6 comments
Comment from: bogdan
Nu, nu poate sa mai astepte.
In primul rind - daca ai citit cu atentie insemnarea mea - vei vedea ca obligatia exista pentru site-urile publice in special (cu o mica exceptie pt VoD din zona privata).
Mai mult legile vorbesc despre “imbunatatirea accesarii”, si nu despre faptul ca pagina va trebui sa fie citita de 100% din oameni. (ceea ce ar putea fi intr-adevar foarte greu).
Mi se pare absolut logic ca un site public destinat intregului public tinta sa fie accesibil tuturor. Asa cum fiecare institutie publica trebuie sa aiba o rampa pentru accesul celor care nu pot urca scari, tot la fel si un site web trebuie sa aiba facilitati pentru cei cu dizabilitati de vedere.
In plus, daca acest lucru este pus de la inceput in plan (lucru care nu se face) si institutia publica nu se arunca la cheltuieli stupide si inutile (a se citi pagini in flash) nici macar nu este prea greu. Sa nu mai zic ca unele CMS-uri FOSS au chestia asta built-in.
In fine, dincolo de chestiunea de obligatie legala - este o mai important sa fie o treaba de minim bun simt si respect pentru cei de linga noi. Indiferent cum sunt.
PS: Nu stiu de unde ai scos cifra de 100 k copii abandonati - dar fraza ta arata ca si cum persoanele cu dizabilitati ar fi comparati cu cainii vagabonzii. Sper ca nu ai vrut sa faci asta!
PS2: Pe de alta parte sunt sigur ca unii au gindit mai rau decit tine - deci poate e bine sa explicam de ce este necesar.
Esenta era ca nu este nevoie sa faci o masina de formula 1 pentru ca persoanele cu dizabilitati sa ajunga la Constanta, cand pot frumos sa ia trenul. Mai exact, de ce trebuie sa exista o rampa sa ajungi intr-o institutie, cand exista diverse metode de accesare mai ieftine si usoare?
Este ca in bancul cu americanii ca au bagat milioane de dolari pentru a inventa un pix care merge in spatiu, iar rusii au folosit un creion.
Nu, eu nu comparam oameni cu animale, ci tocmai faceam diferenta intre a risipi bani pentru a salva de exemplu canii vagabonzi, cand sunt copii abandonati, oameni cu handicap etc. (si nu ca nu mi-ar place cainii, dimpotriva am avut o gramada, era pur exemplu)
Da, pentru institutiile publice stiu ca este legal si ai dreptate. Insa banii risipiti (sume enorme) pentru a implementa astfel de lucruri, pentru ca 1/1.000.000 persoane sa beneficieze in fapt de ele, este una din cauzele managementului prost din Romania. Doar nu te apuci acum sa faci platforme guvernamentale cu CMS-uri opensource… e sinucidere.
Pe de alta parte, ce faci cu alte etnii care nu stiu sa citeasca?:) Te apuci sa faci si pentru ei o sectiune speciala?
Probabil este mult mai simplu de exemplu sa faci un numar verde, unde sa sune cei cu dizabilitati si sa fie un fel de info-centru care sa iti rezolve problemele. Si primadonele din primarii care se ocupa de probleme sociale platiti oricum, sa le presteze serviciile publice.
Comment from: Daniel Homorodean
Constientizarea importantei acestui aspect tine de nivelul de educatie. Nu doar a indivizilor, ci a societatii.
Oricarui critic al acestui demers ii voi aminti ca cel putin 10 ani din viata ii va petrece cu dizabilitati. Noi, cei crescuti cu internetul, ne putem imagina ca la 80 de ani nu il vom mai putea folosi ? Dar daca vederea ne va fi atat de slaba incat ochelarii nu ne vor mai ajuta ? Dar daca mana iti va tremura atat de mult incat nu vei mai putea folosi mouseul ?
Parintii nostri, cei care acum au 50-60-70 de ani, vor putea trai ei urmatorii 20 de ani fara a putea accesa internetul ? Chiar daca vor fi sanatosi si in putere, cum le urez tuturor, poate nu vor avea ultimele modele de PC-uri sau laptopuri, poate nu vor avea ultimul upgrade de browser, pluginul cutare, etc.
Norocul nostru, mare noroc, e ca avem modelele de-a gata in tarile din vest. Acolo unde persoanele cu dizabilitati sunt incadrate in societate, si mai ales in activitatea productiva, acolo unde ei conteaza ca cetateni, unde varsta a 3-a nu e o damnare care te condamna la izolare ci un motiv de respect. Noi suntem inca pe nicaieri, cu doar 3% din persoanele cu dizabilitati angajate in campul muncii, si cu batranii pe care ii privim ca pe o povara.
“Pana acum, cred ca maxim 10 persoane s-au plans de aceasta problema”
Depinde ce faci, unde faci, pentru cine faci. Nici un site pentru institutie publica din vest, nici un site pentru organizatie transnationala (din cadrul UE sau UN), nici o corporatie internationala mare si serioasa nu va trece cu vederea problema accesibilitatii.
” Insa banii risipiti (sume enorme) pentru a implementa astfel de lucruri”
A face un site accesibil, din punct de vedere tehnic, conform standardelor WCAG, NU induce costuri de dezvoltare in plus ! Desigur, daca stii ce trebuie sa faci.
Costa insa accesibilizarea unui site prost facut.
Bogdan spune ” Sa nu mai zic ca unele CMS-uri FOSS au chestia asta built-in.” si are dreptate. Platformele serioase CMS FOSS, folosite de multe institutii guvernamentale si internationale in afara, sunt compatibilizate cu WCAG, facand foarte usoara implementarea de situri/portaluri accesibile si gestiunea de continut accesibil pe ele. Unele au primit chiar finantare guvernamentala pentru asta (de exemplu TYPO3 in 2011 de la guvernul german, pentru implementarea standardului national BITV)
“Doar nu te apuci acum sa faci platforme guvernamentale cu CMS-uri opensource… e sinucidere.”
Uite niste “sinucigasi” din domeniul public, din memorie:
www.whitehouse.gov, www.data.gov pe Drupal
www.unesco.org, www.unicef.de, eit.europa.eu pe TYPO3
Lista e muuult mai lunga.
De aceea se si trezesc toti cu site-urile sparte mai devreme sau mai tarziu:) Open-source este foarte ok, daca stii sa il impachetezi si sa il implementezi. Cat timp defilezi cu el, e doar o chestie de timp/noroc pana cand cineva o sa iti gaseasca un bug in cod sau o sa il cumpere.
In rest, eu am subliniat doar faptul ca exista prioritati si prioritati, de aceea nici nu functioneaza legile in aceasta zona. Este ca si cum esti pus sa alegi intre a salva un copil cu o boala si alt copil cu alta boala, cand ai bani doar pentru unul…
Comment from: ion tomulescu
vreau sa stiu de unde achizitionez pentru spital softuri pentru accesibilizarea paginilor web ,cine sau ce societăţii pot adapta telefoanele cu telefax sau teletext acestea sunt necesare pentru a respecta ART 71 din Legea 448/2006.
Nu gasesc furnizorii.
Va rog sa ma ajutati.
Ok, vad ca nu raspunde nimeni, asa ca raspund eu, cu toate ca risc sa imi pun persoanele cu handicap contra.
Sa zicem ca fiind bagat in ciorba asta de la inceputul pionieratului legat de internet pana acum, am oarecum experienta.
Pana acum, cred ca maxim 10 persoane s-au plans de aceasta problema. (si zic asta la o experienta de sute de mii de clienti, la mai multe firme, romani/straini). Pentru ca imi place sa le raspund tuturor care pun intrebari/probleme de bun simt, am avut discutii cu ei, care au dus la acelasi rezultat. Pe langa faptul ca nu exista standarde implementate 100% si compatibile, este o nevoie de un efort _urias_ pentru a face site-urile sa fie accesibile. Chiar daca de exemplu utilizatorul zicea ca are computer cu Windows, apoi se trezea ca are si smartphone, apoi ca stai ca defapt ar vrea si nu stiu ce software sa fie compatibil cu anumite servicii si tot asa. Pana la urma recunostea si persoana in cauza ca ala nu are nu stiu ce compatibil, defapt celalalt lucreaza altfel si tot asa. Hei, avem probleme de accesibilitate si noi cei care nu avem nici un handicap! :)
Intrebarea se pune altfel: se merita sa construiesti o autostrada pentru nevazatori paralela cu cea existenta pentru cei care vad? Este doar un exemplu.
Deci, eu zic ca o bruma de common-sense nu strica. Atata timp cat mor de foame copii de exemplu, eu daca as avea o problema as prefera sa fie salvati ei, decat sa mi se faca un highway personal pentru ca am un handicap. Si dupa ce rezolvam problemele arzatoare, ne ocupam si de fancy stuff.
Ok, o alta parte decisiva in ceea ce priveste site-urile, este ca nici macar baietii mari (vezi Google, Bing etc) nu au fost standard, au jucat cartile prost pe SEO, punand o mare importanta de exemplu pe alt-urile de la imagini. Astfel ca s-au apucat toti sa puna spam masiv pe acele alt-uri, in loc sa le faca user-friendly pentru cei care nu vad. Nu puneai spam? Nu vedeai first-page, comparat cu altii care puneau spam. Si exemplele sunt multiple.
Societatea si legislativul insa trebuie sa se gandeasca si la alta alternativa. Daca nu vrei sa pui la dispozitia unei persoane cu dizabilitati o alternativa de accesibilitate, atunci sa nu te miri ca persoana in cauza nu iti plateste impozitele. Dar tinand cont ca oricum trebuie sa respecti legea chiar daca nu o cunosti (doh!), este aiurea sa cerem respectarea logicii :p
Stiti cum este societatea noastra? Avem aproximativ 100.000 copii abandonati in Romania, dar pe noi ne intereseaza cei 10000 de caini care umbla liberi pe strazi, dar in acelasi timp numai SUA omoara 23 milioane de gaini pe zi, cam 4000 vaci pe ora, si peste 100 milioane de porci pe an. Deci, nu cumva accesibilitatea aceasta poate sa mai astepte putin, pana lumea isi gaseste o normalitate pe care sa o pretinzi ulterior?:)