Ultima saptamana a fost extrem de intensa în societatea romaneasca. Înca exista mult entuziasm si energie. Pe de alta parte trebuie sa întelegem ca schimbarile majore nu se fac peste noapte. Important ar fi ca cel putin o parte din energie sa fie canalizata în scopuri care aduc o schimbare majora pe termen mediu si lung.
Deci cum facem sa functioneze democratia romaneasca? Prin implicare si asociere! - explicat simplist. Cititi cartea lui R. Putnam pt fundamentul stiintific al discutiei
Mai jos va explic putin de ce si cum ma implic eu si cum va puteti implica si voi…
Cum ma implic eu?
De prin 1998 a început sa ma intereseaza intersectia dintre drept si Internet (sau tehnologia informatiei mai pe larg), iar de prin 2001 am lansat site-ul legi-internet.ro, iar din 2002 profesez activ în acest domeniu.
Internetul reprezinta pentru mine (dar si pentru altii, cu siguranta) o usa deschisa. În principal deschisa nu doar spre un job, ci si spre a învata chestiuni noi si a relationa cu oameni noi, dincolo de limitarile inerente mediului fizic.
În timp am realizat însa ca Internetul reuseste sa permita aceasta deschidere si sa amplifice relatiile sociale datorita unui aspect tehnic mai putin dezbatut - caracterul descentralizat si liber al retelei.
În acelasi timp, Internetul (ca si orice noua tehnologie) tinde sa fie supus unor presiuni deosebite de reglementare - în special din partea grupurilor de interese guvernamentale sau de afaceri clasice care îsi vad afectat modelul de business traditional. Din pacate unele dintre acestea pot sa aduca atingere structurii libere a Internetului si sa-l transforme într-o retea nu doar reglementata, ci controlata sau controlabila.(mai stie cineva ce era Minitel-ul?).
Mie mi se pare ca a pastra natura libera a Internetului de astazi este cruciala nu doar pentru noi, dar si pentru cei ce ne urmeaza. Oare ce ar fi fost industria IT romaneasca cu un Internet limitat de marile firme din statele mai dezvoltate? Si ce ar fi fost protestele din ultimii ani fara un mediu de socializare liber si necontrolat? Toate acestea nu sunt fixe, ci rezultatul unor dezbateri nationale, europene si mondiale.
De aceea, începand cu 2005 - alaturi de cativa amici - am fost extrem de activ în Asociatia pentru Tehnologie si Internet (ApTI), care sustine un Internet Liber prin respectarea drepturilor fundamentale în societatea informationala. Actionam în special pe 3 domenii: libertate de exprimare online, viata privata online si chestiuni legate de open copyright. Pe aceste domenii încercam sa actionam (în masura timpului, a banilor si a importantei) pe trei nise: advocacy, educatie si constientizare. Nu stiu daca si cat reusim sa facem ce ne propunem, dar cel putin eu stiu ca fac ceea ce cred ca trebuie facut. Ma implic.
Cum te poti implica si tu prin digital?*
Chiar acum avem pregatite la ApTI doua evenimente care înceaca sa implice mai mult lumea în ceea ce facem noi:
Dar în acelasi timp stiu ca ceea ce facem noi este un subiect de nisa. Înteleg ca voi puteti fi interesati de cu totul alte domenii legate de promovarea democratiei - de la anti-coruptie la transparenta decizionala. Partea buna este ca gasiti multe ONG-uri sau grupuri informale care sa reprezinte chestiunile pe care voi le considerati esentiale pentru o Romanie democratica sau pe domeniul vostru de expertiza. Toate asteapta voluntari care urmaresc aceleasi scopuri ca si ele, chiar daca poti oferi 2 ore pe saptamana sau pe zi.
Partea si mai buna este ca sunt si multe unelte digitale care permit si interactiunea de la distanta (dincolo de retelele sociale) - asta cu atat mai mult cu cat uneori totul pare a se limita Romania - evident, în mod eronat - doar în jurul Bucurestiului:
Stiu bine ca - de obicei - doar 5 oameni din 100 se implica în viata comunitatii. Dar important este pentru cei care vor - sa stie ca exista resurse tehnice pentru implicare. Pentru ca schimbarea este un proces pe termen lung, si nu o revolutie de cateva zile (care ar putea eventual doar sa accelereze procesul).
* Ma refer exclusiv la zona societatii civile (fie ea formalizata (ONG) sau nu). Nu înseamna ca implicarea printr-un partid politic nu este o varianta acceptabila de implicare, doar ca nu este cea pe care eu o sustin. Pentru activarea într-un partid politic cred ca trebuie sa ai niste talente de negociere si compromis pe care eu acum nu le am. În plus nu cred ca le poti face pe amandoua - fie politica, fie ONG (care înseamna apolitic.)
Update 9.11 - au fost niste probleme cu vizualizarea corecta a diacriticelor pe unele browsere - deci le-am scos momentan.