Schimbari majore in proprietatea intelectuala ?
Doua decizii luate saptamanile trecute la anumite reuniuni promovate de OMPI (Organizatia Mondiala de Proprietate Intelectuala - organism specializat al ONU) ma fac sa raspund pozitiv la intrebarea de mai sus.
Prima o reprezinta succesul unei initiative cunoscuta ca Development Agenda - Agenda de dezvoltare (PCDA) pentru OMPI, o initiativa sustinuta de Brazilia si Argentina, in primul rind, care a fost sustinuta de multa tari in curs de dezvoltare (tarile sunt membre ale OMPI) si de societatea civila si care a cerut ca OMPI sa se axeze pe nevoile tarilor in curs de dezvoltare si sa vada proprietatea intelectuala ca una din uneltele pentru dezvoltare si nu ca un scop in sine.
Aceasta a facut obiectul a vreo 4 intilniri sustinute de OMPI prin care s-au facut o serie de propuneri concrete pentru indeplinirea acestui scop dorit. E un prim pas extrem de important si interesant.
O a doua decizie o reprezinta aminarea semnarii tratatului privind broadcastingul care crea un nou drept al distribuitorului (broadcaster sau webcaster - am scris pe blog mai clar despre ec este vorba).
Deci noi actiuni de lock-in, intr-o lume in care incepem sa vorbim despre continut creat de utilizatori, enciclopedia la care oricine poate contribui si Web 2.0 in care elementul colaborativ este esential, au fost respinse - ceea ce este o dovada ca, in sfarsit lucrurile incep sa se miste si in domeniul proprietatii intelectuale si ca monoloagele cu cuvintul cheie piraterie in fiecare fraza o sa apuna.
Nu maine, nu saptamina viitoare .. dar in 20 de ani sigur! :D
(suprinzator, nu !?! - nici astea nu le-am vazut ca stiri macar pe un site in limba romana...)