13 comments
Comment from: Radu Boncea
Din titlul articolului inteleg ca esti fie prea bland, fie sarcastic. Concluziile care le-ai tras si pe care le consider juste, m-ar tenta sa cred ca e-licitatie.ro este de fapt varza, iar cuvantul “perfectiune” nu-si are locul in asociere cu acest portal.
Comment from: dada
Sistemul informatic este doar o unealta, calitatea oamenilor care-l folosesc este esentiala…
Vizionati un film excelent, “The Sting” (1973), va vor veni o multime de idei legate de SEAP…
Comment from: gigix
deci… o solutie informatica nu inseamna numai software, ci si oameni. pampam!
Comment from: adrian
“calculatorul nu greseste” este o perceptie populara.
e-licitatie este un paravan bazat pe formula:
“totul e pe calculator” + “calculatorul nu greseste” = “totul e curat, frauda zero”
Crede-ma ca niciodata nu m-am gandit ca as putea lua in serios un asemenea sistem de licitatii romanesc! Oricum, pe la noi licitatiile se pot castiga cu totul altfel, intr-un stil romanesc, original! Am devenit cunoscuti pe plan european, poate chiar mondial!
Degeaba implementezi informatizarea peste tot! Poate fi aproape inutil! Pana la urma conteaza factorul uman iar acolo e prapad! N-am timp sa ma desfasor putin insa ce-am putut intalni prin tot felul de birouri e de camera ascunsa!
Comment from: Liviu Constandache
Problema nu este sistemul informatic. Problema este modul in care se fac caietele de sarcini. Institutiile publice in special nu au oameni competenti in IT&C astfel incat sa faca fata combinatiei de tehnici si de legisti dintr-o companie cu multi bani. Este o practica in Romania ca firmele sa faca caietele de sarcini si sa le dea pe sub mana astfel incat sa fie puse in e-licitatie. Acest lucru este se poate dovedi foarte simplu daca se ia lista de castigatori si se verifica caietele de sarcini pe care s-au licitat. Se vor gasi elemente comune de limbaj, greseli comune de ortografie, paginari similare etc. Greu nu ar fi.
Insa noi nu avem mecanisme de protectie care sa semnaleze astfel de lucruri.
Pana la urma problema sunt oamenii. De multe ori isi ascund smecheriile dand vina pe sistemul electronic.
Masina e masina si face ceea ce a fost programata sa faca.
Apropo, smekeria la moda acum sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca firma chipurile ca sa ofere suficienta expertiza astfel incat sa fii sigur ca faci proiectul cu un priceput :)
Comment from: Jalobeanu
Nu am avut de a face cu e-licitatie.ro deci mi-e greu să mai adaug ceva, dar articolul din Dilema mi-a plăcut! Felicitări!
Comment from: bogdan
Multumesc tuturor pentru comentarii. :-)
Comment from: Adrian Munteanu
Auditul sistemelor informaționale (folosesc denumirea corectă) este reglementat….sublim.
Știi un act juridic care să definească această practică? Se referențiază în OMCSI 389 si apoi în Norma privind auditarea sistemelor de decontări interbancare.
Ce opinie juridică ai despre:
“(2) Auditarea sistemelor informatice conform prevederilor alin. (1) se va efectua de către un auditor financiar, altul decât cel care auditează situaţiile financiare ale societăţii, membru activ al Camerei Auditorilor Financiari din România şi care trebuie să dispună de personal specializat, cu experienţă în ceea ce priveşte sistemele informatice. “ Ordin nr. 18/2009 pentru aprobarea Normelor privind principiile de organizare a unui sistem de control intern şi management al riscurilor si audit intern la asigurători-reasigurători
vs.
““ Auditorii financiari care au dobândit această calitate şi sunt membri ai Camerei, în exercitarea independentă a profesiei, desfăşoară, în principal, următoarele activităţi:
a) auditul statutar al situaţiilor financiare anuale şi al situaţiilor financiare anuale consolidate, în situaţiile prevăzute de lege;
b) auditul financiar al situaţiilor financiare anuale şi al situaţiilor financiare consolidate ale entităţilor care au optat pentru auditarea situaţiilor financiare anuale;
c) misiuni de revizuire a situaţiilor financiare anuale, a situaţiilor financiare consolidate, precum şi a situaţiilor financiare interimare;
d) misiuni de asigurare şi alte misiuni şi servicii profesionale, în conformitate cu standardele internaţionale în domeniu şi cu alte reglementări adoptate de Cameră;
e) audit intern.
(3) Auditorii financiari pot desfăşura şi alte activităţi, precum:
a) consultanţă financiar-contabilă;
b) management financiar-contabil;
c) pregătire profesională de specialitate în domeniu;
d) expertiză contabilă, evaluare, reorganizare judiciară şi lichidare, consultanţă fiscală, cu respectarea reglementărilor specifice fiecăreia dintre activităţile respective şi a principiului independenţei, după caz.” Legea nr. 26/2010 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.75/1999 privind activitatea de audit financiar
Comment from: bogdan
Adrian, ma sperii - textul ala este o ineptie. Cum sa faca un auditor financiar un audit informatic ??? Este o prostie fundamentala.
In alta ordine de idei, nu cred neaparat ca auditul trebuie definit in vreo lege. Poate el ar trebui sa fie facut obligatoriu pentru orice proiect de IT si publicat inaintea si ulterior implementarii proiectului printr-un act normativ. Dar nu mai mult - apoi ajungem intr-o inflatie legislativa.
Apropo, de ce insisti pentru “audit sistem informational” vs Informatic ? Pentru a include si elementele de management ale proiectului (ca la SMSI)?
Comment from: Adrian Munteanu
Audit sistem informational vs. sistem informatic.
Exista perceptia ca acest tip de audit vizeaza doar “tehnologia” sau securitatea IT. Ceea ce este fals. Nu vreau sa insist prea mult dar nu e doar o problema de nuanta/forma ci de continut. Auditul sistemului informational include şi ce spui tu, în categoria ciclului de viaţă al unui sistem. Dar include şi risk management etc….
Am mentionat partea cu reglementarea pentru ca de multe ori in “sferele inalte” scuza este ca acest tip de audit nu este definit in nici un act normativ.
Textul citat de mine este făcut cu copy-paste dintr-un Regulament BNR. Doar că acolo se spune că auditorul financiar face auditul după standardele internaţionale! Care standarde financiare tratează şi IT-ul! Ale noastre “au omis"…..
Comment from: Adrian Munteanu
Un exemplu…posibil auditat….
Legi? Poveşti de spus la şcoală……
Scuze pentru bruierea topicului….
Comment from: Radu
Nu va suparati de intrebarea prosteasca…(Nobody’s perfect)
Dar cine plateste pentru creearea e-transparentei?