12 comments
Comment from: Ionut Paraschiv Visitor
Comment from: liviu Member
He,he, Bogdane, cine sintem si ce vrem presupune un piculet de gindire (vezi ce spune conul Scheele, si pe buna dreptate, ca in 6 lunisoare e foarte posibil ca ro sa fie in ue si atunci va trebui sa stie destul de bine care sint interesele ei in ue, pe termen scurt, pe termen mediu, si pe termen lung…ce vrea ea de la “asociere"), iar oamenii sint destul de incapabili de asa ceva in momentul de fata.
Sint insa capabili sa preia idei (citeste interese) de la altii si sa le sustina orbeste, crezind ca au descoperit “piatra filozofala” a gindirii mioritice.
Ma rog. Chestiunea e ca Romania este prea saraca, prea proasta si prea vai de ea, ca sa isi permita sa urmareasca orbeste multitudinea de insi care incalca vreo lege sau alta promovata de congres pentru indestularea big pockets ale industriilor care plateste diverse favoruri insilor respectivi.
Desigur, Romania are ceva obligatii (distinsii inalti functionari romani nu negociaza, ei semneaza,nu?) dar obligatiile astea inseamna mai ales ca opreste vinzarea masiva de lucruri piratate, la coltul strazii, nu ca alearga dupa toti prapaditii care isi impart intre ei si in mod PRIVAT o melodie sau alta care le place. Pur si simplu nu sint bani pentru asa ceva (eu nu am nimic impotriva ca Industria interesata sa PLATEASCA ea salariile si pensiile politailor ori procuaratorilor care se ocupa de asa ceva, dar sint impotriva ca eu sa platesc din taxele mele asemenea salarii si pensii, doar ca sa bag teoretic bani in buzunarele industriei-este o mare dezbatere asupra eficacitatii unor asemenea metode chiar intre reprezentantii industriei).
In rest, e de foarte mult bun simt ce ai spus, iar ideea de a impartasi informatii intre noi si a apara gratuit pe cei care eventual ar ajunge in instanta mi se pare de bun simt si subscriu la ea.
trebuia sa il intrebi pe nenea de la czone cum se face ca are site de torrente hostat la ei in casa
Comment from: Failsheruitoru` Visitor
Foarte bine ca va ocupati serios de aceasta problema; unii de pe la noi vor sa fie mai catolici decit papa si asta ne doare pe toti.
1. Sa loveasca mai intii in adevaratii infractori. De ani de zile aceiasi bronzati vind CD in aceleasi locuri iar ORDA vine mai nou in control cu niste Loganuri pe care scrie mare ORDA ! Pisica cu clopotei…..
2. In ceea ce-i priveste pe unii oameni de afaceri din industria muzicala: citi dintre ei pot afirma cu mina pe inima ca au fost de la inceput in legalitate? Oare nu cumva primii bani i-au facut cu piraterie la colt de strada si incet-incet s-au dat si ei pe brazda iar acum au trecut in tabara cealalta, de, interesul.
3. Eu unul de la o vreme am descoperit alta distractie ABSOLUT LEGALA SI GRATUITA: muzica in direct streaming (radio pe internet cum se mai spune). As dori, daca puteti, sa faceti un comentariu pe aceasta tema, raspunzind unei intrebari zic eu interesanta si utila: providerul de internet face inregistrari ale IP accesate de useri? Nu am retea de cartier, vorbesc aici de o mare firma de cablu TV ce vine de la Cluj ( ca n-am voie sa spun cum ii cheama, sic!)
Daca ar fi asa chiar nu ma supar, ii trimit pe baieti sa verifice inregistrarile si vor vedea ca la IP la care fac eu trafic de zor sint posturi de radio ! Ce ziceti, cum stam ?
Comment from: bogdan Member
Pt Zoso :
Nu l-am intrebat, pentru ca am discutatin emisiune, ca sunt ISP care ofera hub-uri de dc - si eu chiar am precizat ca asta nu e un lucru ilegal. La fel si pentru torrente, pentru ca fisierele nu sunt gazduite pe un server central (corecteaza-ma daca gresesc)
Pt Failsheruitoru` :
La punctul 2 nu cred ca ai dreptate. Nu am inteles exact intrebarea de la punctul 3, dar pot sa-ti zic ca un ISP nu trebuie niciodata sa pastreze nici un fel de data referitoare la ceea ce faci tu pe Internet (site-uri vizitate, servciii folosite, etc). Chiar si in discutiile referitoare la pastrarea datelor de trafic se refera la datele care identifica traficul un sine si nu la ce site-uri ai vizitat. Ba mai mult - cf legii 506/2004 - art 5 http://www.legi-internet.ro/index.php?id=81
ISP-ul trebuie sa anonimizeze datele de trafic care nu le mai sunt utile.
Comment from: Failsheruitoru` Visitor
Pai la punctul 2 am zis doar de unii si n-as fi zis daca nu cunosteam un exemplu concret, dar ma abtin acum.
La 3.: da, asa spune legea, dar ce ne facem ca dupa nebunia de la americani, care vor acum sa stie si ce ai mincat aseara, s-a pus si la noi problema inregistrarii datelor de trafic, a convorbirilor telefonice (doar numerele formate) samd. O fi ramas problema asta in coada de peste dar tare imi este teama ca avem si noi americanii nostri… pai nu ?
Vad ca despre punctul 1 nu ai nici o parere, ceea ce ma intristeaza, pe bune. Repet, am asistat la un asa-zis control asteptind tramvaiul, au venit astia, au descins greu din masina, s-a dat alarma, au disparut “baietii“. Si pe masini scrie mare ORDA, sa se vada de la distanta. Halal tara, halal conducere, de fapt ne meritam soarta. Nu mai zic nimic.
Comment from: bogdan Member
Pai ce zic la punctul 1 ?
Daca e asa - e rau de tot :-(
Nu stiu, dar chiar imi e greu sa cred ca cineva ar face asta, ca totusi esti in public si te pot vedea o multime de oameni .. Da mai stii ?!?
Ref la pastrarea datelor de trafic, cu siguranta ca va fi si in .ro, dar nu se vor pastra date ref la site-urile care le-ai vizitat si serviciile folosite ( Chiar ISP nu ara avea capacitatea tehnica sa faca atitea inregistrari)
Oricum despre retentia datelor de trafic am scris de multe ori in blog
vezi http://legi-internet.ro/blogs/index.php?cat=23
Comment from: irina Visitor
Care este treaba cu radioul pe internet? Ce formalitati trebuie sa fie indeplinite pentru a face un astfel de radio si sa fie perfect legal in cazul unei persoane juridice?
Comment from: bogdan Member
Pentru a difuza muzica care este protejata de dreptul de autor trebuie sa aveti acordul titularilor drepturilor de autor, ca si in cazul unui radio clasic de altfel.
In rest, nu va trebuie nici o licenta de la CNA ori alta institutie.
imi permit o remarca.interventiile producatorilor muzicali nu au fost inca publice.potrivit numarului de holograme alocat,locul 1 este atribuit firmei SINCRON si locul 2 firmei AMMA.asa zisa muzica comerciala este cea mai vanata informatie autohtona,si principalii acuzatori ar putea intra in joc.interesanta interventia lui Dan Popi,ex-nr.1 al productiei muzicale romanesti.eu cred ca ar trebui privita problema si in cazul unor plangeri civile,dubland procesele penale pe rol.
Comment from: Gigel Bucur Visitor
In conditiile in care Ip-ul invisibil e doar o chestiune de timp , cum vor mai putea organele statului sa descopere pe cei care transfera materiale piratate ?
Sa nu uitam ca “pachet encryption ” exista deja (vezi Azureus) , ceea ce face ISP-ul sa nu stie ce tragi si de unde decit daca isi schimba aparatura de monitorizare a traficului , ceea ce inseamna costuri mari pe care multi ISP din tari mai bogate nu prea isi permit. Ce sa mai zicem de Romania !?
Legat de pastrarea datelor de trafic in forma votata de Parlmanetul European …
Asta presupune costuri mari pe care poate doar 3 ISP din Romania si le pot permite , dar cine ii plateste pentru acest servici ? Restul ISP in nici un caz.
Apoi , politia romana nu are logistica necesara sa verifice probabil cateva sute de mii de utilizatori , sa vada ce si de unde trage fiecare . Doar sa-i ia pe aia cu trafic mai mare …
Ma rog , trebuie schimbata legea 506/2004 mai intai , dar vor interveni discutii interminabile invariabil
Ca o concluzie , mie mi se pare o pierdere imensa de timp sa vanezi utilizatori individuali de programe p2p care trag pentru ei si nu fac comert cu materiale piratate .
toata stima
Comment from: NeoMatrix Visitor
Subiectul acestui forum e clar despre materialele cu drepturi de autor distrubuite in masa. In programare exista totusi solutii si pentru dezvoltare de aplicatii fara riscuri de piratare: software personalizat, sau software client-server sau server-side (ma refer la aplicatii care se conecteaza la un server pentru a-si lua datele de acolo sau pentru a valida nr licentei, sau la aplicatiile care ruleaza direct pe server). O alta solutie este vanzarea softului INCAPSULAT in hardware (telefoanele mobile de ex.)
Cata vreme Romania e pe lista neagra a PayPal-ului pentru comenzi online de software si avem website-uri cu linkuri de gen “download now” riscul aparitiei unui crack sunt de 100%. Este riscul producatorilor de software, daca acesta este destinat publicului larg. Pe de alta parte, tot mai multe firme romanesti prefera softul licentiat, deci sunt cei mai importanti clienti, si nicidecum home-userii. Eu unul, ca programator am ales metoda outsourcingului, a softului personalizat si a aplicatiilor server-side pentru evitarea pirateriei (munca neplatita), dar imaginati-va ca un biet asa-zis “home-user", cum sunt si eu, nu l-as vedea pasibil de pedeapsa daca mi-ar utiliza un soft fara sa aiba licenta. Vinovat e cel care CAUTA IN MOD EXPRES materiale spre a le difuza CONTRA COST sau GRATIS, si ca dezvoltator de software sunt nevoit sa-mi asum acest risc. M-am lovit deseori de bariera PayPal-ului cand am dorit sa-mi COMAND software, si am ales varianta TRIAL + CRACK. Asta e, cu toate ca ma roade ca nu-mi pot comanda VFP9, de exemplu, pentru ca sa am de la nea Gates tot pachetul, functional si cu service si documentatie inclusa. Inca mai codez in VFP6 + crack. Ma roade ca nu-mi pot comanda de la Adobe soft autentic, FARA CRACK, cu serial number, pentru a avea asistenta cand am nevoie si update-uri la discretie. Si sincer, prefer Internetul ca mediu de afaceri. Nu am incredere in providerii locali daca e vorba de soft licentiat, decat daca sunt producatorii acestuia, deci firme romanesti de software.
Ca dezvoltator de aplicatii server-side sunt constient ca in viitor gratuitatea Internetului va fi o realitate in proportie de 100%, la nivel de HOME USER.
In privinta proprietatii intelectuale ce tine de audio-video, uitati-va serios la pretul unui DVD in magazinele de muzica de la noi si la pretul REAL din tara de provenienta. Si incercati sa comandati pe internet (la pretul real si accesibil - cat de cat) daca puteti.
Si atunci mai discutam despre file-sharing (domnilor politisti).
Si mai discutam si despre drepturile de autor, dupa ce veti demonstra ca aplicati legea si in institutia pe care o serviti, si ca la randul vostru platiti drepturile de autor.
Pentru ca pe mine nu ma apara nimeni daca imi “fura” careva munca, ci trebuie sa o programez sa se protejeze singura ;)
Nota 10 pentru comentariul domnului Gigel Bucur.
Sunt curios asa-zisul “piratscan” la ce anume se refera, pentru ca am avut senzatia ca vad sigla Windows Pirated Edition cand i-am citit comentariul (a se vedea ultima fraza).
Inregistrarea este pe site din acest moment. Multumesc Bogdan.