13 comments
Comment from: Marius Delaepicentru
Comment from: Wotan
Intamplator am fost, intr-un anume fel, implicat in acest proiect si vreau sa spun urmatoarele:
1. Modelul exista si este functional intr-o serie de tari printre care as aminti Bundesrepublik Deutschland, Oesterrich, samd. Chiar am avut onoarea sa fac o prezentare unor factori de decizie la varf din Ministerul de Interne si reactia fost mai mult decat magulitoare.
2. e-ID Card este un element securizat (aproape imposibil de falsificat) care poate fi utilizat ca si element de identificare ATAT in mediul natural CAT si in cel electronic pentru identifcare (semnatura electronica si certificat digital - pentru explicatii cautati pe google).
3. Dat fiind cip-ul integrat poate fi utilizat inclusiv in mediu bancar dar si ca autentificator si fisa electronica pentru orice investigatie/interventie medicala sau ca si autentificator la plata taxelor si impozitelor.
4. Posesorul unui asemenea card poate fi identificat instantaneu daca are datorii la taxe si impozite sau amenzi neplatite ori datorii la banci. Cred ca acesta este MOTIVUL pentru care o serie de persoane sunt complet impotriva…
Desigur exista si “aberatia” Big Brother, cei care o promoveaza nu sufla niciun cuvant despre faptul ca, de facto, Big Brother EXISTA si FUNCTIONEAZA ireprosabil…El este telefonul mobil, care poate da cu precizie de…2 m!!! pozitia ORICAREI PERSOANE, din ORICARE tara. Daca mai punem la socoteala si platile cu cardul, CINE vrea sa gaseasca INSTANTANEU un anume om O POATE FACE deja si fara ajutorul CI electronic…
Comment from: Marius Delaepicentru
Cel mai bine e ca CNP să fie singura joncţiune între documentul de identitate şi baza de date de evidenţă a populaţiei. În baza lui, orice autoritate a statului (şi numai a statului) poate avea acces strict la datele din aria sa de interes. Nu e nevoie ca un pădurar să afle prin staţie decît dacă ai permis de armă, sau nu, iar nu şi dacă ai datorii la bancă, sau mătreaţă.
Apropo, am fost în ţară şi am făcut experimentul prin care am încercat să văd dacă buletinul este permis de pieton, sau nu. Voi posta cît de curînd rezultatele.
Despre adevăratele intenţii ale legiuitorului în încluderea RFID în cartea de identitate, ne putem da repede seama după cum va suna legea. Dacă legea va interzice ecranarea CIP-ului, atunci e semn, fie că autorităţile fac o confuzie gravă între mişcarea populaţiei şi deplasarea individului în spaţiu (două lucruri complet diferite), fie că se urmăreşte urmărirea noastră în spaţiu.
Pînă una, alta, cînd veţi umbla cu cartea de identitate la voi, e bine să o băgaţi într-un portofel ecranat cu o folie metalică.
Comment from: bogdan
@Wotan - ceea ce spui tu este extrem de corect dpdv tehnic si, asa cum am zis si la intalnirea trecuta, sunt convins ca un proiect de acest gen poate fi implementat corect dpdv tehnic.
Problema este ca la ora actuala scartaie legea propusa.
Plus ca nu a fost prezentat niciun model functional in mod public, nicio certificare tehnica a sistemului.
@Marius, propunerea actuala nu vorbeste in niciun fel de ecranarea cip-ului. De altfel, cita vreme el este optional nici nu cred ca ar trebui sa se iveasca aceasta problema.In rest, sunt interesat de rezultatul experimentului tau. :-)
Comment from: Ileana
Problematica nu e nici pe departe epuizata: http://en.wikipedia.org/wiki/Identity_document. SUA are in dezbatere o strategie pentru “Trusted Identities in Cyberspace": http://www.nstic.ideascale.com/.
Comment from: Marius Delaepicentru
Bogdan, dacă vei merge la întrunire, spune-le, te rog, din partea mea, să schimbe formatul cărţii de identitate. Să-l aducă la dimensiunile unei cartele de metrou.
Comment from: mara
Bogdan, ce parere ai despre asta?
http://www.ancom.org.ro/DesktopDefault.aspx?tabid=270
Comment from: bogdan
Care din documentele spre dezbatere publica - cel cu serviciul universal sau cu parametrii de calitate pt ISP ?
Comment from: Marius Delaepicentru
Gata, am publicat rezultatele experimentului, dar le-am discutat într-un cadru mai larg: respectarea de către stat a definiţiei cetăţeniei. Cum ar veni, buletinul şi dreptul la liberă circulaţie vin la: şi altele.
Comment from: adrian
pt. a putea citi aceste noi carti electronice de identitate este nevoie de introducerea unui pin/parole sau nu?
eu zic ca ar trebui sa fie necesar acest pin/parola pentru ca _eu_ trebuie sa fiu cel care aproba sau nu dreptul de a fi citit (cardul).
legat de folosirea acestui card la tranzactiile bancare / autentificare-plati autoritati: numai daca vor exista dispozitive de citit carduri care sa le legi la calculator (pe usb) si sa fie accesibile ca si pret. altfel nu se pune.
in concluzie idea nu este rea daca ar fi executata corect:
1. toate datele biometrice sa fie stocate _numai_ ca si hash criptografic + salt si numai pe card (_nu_ intr-o baza de date a statului!)
2. citirea datelor electronice de pe card sa fie posibila _numai_ dupa autorizarea primita de la detinatorul cardului (prin pin/parola…)
3. o metoda simpla, clara si usoara de a _revoca_ un card si a fi emis altul
Comment from: mara
Cel cu parametri de calitate. Scuze de intarziere
sunt de acord si eu cu partea cu pinul…si e interesanta ideea de a avea un portofel mult mai mic si practic la tine…desi e mai usor de pierdut :)
Dar desigur cu aceste carduri vom fi mai limitati…pana la urma toate informatiile noastre or sa fie intr-o baza de date, la stat deci…astfel o sa detina guvernul si mai mult control si nu stiu cat as fi de acord cu asta.
In fine, ce s-a mai decis vinerea aceasta ?
Comment from: bogdan
@mara - Ideea nu mi se pare rea, dar pe de alta partea ma gindesc ca cea mai mare parte a consumatorilor sunt in stare sa intelega acei termeni. Pe de alta parte cred ca ar fi fost bine ca acest proiect sa fie insotit si de o explicatie cu privire la problemele reclamate de catre consumatori pina in momentul de fata - care au dus la aceasta propunere.
De asemenea pentru furnizorii mici de Internet obligatia ar putea fi destul de complicata. (am vazut ca este o limitare doar pentru cei cu max 1000 de conexiuni si doar pentru aplicatia de test).
Deci ideea e ok, poate trebuie doar putin rafinata. Dar de ce intrebi ?
@costy - nu e vorba de a decide ceva, ci doar de a discuta proiectul. Incerc sa postez zilele astea ceva mai pe larg, inre timp poti citi insemnarea celor de la FOR - http://razvan-codrescu.blogspot.com/2010/10/nou-comunicat-al-forului-ortodox-roman.html
Este o problemă cu scanarea semnăturii. Nu poţi digitiza un specimen împreună cu datele de stare civilă ale titularului. E ca şi cum i-ai invita pe hoţi să-ţi fure tot.
Am şi eu un card de specimen (şi numai de specimen) dar nu are pe el decît un număr. Dacă-l pierd, nimeni nu-l poate folosi, pentru că nu ştie cui îi aparţine. Deşi informaţia e magnetică, scanul după sigiliul personal nu e inclus în card. Cu alte cuvinte, cardul are doar datele mele de stare civilă, cifrate, sau nici măcar atît. Atît cheia cît şi proba se află înafara cardului.
http://delaepicentru.files.wordpress.com/2010/10/inkan-fata-denaturat1.jpg
http://delaepicentru.files.wordpress.com/2010/10/inkan-verso-denaturat.jpg
Cum se procedează? Merg cu cardul la primărie, completez sumar o cerere în care scriu cîte certificate de specimen vreau, apoi funcţionarul îmi trece cardul prin cititor, şi la imprimantă iese certificatul. Astfel, devin propriul meu notar.
Dacă nu am timp să merg eu la primărie, pot înmîna cardul oricărei persoane de încredere. Nu e nevoie nici măcar de sigiliul fizic pentru a primi certificatul de specimen. Dacă-l pierd, cu un telefon la primărie pot anula cardul.