Citeva noutati
N-am mai apucat sa scriu de ceva vreme, deci cred ca e un bun moment pentru mai multe noutati la gramada din lumea dreptului ITC (si nu numai):
Pe 1 Octombrie 2011 a intrat in vigoare noul Cod Civil (care deja a fost modificat fata de versiunea aparuta acum ceva vreme in Monitorul Oficial). Deocamdata puteti gasi mai multe informatii explicate pe site-ul CSM si in proaspat lansatul proiect Iurispedia - un proiect-wiki de explicare a noilor dispozitii - vezi aici articolele deja comentate, sunt chiar curios sa va citi vor contribui.
Pentru ca am mai discutat de ele, am pus pe site si noile dispozitii ref la viata privata din Codul Civil.Guvernul Romaniei semneaza prin MAE participarea la un proiect ambitios - Open Government Partnership si zice ca pina in martie 2012 o sa aiba un plan pentru implementarea declaratiei. Am impresia ca nu s-a inteles ca vorbim despre standarde deschise si date deschise. Tendinta la noi este exact pe dos: atit elicitatie.ro, cit si Ministerul Finantelor care ofereau date publice in mod liber au pus un capchta in loc sa (lasa sa se)dezvolte un API.
-
Citeva decizii interesante ale Curtii Europene de Justitie din ultimele zile:
- Cazul Interflora vs Marks&Spencer - un nou caz referitor la utilizarea servciului Adwords, de data asta intre 2 participanti pe aceiasi piata.Este de competența instanței naționale să verifice în special dacă Marks & Spencer a adus atingere uneia dintre „funcțiile” mărcii sau a comis un act de parazitism prin utilizarea în cadrul unui serviciu de referențiere aparținând Google a unor cuvinte-cheie ce corespund mărcii concurentului său Interflora
- cazul Football Association Premier League de ieri referitor la ilegalitatea anumitor limitari teritoriale in EU pentru retransmisia meciurilor de fotbal. Partea care pentru mine este mai interesante este insa cea de mai jos:
Curtea arată că FALP nu poate invoca un drept de autor asupra meciurilor din „Premier League”, aceste evenimente sportive neputând fi considerate creații intelectuale proprii unui autor și, prin urmare, „opere” în sensul dreptului de autor al Uniunii.(…)
Curtea subliniază cu titlu preliminar că numai secvențele video de deschidere, imnul „Premier League”, filmele preînregistrate care prezintă momentele cele mai importante din meciurile recente din „Premier League”, precum și anumite elemente grafice pot fi considerate „opere” și sunt astfel protejate de dreptul de autor. În schimb, meciurile în sine nu sunt opere care ar beneficia de o astfel de protecție.
Pe ApTI.ro gasiti si un articol referitor la o interesanta decizie a Curtii Constitutionale Franceze referitor la responsabilitatea unui blogger fara de comentariile puse de altii:
Curtea Constituţională franceză a decis, în 16 septembrie 2011, că administratorii site-urilor web (cum ar fi editorii de bloguri şi forumuri online) nu trebuie să răspundă penal, în mod automat, pentru comentariile postate pe site-urile lor. Acţiunea a fost intentată în instanţă de către o companie de distribuţie împotriva unui blog creat de către unul dintre francizaţii săi, blogul respectiv conţinând comentarii critice ale cititorilor la adresa companiei mamă.
- Saptamina viitoare, pentru cei amatori de comert electronic care vor sa vina la Cluj, ne vedem la Tecomm