Cultura Libera - de Lawrence Lessig - acum si in limba romana !!
Va aminteam, acum ceva timp, de aparitia unei carti deosebite in domeniu
dreptului de autor.Era vorba de cartea " Free Culture" scrisa de Lawrence Lessig, unul dintre marii profesori de drept ai SUA care s-au aplecat asupra chestiunii dreptului de autor si modul cum este el aplicat.
Cartea respectiva - spuneam - a fost publicata sub o licenta specifica de tip Creative Commons - ceea ce permitea oricarei persoane sa o transforme,
traduca sau sa o puna in alt format fara un acord expres al autorului.
Astazi puteti gasi linkuri catre traducerile acesteia in 8 limbi, dar si in diverse formate pe Internet.
Nu mica mi-a fost placerea cind am fost anuntat si de o prima versiune a
cartii tradusa in romana de cei de la www.cartea.info - Vlad Popescu.
Puteti citi cartea online la http://www.cartea.info/revista/editura.php?file=free/index.html
Sau sa o copiati pe calculatorul dvs - vezi www.cartea.info - sectiunea Editura
Prezentarea completa :
Lawrence Lessig - Cultura libera (Sau cum trusturile media si legea îngradesc cultura si controleaza
creativitatea)
Traducere de www.cartea.info
Aceasta versiune a cartii este publicata sub o licenta de tip Creative
Commons, care permite utilizarea fara scop comercial a lucrarii cu
mentionarea autorului si a traducatorului.
Versiunea tiparita, în limba engleza, a aparut la THE PENGUIN PRESS, NEW
YORK, 2004 si poate fi gasita si pe www.free-culture.cc
Lawrence Lessig este profesor de drept si fondator al Centrului pentru
Internet si Societate de la Stanford. Înainte, a fost profesor la Harvard.
Mai este profesor asociat la Wissenschaftskolleg din Berlin si la
Universitatea din Chicago. De asemenea este consilier al judecatorului Antonin Scalia, de la Curtea Suprema a Statelor Unite.
Este autorul lucrarilor The Future of Ideas si Code and Other Laws of Cyberspace.
Este presedintele proiectului Creative Commons si membru al consiliului de administratie al Electronic Frontier Foundation.
" Lawrence Lessig ar putea fi numit un ecologist al culturii. Fiind unul dintre cei mai originali si influenti intelectuali ai Americii, focusul sau este dimensiunea sociala a creativitatii, modul in care creatia se construieste pe baza trecutului si modul in care societatea incurajeaza sau inhiba creatia prin legislatie si tehnologie. In cartile sale deja aparute, Cod si Viitorul Ideilor, Lessig s-a concentrat pe analiza dezintegrarii visului unui Internet liber. Acum, in FREE CULTURE, el largeste focusul pentru a analiza micsorarea domeniului public al creativitatii si ideilor. Cartea sa, un semnal de alarma, demonstreaza modul in care interesele de termen scurt provoaca daune pe termen lung ce prolifereaza in ecosistemul ce incurajeaza inovatia.
Toate operele de creatie - carti, filme, inregistrari, programe de calculator, etc - sunt rezultatul unui compromis intre ceea ce poate fi imaginat si ceea ce este posibil - tehnologic si legal. Pentru mai mult de doua sute de ani legile din S.U.A. au cautat o balanta intre recompensarea creativitatii prin exclusivitate si permisiunea imprumutului intelectual din care izvoraste noua creatie. Durata originara a copyrightului stabilita de Constitutia din 1787 a fost de 17 ani. Acum este de aproape 200 de ani. Thomas Jefferson considera ca guvernul are un datorie esentiala de a proteja publicul impotriva monopolulilor indelungate asupra creatiei. Oare ce am uitat si Thomas Jefferson stia?
Lawrence Lessig ne arata ca in timp ce in general noile tehnologii determina aparitia unor noi reglementari, niciodata nu s-a mai intamplat ca marii monopolisti culturali sa utilizeze frica generata de noile tehnologii, in special Internetul, pentru a micsora domeniul public al ideilor, exact in timpul in care aceleasi corporatii utilizeaza aceleasi tehnologii pentru a controla mai mult si mai mult din ce putem si nu putem face prin cultura.
Din moment ce din ce in ce mai multa cultura devine digitala, devine in acelasi timp si controlabila (chiar de catre aceste mari corporatii). Miza este libertatea noastra - libertatea de a crea, de a construi si in ultima instanta libertatea de a imagina! "
Le multumesc celor de la www.cartea.info pentru initiativa lor si sper ca sa fie cit mai multi romani ce vor citi cartea, si mai mult vor invata ceva de acolo.
Lectura placuta !