Lawrence Lessig - Free Culture

(Titlul ar putea fi tradus prin Cultura libera )

 

Scurta prezentare:

Lawrence Lessig este, fara indoiala, unul din marii profesori de drept din SUA. Dar nu numai atit . Este de asemenea un critic acerb al sistemului actual de proprietate intelectuala si sustinator al libertatilor oferite de Internet .
Ca unul care am avut ocazia sa citesc cartile lui anterioare in domeniu (Code and Other Laws of Cyberspace si The Future of Ideas) nu pot sa prezic decit ca lucrarea amintita va avea cel putin acelasi succes .

Faptul ca ultima sa opera este disponibila gratuit nu face decit sa confirme ideile exprimate in celelate articole si carti, iar pe de alta parte sa sustina un alt proiect important al sau - Creative Commons - http://creativecommons.org/

Si daca pina acum nu ati fost convisi, va invit sa cititi si traducerea introducerii de pe site-ul cartii (http://www.free-culture.cc/)  (multumesc Stefan Gavrilescu) :

" Lawrence Lessig ar putea fi numit un ecologist al culturii. Fiind unul dintre cei mai originali si influenti intelectuali ai Americii, focusul sau este dimensiunea sociala a creativitatii, modul in care creatia se construieste pe baza trecutului si modul in care societatea incurajeaza sau inhiba creatia prin legislatie si tehnologie. In cartile sale deja aparute, Cod si Viitorul Ideilor, Lessig s-a concentrat pe analiza dezintegrarii visului unui Internet liber. Acum, in FREE CULTURE, el largeste focusul pentru a analiza micsorarea domeniului public al creativitatii si ideilor. Cartea sa, un semnal de alarma, demonstreaza modul in care interesele de termen scurt provoaca daune pe termen lung ce prolifereaza in ecosistemul ce incurajeaza inovatia.

Toate operele de creatie - carti, filme, inregistrari, programe de calculator, etc - sunt rezultatul unui compromis intre ceea ce poate fi imaginat si ceea ce este posibil - tehnologic si legal. Pentru mai mult de doua sute de ani legile din S.U.A. au cautat o balanta intre recompensarea creativitatii prin exclusivitate si permisiunea imprumutului intelectual din care izvoraste noua creatie. Durata originara a copyrightului stabilita de Constitutia din 1787 a fost de 17 ani. Acum este de aproape 200 de ani. Thomas Jefferson considera ca guvernul are un datorie esentiala de a proteja publicul impotriva monopolulilor indelungate asupra creatiei. Oare ce am uitat si Thomas Jefferson stia?

Lawrence Lessig ne arata ca in timp ce in general noile tehnologii determina aparitia unor noi reglementari, niciodata nu s-a mai intamplat ca marii monopolisti culturali sa utilizeze frica generata de noile tehnologii, in special Internetul, pentru a micsora domeniul public al ideilor, exact in timpul in care aceleasi corporatii utilizeaza aceleasi tehnologii pentru a controla mai mult si mai mult din ce putem si nu putem face prin cultura.

Din moment ce din ce in ce mai multa cultura devine digitala, devine in acelasi timp si controlabila (chiar de catre aceste mari corporatii). Miza este libertatea noastra - libertatea de a crea, de a construi si in ultima instanta libertatea de a imagina! "

Un stil abordabil pentru oricine, o constructie logica infailibila dar si promovarea unor idei noi sunt argumentele de baza care trebuie sa va faca sa luati aceasta carte pentru va costa mai putin decit credeti :  un click . ( cartea este in format .pdf, daca vreti sa o salvati direct pe hard disk, dati click-dreapta pe acest link si apoi Save as ..)

Puteti gasi si versiunea in limba romana - tradusa de http://www.cartea.info/  - Vlad Popescu

Versiunea online : http://www.cartea.info/revista/editura.php?file=free/index.html

Pentru descarcare : http://www.cartea.info/revista/editura.php?file=lista.html

 

English Version - Free Culture by Lawrence Lessig
How Big Media Uses Technology and the Law to Lock Down Culture and Control Creativity
Hardcover | 5.00 x 7.51 in | 348 pages | ISBN 1594200068 | 25 Mar 2004 | The Penguin Press

 

 

 

Sunteti liber sa copiati, distribuiti, aratati opera sau sa creati opere derivate, dar

- Trebuie sa dati credit autorului original

- Nu puteti utiliza aceasta opera in scop comercial
Pentru orice reutilizare sau distributie trebuie sa precizati clar celorlalti termeni de licenta de mai sus.