Pornind de la o excelenta insemnare publicata pe DoRo - http://www.weblog.ro/doro - ajungem la intrebarea daca Enciclopedia Romaniei coordonata de Dimitrie Gusti, publicata in 1938 este in domeniul public sau nu ?
Trebuie sa avem in vedere
- Legea din 1923 - Legea asupra proprietatii literare si artistice (nu am gasit-o pe web)
- Decretul 231/1956 care a fost actul care a reglementat termenele cu privire la protectia dreptului de autor din 1956-1996 -
- Legea 8/1996 privind dreptul de autor
- dar si modificarile aduse legii 8/1996 prin legea 285/2004
Bun. Conform legii din 1923 - se prevedea un termen de protectie constind din viata autorului + 30 de ani dupa. Deci conform acelei legi Dimitrie Gusti ( sa presupunem ca el a fost singurul autor pentru a usura argumentatia ) ar trebui sa aiba protectie pina la 1955 ( cind a murit ) + 30 de ani ( pentru descendentii sai ) - adica 1985.
Dar, Decretul 231/1956 revine si stabileste un nou termen pentru cei ce creeaza enciclopedii :
" Art. 7. - In cazurile aratate mai jos, autorul nu are folosinta drepturilor patrimoniale decit:
a) pe termen de 20 ani de la aparitia operei cu privire la cei care alcatuiesc enciclopedii, dictionare si culegeri; "
Si mai zice in art 41 :
" Termenele privind dreptul de autor si exercitiul lui, prevazute in legi anterioare, vor continua sa curga pina la implinirea lor, fara a putea insa depasi termenele corespunzatoare cuprinse in prezentul decret, socotite de la intrarea lui in vigoare."
Astfel opera lui D Gusti ar fi protejata pina in 1976 ( 1956 + 20 de ani )
Deci dupa 1976 oricine ar fi putut sa copieze , utilizeze enciclopediile lui D Gusti in orice mod ar fi dorit.
Dar povestea nu se incheie aici. Legea 8/1996 vine cu un articol cel putin ciudat care prevede ca :
Art 149 alin 3.
(3) Durata drepturilor de exploatare asupra operelor create de autorii decedati inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi si pentru care au expirat termenele de protectie se prelungeste pana la termenul de protectie prevazut in prezenta lege. Prelungirea produce efecte numai de la intrarea in vigoare a prezentei legi.
Deci conform acestei legi (intr-un mod care nu este caracteristic dreptului romanesc, dar care s-a mai intimplat pentru unele opere din SUA ) se revine la dreptul lui D Gusti asupra enciclopediei care este prelungit la 70 de ani de publicare - deci 1938 + 70 = 2008 pentru ca
" Art. 28. — Durata drepturilor patrimoniale asupra operelor colective este de 70 de ani de la data aducerii operelor la cunostinta publica."
Dar - cum adica se prelungeste ? Pentru ca dreptul respectiv s-a stins in 1976 !!!
Cum sa prelungesti ceva ce nu exista ?!
Daca vroia ca opera sa fie din nou protejata, dupa ce dreptul s-a stins legea ar fi trebui sa zica : " ...pentru care au expirat termenele de protectie SE NASTE un nou drept de exploatare pina la... "
Deci e clar ca este o eroare acolo si ca e un articol care este pur si simplu inaplicabil.
Aici ar trebui sa fie sfirsitul povestii.
DAR prin legea 285/2004 se modifica art 149 alin 3 in urmatoare formula :
"(3) Durata drepturilor patrimoniale asupra operelor create inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi si pentru care NU au expirat termenele de protectie calculate conform procedurilor legislatiei anterioare se prelungeste pana la termenul de protectie prevazut in prezenta lege. Prelungirea produce efecte numai de la intrarea in vigoare a prezentei legi"
Deci chiar a fost o greseala. Dar acest nou articol se poate aplica decit din 2004.
Si cu vechiul articol nu se face nimic ca este inaplicabil.
Sau cel putin asa inteleg eu.
Dar bineinteles ca doar mult-prea-inteleapta ORDA ne poate lamuri in aceste grele probleme. Dar pe site-ul lor nu scrie nimic despre asta.
Deci conform opiniei mele - toate operele care pina in 2004 le-a expirat dreptul de autor acordat sau prelungit conform decretului 231/1956 - sunt in domeniul public.
Inclusiv toate enciclopediile si dictionarele publicate pina in 1984 !!!
Inclusiv Enciclopedia Romaniei realizata de D. Gusti in 1938.
Astept cu interes comentarii sau sugestii si corecturi daca am gresit pe undeva.
Art. 149 alin. 3 din Legea 8/1996 a prelungit durata drepturilor de exploatare. Prelungirea a produs efecte incepand cu momentul intrarii in vigoare a noii reglementari. Adica pentru exploatarea din perioada 1976-1996 nu se pot cere drepturi de catre mostenitorii autorilor. Intr-adevar, exprimarea legiuitorului putea sa fie mai buna, dar, desi defectuoasa, cred ca este destul de limpede intelesul.