Cit valoreaza o semnatura electronica ? si implicatiile juridice
Am gasit pe Underclick un articol interesant scris de Cristina Andriescu despre valoarea unei semnaturi electronice din punct de vedere al marketingului. Mi s-a parut interesant sa adaug citeva aspecte juridice ale problemei - aceeasi idee vazuta dintr-un alt unghi.
Articolul intreg cu comentariile mele a fost publicat la http://www.underclick.ro/Marketing-Advertising/semnatura-electronica.htm
Si il puteti gasi si mai jos :
Cit valoreaza o semnatura electronica ?
Articol de Cristina Andriescu
cristina.andriescu@underclick.ro
29 Noiembrie 2005
Cati dintre noi ne-am gandi ca putem folosi o semnatura electronica cu scopuri publicitare si de marketing? Prin semnatura electronica inteleg a fi "pachetul" de cuvinte de la sfarsitul fiecarui mail. Poate fi setat automat in majoritatea procesoarelor de mail (ex.: Outlook Express) si adaugat la toate mailurile ce pleaca din o casuta postala.
Marea majoritate a firmelor seteaza semnatura electronica a angajatilor ca sa contina informatii de contact: numele firmei, adresa, numerele de telefon si, eventual, din nou adresa de mail. Dar mult prea putin se practica un slogan sau chiar includerea adresei de web (www.firma.ro) in semnatura electronica. V-ati gandit insa, vreodata, ca in lumea virtuala mailurile circula ca virusurile si "nu stii niciodata" unde vor ajunge?
Cat valoreaza o semnatura electronica?
Copyright ©
Daca doriti sa preluati acest articol mentionati sursa, autorul si link
Orice material, electronic sau pe hartie, care iese dintr-o firma, poate fi un potential vehicul publicitar. Antetul poate fi pus pe o factura nu numai pentru a dovedi legalitatea hartiei, ci si pentru a folosi drept material de marketing. Poate ca, din intamplare, un om de afaceri asezat in spate la coada la banca va zari logo-ul si sloganul unei firme si va dori sa o contacteze. Poate ca, in acele scurte cateva momente, nu va tine minte decat situl respectiv. Nici n-ar trebui sa fie nevoie de mai mult.
Revenind la semnaturi electronice, acelasi lucru poate fi spus si despre ele. Imaginati-va ce cantitate de mailuri se scurge dintr-o firma de numai 10 sau 20 de persoane. Fiecare membru al echipei are o retea de prieteni si colaboratori. Poate ca multi dintre ei nici nu stiu exact cu ce se ocupa firma la care lucreaza amicul respectiv. V-ati gandit vreodata ca semnatura angajatilor poate fi un instrument de branding?
Pot parea evidente sfaturile ce urmeaza, dar uitati-va in jur (sau mai bine zis atunci cand primiti comunicari electronice) si observati continutul semnaturilor electronice.
Dupa parerea mea, o semnatura electronica de firma sau a oricarui angajat dintr-o firma trebuie sa contina:
1. - numele si adresa firmei
2. - telefoane (fixe, mobile) si faxuri
3. - adresa de email a persoanei care e detinatorul casutei postale respective (pas care pare poate nenecesar din moment ce acela care primeste vede clar de la cine e mailul, dar pentru a utiliza timpul fiecaruia in mod eficient, ii poate fi mai usor sa faca un "copy/paste" al intregii semnaturi)
4. - daca firma este mare si are mai multe departamente, pot fi incluse in semnatura standard, cu numerele de telefon sau adresele de mail (ex.: "Serviciu Clienti", "Publicitate", "Contabilitate"). Clientii si colaboratorii vor aprecia faptul ca nu vor trebui sa piarda timp sa caute ei informatia.
5. - adresa de web a firmei (www.firma.ro). Aceasta este o unealta foarte puternica de a promova situl companiei. Ganditi-va la acele retele umane ale fiecarui angajat sau om din firma, ce comunica zilnic cu cateva zeci - unii chiar sute - de oameni.
6. - sloganul firmei sau, daca acesta nu exista, cateva cuvinte despre activitatea firmei (Ex.: "Servicii bancare"; "Telefonie celulara" etc.). Nu stiu ce gandesc unii oameni de marketing - poate cred ca au facut o treaba atat de buna in branding de firma ca toata lumea stie cu ce se ocupa businessul pe care incearca sa-l promoveze - dar mi s-a intamplat de multe ori sa am contacte cu o firma si sa n-am habar ce face. Cartile de vizita nu contin informatia, nici semnaturile electronice, nici sigla de pe facturi, nici alte materiale. Microsoft, Apple, Nike si alti giganti nu trebuie sa-si mai bata capul cu maruntisuri din astea. Dar pentru noi cei mici, "secretul e in detalii".
Completari din partea specialistilor :
Bogdan Manolea
(publicat in februarie 2006 )
Semnatura electronica mentionata in articolul de mai sus mai are si citeva implicatii juridice pe care cred ca ar fi interesant sa le mentionam :
1. In primul rind acesta semnatura elctronica( asa cum este prezentata mai sus) joaca chiar rolul de ... Semnatura electronica in sensul legal al cuvintului ( adica al legii privind semnatura electronica - 455/2001). Mai ales in cazul in care este recunoscuta de cealalta parte, atunci ne aflam in fata unei conventii in toate regula. Am povestit mai multe despre acest rol in articolul Cit de electronica este Semnatura electronica ?
Mai mult, corepondenta este citata in dreptul comercial ( si nu numai ) ca mijloc de proba acceptat. Iar corespondenta electronica nu are nici un motiv sa fie exclusa de la acest avantaj.
Ca atare - pastrati-va bine e-mail-urile pe care le schimbati cu partenerii de afaceri, ca s-ar putea sa fie de folos . Mai ales daca le-ati semnat!
2. Un alt rol "juridic " al semnaturii este legat de legea comertului electronic, care identifica ca unul din principiile sale de baza - pe cel al informarii. Astfel cei ce presteaza servicii ale societatii informationale au diverse de obligatii de informare fata de consumatori ( vezi art 5,8 si 9 din Legea comertului electronic ). Ele se pot considera a fi indeplinite atita vreme cit orice e-mail care pleaca din firma respectiva catre orice consumator contine principalele elemente de identificare ale firmei/serviciului.
3. Tot din legea comertului electronic mai rezulta si un alt rol : acela de identificare a persoanei care face comunicari comerciale (Art 6 lit b, Legea Comertului electronic ) . Aceaste este una din conditiile ( Atentie mare ! Nu este singura conditie, ci sunt mai multe conditii cumulative pe care mesajul trebuie sa le intruneasca pentru a fi un mesaj legal , iar prima este obtinerea acordului destinatarului final) pe care legea le impune, dar pe care si cutuma le accepta ca fiind o prima indicatie ca e vorba de un mesaj comercial legal. Alta conditie - poate chiar mai importanta - este identificarea corecta a destinatarului in momentul in care este trimis mesajul.
4. Semnatura electronica mai are insa si o implicatie cu privire la responsabilitatea persoanei sau a firmei in anumite conditii. Astfel intr-o firma mica utilizarea unei adrese de e-mail personalizate pe domeniul firmei impreauna cu o semnatura completa poate sa reprezinte o buna unealta de marketing, iar utilizarea acesteia pentru orice fel de comunicare publica ( inclusiv pe lista de discutii, forum-uri sau bloguri ) este incurajata. In schimb in cazul unei firme mai mari, utilizarea semnaturii complete pe mailul firmei poate fi obligatorie, dar conditiile de utilizare publica sa fie mult restrinse , tocmai datorita responsabilitatii solidare a unei firme cu angajatul ( art 1000 Cod Civil alin. 3 - Raspunderea comitentului pentru fapta prepusului. ) in cazul unor delicte sau cvasi-delicte.
De aceea poate fi utila in acest caz realizarea unui Regulament cu privirea la utilizarea Internetului la locul de munca. - vezi si articolul Aspecte actuale ale monitorizarii angajatilor la locul de munca in ceea ce priveste utilizarea Internet-ului
Bogdan Manolea www.legi-internet.ro
Vezi articolul in original la http://www.underclick.ro/Marketing-Advertising/semnatura-electronica.htm
