9 comments
Comment from: kinn
Comment from: Admin
Filtrarea se face oricum.
Pastrarea confidentialitatii datelor este subiectul.
Din momentul conectarii la Net nu mai exista intimitate.
Comment from: bogdan
@kinn - Decizia CEJ nu este un apel, astfel incit sa contrazica o decizie anterioare, ci doar face o interpretare a dreptului european pe speta data pe judecata - iar concluzia este clara - normele europene “se opun unei somații adresate unui furnizor de acces la internet de a institui un sistem de filtrare".
Ca ISP-istul ar putea sa faca el asta, daca asa vrea el este o cu totul alta speta pe care instanta europeana nu are cum sa o ia in considerare acum. Dar eu cred ca si in acel caz putem discuta de probleme legate de drepturile fundamentale.
Si totusi, uitindu-ma mai atent la titlu, el poate fi interpretat si mai larg decit este cazul - asa ca o sa-l modific in ” Un ISP nu poate fi obligat sa…".
mersi de atentionare
Comment from: adrian88000
Foarte bine! Sa cumparam programul UseNext si sa descarcam, ce filme ne pofteste inima.
Comment from: bogdan
@adrian88000 Din pacate se pare ca nu ai inteles nimic. Decizia se refera la filtrarea prin ISP, care este o prostie fie ca vorbim de copyright, de decenta sau de rasism.
Tu esti in continuare responsabil - atit civil, cit si penal - de ceea ce faci pe Internet, asa cum ai fost si inainte.
Comment from: romania inedit
Eu cred ca decizia asta este o decizie importanta si fara ea s-ar fi insituit cenzura pe internet.
Comment from: danjoe
Cred ca este o lovitura data americanilor, englezilor si olandezilor, cei mai duri in materie de copyright. De la ISP, pleaca totul.
daca pe el nu-l “indoaie” nimeni, dreptul fundamental va fi respectat. Ca retelele P2P vor merge inainte, este alta discutie.
Comment from: ion popescu
cum ramane cu filtrarea traficului tip VOIP?SIP de catre operatori (la Vodafone Romania acesta este restrictionat si conditionat de plata unui abonament)?
Filtrarea a devenit o problema de mult timp, mai ales in Romania unde ISP-ul taie si spanzura dupa cum vrea sysadminul de serviciu.
Firmele ar trebui sa includa clar in contract ce este filtrat si ce nu, ce filtre se pun si in ce conditii, numerele de acces in cazuri de urgenta pentru a scoate filtrul si procedura etc.
Sunt multi in Romania care cumpara internet de la cine stie ce provider, ca sa vada ulterior de exemplu ca nu pot trimite email-uri ca au portul 25 blocat.
Referitor la p2p, chiar daca se instituie filtre, efectul va fi acelasi: comunitatea p2p, va dezvolta solutii mai avansate si nefiltrabile. Nu poti sa blochezi accesul complet la internet al cuiva. Iar atata timp cat poti sa trimiti si sa primesti un pachet, indiferent de port/protocol, cineva poate face o aplicatie de p2p sa foloseasca acea portita. Toti spun ca viitorul contra monitorizarii si filtrarilor sunt protocoalele de anonimitate gen Tor, Freenet etc. Asa cum acum 10-15 ani tuturor le era frica de ISP ca filtreaza Kazaa si nu stiau care este viitorul/alternativa, asa acum toti nu inteleg cum se putea trai cu Kazaa si fara torrent… Este o sabie cu doua taisuri, pentru ca urmatorul pas de evitare a filtrelor, va face celor care ne monitorizeaza viata mai grea.
Solutia anti-piracy dupa cum spuneam intr-o conferinta anul trecut, este doar una complexa si se poate baza de exemplu pe chei publice/private si continut criptat. Sa ne uitam de exemplu la receiverele UPC din Romania care au continutul criptat pe HDD. Nu sta nimeni sa se chinuie sa il decripteze. Asa pot exista televizoare, playere, etc iar continutul sa nu circule absolut deloc decriptat printr-un cablu. Dar vrea cineva sa faca asta?:) Nu, oare de ce?:)
Atentie la titlu. Din cate inteleg, decizia se refera la faptul ca un ISP *nu mai este obligat* sa filtreze intreg traficul internet. Ea vine sa contrazica o hotarare anterioara care obliga ISP-ul sa verifice exhaustiv tot traficul pentru a depista p2p ilegal. ISP-ul are in continuare voie sa filtreze tot traficul internet, daca pofteste.