Crearea unei autoritati pentru protectia datelor personale
Mentionasem acum o buna bucata de vreme, proiectul pentru crearea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.
Intre timp proiectul a ramas pe site-ul Ministerului Integrarii Europene, ca si cum s-ar primi inca comentarii pe seama lui si ar fi lasat in paragina. Cei care au depus comentarii si au cerut sa fie consultati nu au mai fost contactati in veci.
In schimb proiectul a fost depus in Parlament cu numarul 747/2004 si chiar a trecut de prima camera - Camera Deputatilor, fara pre amulte modificari.
Forma adoptata de Camera Deputatilor arata inca multe lacune - dovada faptului ca nu a existat o discutie concreta cu parlamentarii si cu societatea civila pe aceasta chestiune. ( lucru relevant de altfel si in dezbaterile in plen pe aceasta lege )
A crea o noua institutie, doar pentru a fi formata din acceasi functionari publici care au facut acceasi treaba si la institutia Avocatului Poporului nu reprezinta o solutie. Adica vorba romanului - aceeasi Marie cu alta palarie !
In schimb se prevede pentru presedinte o experienta de 15 ani in " specilitatea ", in loc sa se prevada macar citiva ani de experienta sau lucrari relevante daca nu pe domeniul protectiei datelor personale (pentru ca nu sunt ), macar in domeniul drepturilor omului.
Pentru ca, daca nu, vom ajunge tot la un brontozaur care sa conduca aceasta institutie chinuindu-se sa respecte cuvint cu cuvint ceea ce scrie in lege, fara a intelege scopul ei : de a proteja si veghea la respectarea dreptului la viata privata ( incluzind cel al protectiei datelor personale)
Legea nu prevede dreptul la un rol , macar consultativ, al autoritatii in ceea ce priveste proiectele de legi care ar putea afecta acest drept. (asta daca tot este sa ne uitam la statele din jur).
In schimb - actualul Avocat al Poporului, Ioan Muraru, ofera niste argumente elocvente pentru adoptarea legii in forma actuala :
" Doresc să vă informez că experţii de la Bruxelles au dat avizul asupra proiectului până la virgulă, există rapoarte de la Bruxelles, ca atare, aceste redactări au fost agreate numai după ce s-a creat convingerea la Bruxelles că această autoritate va fi total autonomă, total independentă, iar această autonomie şi independenţă, până la urmă, a fost aprobată, ca să spun aşa, numai în măsura în care preşedintele şi vicepreşedinţii vor fi numiţi de către o adunare parlamentară, pentru ca să nu există nici un fel de subordonare faţă de Guvern şi faţă de ministere, iar această asimilare priveşte asimilarea salarizării, aşa cum se practică şi la alte instituţii care există.
...........
Fără îndoială că dumneavoastră puteţi aduce, ştiu eu, îmbunătăţiri, amendamente. Repet, în raportul care ni s-a transmis de la Bruxelles, şi care există la documentele prezentate de Guvern Parlamentului, se arată foarte clar, uneori, repet, până la virgulă, cum trebuie să arate un asemenea proiect. Este o condiţie care ţine, dacă pot să mă pronunţ, sigur e o chestiune care pe undeva mă depăşeşte, de admiterea noastră în Uniunea Europeană"
Adica, hai ca adoptam proiectul asta de lege - ca oricum suntem papagali!! ( ca numai papagalii copieaza fara sa priceapa ce )
