a intrebat nimeni :)
Le-am trimis emailuri - sa le citeasca..
Comment from: Maria Grapini:
Ca presedinte in exercitiu al ADER (Alianta pentru Dezvoltarea Romaniei) va invit in 4 decembrie la ora 15 in sala ronda ,et.8, la Camera de Comert a Romaniei unde ne intilnim cu o parte din guvernul Romaniei dar si cu patronatele si atunci putem stabili ce ati dori sa sustin ca initiativa europeana in domeniul IT.
Chiar daca pe 2008 PE are stabilit un program de lucru si teme de dezbatere,voi putea initia dezbateri pe tema cresterii competitivitatii bazata pe cunoastere, cercetare-inovare,in care IT-ul are un rol important.Incerc sa ma informez prin discutii cu asociatiile profesionale si patronale din diferite domenii. Voi avea argumente in plus pentru Romania, care inregistreaza decalaje semnificative la multe capitole dar si la nivelul informatizarii.
6. am deja un blog: http://grapini.euro-parlamentare.ro/blog/. Va fi actualizat cam de 2 ori pe saptamana
7. in maxim 2-3 zile, depinde de problema in discutie.
Voi reveni chiar azi cu raspunsuri la primele 5 intrebari.
O intrebare pentru factorii politici din Romania dar mai bine din toata Europa:
8. In Europa aplicam reglementarile europene sau ne supunem celor americane ?
Umbla zvonul ca o mare firma de sorginte americana, care cumpara de zor firme mai mici de CATV si internet isi permite de la o vreme sa analizeze continutul unui transfer de fisiere prin serverele lor si sa limiteze viteza sau chiar sa intrerupa acel transfer. Au patit-o prea multi ca sa fie numai un zvon. Sa zicem ca fac karaoke pe melodii de John Lennon si pe urma trimit piesa amicului meu din Baia Mare, ca sa ne amuzam amindoi. Dracovenia aia mica vede ca prin messenger se transmite un fisier mp3 si pur si simplu se limiteaza viteza: daca o fi fisier mp3 fara drept de autor ? Nu e mai bine sa actionam noi preventiv? Vreau sa le comunic ca un ISP se poate lega de viata unui client doar atunci cind are o hotarire judecatoareasca sau un mandat (sa ma corectezi Bogdan daca gresesc) nicidecum nu e treaba lor sa analizeze natura trimiterilor prin internet. Si totusi se intimpla in Romania ! Sper sa vina lumea si sa ma contrazica, sa cred eu ca a fost un vis urit, dar e posibil sa vina din cei patiti, care o sa ma aprobe. Asta apropo si de obiceiurile Google si ale altora de peste ocean. Se aude, Europa ?
Comment from: gabi cretu
Intrebare:
Cand o sa vi se raspunda la intrebari, in cat timp credeti ca veti avea bunavointa de a cobori din siguranta plina de sine in care va plasati pentru a remarca faptul!? Sase luni, un an!?
PS
In realitate, se prea poate sa pierd timpul dar raspund ca sa nu spuna ca nu le-a raspuns nimeni…
Le-am postat niste comentarii, sa le citeasca..
PSS
Nimeni nu are alti reprezentanti decat cei pe care ii merita si… produce.
Comment from: bogdan
Deocamdata observ cati raspund - dupa cum vedeti si dvs sunt vreo 2 raspunsuri din vreo 20 de mailuri/insemnari cite am trimis…si nici unul pe intrebarile esentiale. Sigur intrebarile ramin si dupa alegeri - cine vrea - sa le citeasca… si sa raspunda.
Fiecare dintre vizitatori, inclusiv eu citeste raspunsurile si decide ce face la vot. Eu, recunosc, inca nu stiu - d-aia intreb. Sau poate ca un vot nu conteaza.
In fine, multumesc candidatilor (dna Cretu si dna Grapini) care si-au facut timp macar sa zica aici ca le-au citit si deci, au luat la cunostiinte de ale.
Dna Grapini, din pacate cred ca pe 4 Decembrie nu voi fi disponibil la ora respectiva. Eu nu doresc sa sustin nici o initiativa europeana in domeniul IT, vreau sa stiu ce gindesc unii candidati despre problemele de mai sus si care au fost discutate/vor fi pe masa PE.
Nu m-ar deranja nici ca intrebarile sa fie fwd catre expertii cu care lucrati ca sa se uite pe ele. Cum doriti.
Important este sa intelegem problemele discutate la nivel de PE si sa reactionam, nu doar sa fim papusi.
Parerea mea
Bogdan
Comment from: Maria Grapini
1.Pana la urma de ce s-ar aplica reguli diferite pentru acelasi tip de serviciu oferit doar fiindca acesta este livrat pe alta cale? Intr-adevar exista controversa legata de siteurile gen youtube care de fapt ofera spatiu pentru stocare. Aici se poate discuta a cui este responsabilitatea pentru continutul unor materiale postate acolo.
2.Referitor la brevete, cred ca Parlamentul European a luat decizia corecta si a facut asta pentru ca exista posibilitatea sufocarii dezvoltatorilor mici si mijlocii.
3.Nu putem sta cu mainile incrucisate in fata amenintarilor teroriste, insa forma finala trebuie sa fie una care sa nu aduca atingere drepturilor omului.
4.Nu cred ca ar trebui pedepsit penal acel utilizator, daca nu a avut un scop comercial. Insa trebuie respectate si drepturile autorului, de aceea se incearca formularea unei asemenea directive .
5. Voi propune dezbateri publice in fiecare tara,voi colabora cu asociatiile de producatori dar si cu reprezentanti ai consumatorilor si apoi voi definitiva pozitia fata de aceasta problema.
Europarlamentarul trebuie sa fie reprezentantul celor care l-au trimis in PE, de aceea astept cu interes puncte de vedere asupra acestor chestiuni.
Invitatia nu a fost adresata doar domnului Manolea ci tuturor celor interesati.
Comment from: Sabin Iacob
ok, ma incumetez sa comentez unele raspunsurile doamnei Grapini:
2. dincolo de “sufocarea dezvoltatorilor mici", insasi notiunea de patent software e o aberatie, pentru ca se lucreaza cu concepte abstracte (idei, algoritmi); in Statele Unite aplicarea sistemului de patente la software a dus la tot felul de aberatii, gen acordarea unui patent pentru un tip de structura de date (lista triplu inlantuita), sau pentru elemente de interfata (tab-urile sunt patentate de Adobe, parca); s-a scris foarte mult pe aceasta tema, puteti porni de la http://www.nosoftwarepatents.com/en/m/intro/index.html
3. aici nu ati spus nimic… initiativa urmareste sa ingradeasca accesul la informatie pentru scopuri legitime, teroristii nu cauta pe google retete de explozibili
4. iarasi, nu ati spus nimic… in unele tari din europa (Suedia, Norvegia, Franta) au aparut miscari care militeaza pentru reforma legilor copyright-ului, care in momentul de fata avantajeaza pe cei care se ocupa de publicarea informatiei (case de discuri, edituri), nu pe cei care o creeaza sau o consuma; directiva de care e vorba a fost initiata in urma lobby-ului primilor, penreu a-si consolida pozitia in detrimentul consumatorilor; iarasi, s-a scris foarte mult despre subiect, Google e un sfetnic bun
Comment from: Diana Dragomir
Bogdan, initiativa ta este super, foarte tare. Din pacate, cred ca este cam tarziu sa mai fie timp de reactie din partea unor politicieni. In plus, nici nu cred ca sunt multi politicieni romani, candidati pentru Parlamentul European, care ar putea sa raspunda la niste intrebari atat de “tehnice". Din pacate, pentru ca nu stim pe ce anume sunt competentele fiecaruia, intrebam si noi pe cine apucam si vedem ce rezulta. Din pacate, iarasi o spun, in toata aceasta amarata de campanie nu am reusit sa aflu de la absolut niciun candidat ce anume vrea sa faca in PE, de ce vrea sa ajunga acolo…in afara de niste generalitati. Totusi, are si Parlamentul asta niste proceduri de lucru destul de clare…niste Comisii de lucru..
Eu o sa preiau intrebarile tale si pe www.inpolitics.ro, in speranta ca daca nu vom afla niste raspunsuri multumitoare, macar sa ne punem noi insine niste intrebari…
Merci.
Diana
Comment from: bogdan
Mersi Diana.
S-ar putea sa ai dreptate. Stiu c-am iesit tirziu, dar asa s-a nimerit. Mai devreme nu am putut eu. Puteam sa le las intr-un sertar sau .. sa incerc.
Da, mi-am pus si eu intrebarea daca nu sunt prea complexe. Dar intrebarile 1,2 si 4 contin chestii deja dezbatute in Parlament - si deci ar trebui sa se aiba macar o idee despre ele. Si chiar daca nu ar sti - ar trebui sa aiba un consilier care sa mai stie.
Parerea mea personala asupra raspunsurilor si a intregului proces o s-o scriu mai incolo pe blog si in articolul din decembrie din Marketwatch . (nu vreau sa se zica ca influentez intr-o parte sau alta).
Daca preiei intrebarile, te rog pune si logo-ul de la licenta CC.
Comment from: Maria Grapini
Revin, cu argumente, la primele 4 intrebari:
1. (poate putin rautacios)
Domnul Bogdan ar fi putut citi mai atent continutul directivei, si ar fi observat ca aceasta este facuta special pentru a acoperi si serviciile on-demand oferite prin web. Apoi, singura influenta asupra site-urilor respective va fi impunerea unui control mai strict (daca domnul ar fi folosit youtube ar fi observat ca acesta exista) pentru a nu permite minorilor accesul la programe cu continut necorespunzator (de orice fel). Ca tot vorbeam de YouTube. Acesta beneficiaza de o echipa de cenzori care verfica in permanenta continutul postat, stergand sau marcand corespunzator videoclipurile nepotrivite. In mare, din ce am citit, directiva nu va afecta in mod semnificativ interactiunea utilizatorilor obisnuiti cu astfel de servicii, reprezentand mai mult un update (pentru a include noile tehnologii) al vechii directive “Televiziune fara Frontiere” (adoptata in ‘89 si amendata in ‘97 si ‘06).
2. (din nou putin rautacios)
Raspunsul (meu) este categoric NU, deoarece, pentru moment, Uniunea Europeana este un paradis al dezvoltatorilor software open-source, si consider ca asa ar trebui sa ramana. Pachetele software sunt protejate deja prin legea copyright-ului. Indiferent daca acestea sunt open-source sau closed-source, acestea se supun reglementarilor in privinta drepturilor de autor. Pentru mai multe detalii am gasit un articol pe BBC (partea buna e ca sunt incluse si cateva opinii ale unor oameni importanti din industrie): http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/4655955.stm
3. (din punctul meu de vedere)
O vad ca o incalcare a drepturilor omului. Accesul la internet (si la resursele de orice fel) nu ar trebui ingradit (vreti sa urmam exemplul Chinei, Iranului si al altor state care au sisteme de filtrare a accesului la internet)? In opinia mea ar trebui mai bine reglementate (vezi FDA din America) modalitatile prin care se pot procura substantele sau dispozitivele necesare realizarii unor astfel de dispozitive sau propunerea unor masuri pentru cresterea gradului de securitate in locurile publice.
4. (din punctul de vedere al romanilor)
In momentul in care nu va mai fi o problema achizitionarea unei licente de windows pentru utilizatorul de zi cu zi, voi fi de acord cu propunerea. Altfel, trebuie tinut cont si de contextul intern: 99% dintre utilizatorii calculatorului in Romania au/detin cel putin un fisier care incalca drepturile de autor (fie el mp3, font, film sau chiar un intreg sistem de operare).
Comment from: bogdan
Multumesc pentru raspunsul detaliat dna Grapini.
1. Fiti sigura ca am conceput in mod intentionat intrebarea in acest fel.
Fiti la fel de sigura ca folosesc youtube (si alte servicii de media sharing) ;-)
Dar Google este o firma americana si nu europeana.. si deja intram intr-o discutie mult prea complexa…
Comment from: Diana Dragomir
Draga Bogdan,
as vrea sa iti transmit si eu o “leapsa”
http://www.inpolitics.ro/Blog/DianaDragomir/art/10390/Ce-voi-face-duminica.html
Ce vei face duminica?
Merci mult.
Comment from: Diana Dragomir
Draga Bogdan, unde gasesc logo-ul pentru licenta CC? :) merci
Comment from: bogdan
Scuze, pune doar linkul http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/
Merg la vot - duminica, of course :D
Comment from: ioan catalin nechifor
Raspuns in termen legal (30 de zile)
Scuze dar am uitat pur si simplu. Asa ca raspunsul poate fi gasit pe blog-ul meu, postul fiind din data de 19 decembrie.
Comment from: bogdan
Multumesc pentru raspunsuri domnule Nechifor !
Mai bine mai tarziu decit niciodata :-)
7. Imediat dupa ce-l aflu si formulez; niciodata inainte de a cerceta problema…
6. www.gabrielacretu.ro si http://www.psd-europa.eu/
Restul, dupa alegeri…