Importanta duratei exacte a drepturilor de autor nu este, in ziua de astazi, doar un simplu exercitiu teoretic. Identificarea intinderii cit mai exacte a domeniului public permite reutilizarea in mod liber a acestor opere, indeosebi (dar cu siguranta nu doar) in diverse proiecte private de pe Internet (unde probabil Wikipedia e no.1) sau chiar proiecte guvernamentale (Europeana)(pentru cei care sunt totusi interesati de domeniul public, inclusiv dpdv teoretic le recomand un studiu finantat de OMPI)
Desi ar putea sa para o treaba simpla la prima vedere, conflictul de legi in timp si in spatiu fac problema mult mai complicata dpdv juridic si aproape de netrecut pentru orice persoana cu buna credinta, dar fara studii juridice. Tocmai de aceea m-a incantat ideea unui calculator care poate da un indiciu daca o opera este in domeniul public sau nu. Acest proiect a fost in cele din urma realizat si lansat la nivelul Uniunii Europene si imi pare ca am contribuit cu analiza legislatiei romanesti care a dus la una din schemele logice cele mai complicate de la nivelul UE.
Inainte de a da o imagine a operelor care sunt in domeniul public in Romania sunt nevoit sa fac 2 importante clarificari:
A. Acest calculator nu este o consultanta juridica si nu inlocuieste analiza unui avocat sau a unui consilier juridic. Nu sunt doar vorbe goale cele de mai sus sau o exonerare obligatorie, ci o realitate, in special pentru ca un asemenea calculator nu poate sa acopere toate situatiile juridice aparute in practica (de ex. cind autorul decedat inainte de 1996 transfera drepturile sale prin testament).
B. Acest calculator se bazeaza pe o intrepretare a conflictului de legi in timp (deja abordata de mine in 2006 pe acest blog) care este vazuta diferit de alti specialisti. Este vorba de intrepretarea art 149 alin 3 din legea 8/1996, caruia ii lipsea un NU din textul original. Eu am mers pe ideea ca nu ne putem afla in situatia unei re-nasteri a drepturilor de proprietate intelectuala, chiar daca textul poate fi interepretat in acest sens dpdv literal. Aceiasi idee, ca si ipoteza intentiei reale a legiuitorului, este expusa si explicitata mai bine intr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a IX-a Civila si de Proprietate Intelectuala, Decizia 248A din 30 Noiembrie 2006 (ramasa irevocabila prin decizia ICCJ) publicata in Revista Romana de Dreptul Proprietatii Intelectuale*.
Ar mai trebui sa adaug ca ar fi ideal de creat un astfel de calculator si in limba romana, asa ca am reusit sa conving cel putin 1 prieten ca merita sa incercam sa facem o mica aplicatie (licentiata liber) in acest sens. Proiectul e disponibil in mod public si accepta si alti colaboratori. De altfel, cred ca dupa schema logica de mai jos (se deschide cu yED) orice programator poate sa faca asa ceva.
Si pentru a nu lasa inseamnarea fara o concluzie mai practica si usor de inteles, analiza sugereaza ca, in conditiile limitarilor mai sunt explicate, urmatoarele categorii de opere ar fi in domeniul public in Romania:
- Fotografii artistice separate - Toate operele aparute inainte de 24.06.1991
- Serii de fotografii artistice - Toate operele aparute inainte de 24.06.1986
- Enciclopedii, dictionare si culegeri - Toate operele aparute inainte de 24.06.1976
- Drepturile de autor au apartinut unei persoane juridice – Toate operele aparute inainte de 24.06.1946
- Drepturile de autor au apartinut unei persoane fizice care nu a avut mostenitori – Toate operele autorilor decedati inainte de 24.06.1996
- Drepturile de autor au apartinut unei persoane fizicecare a avut mostenitori (situatia este extrem de complexa si se poate ca durata sa fie mai scurta) - Toate operele autorilor decedati inainte de 31.12.1940
* Pentru a fi precisi referitor la citarea de mai sus: Este vorba de RRPI -An 5, nr. 3 (2008), p. 223-242 Durata protectiei dreptului de autor : Norma tranzitorie privind prelungirea duratei. Intentia reala a legiuitorului . Protectia operelor ce constituie facta pendentia la momentul intrarii în vigoare a legii noi. Opera derivata. Transpunerea din genul epic în cel dramatic. Caracter original / Selectie si prelucrare de Andreea Constanda
Toate documentele anexate sunt disponibile sub licenta Creative Commons BY-SA 3.0 Romania.
Romania-domeniu-public-flowchart.zip
Romania-decision-tree.pdf
Questionnaire 2 - Romania- final.pdf
O initiativa foarte buna si demna de toata lauda!