Citeva carti noi
Imi face placere sa fac referire la 2 noi aparitii editoriale de la editura Hamangiu :
- o lucrare in domeniul dreptului IT - Prevenirea criminalitatii informatice de Ioana Vasiu si Lucian Vasiu, care "recidiveaza" in acest domeniu. Pe linga notiunile tehnice, carte analizeaza si infractiunile de criminalitate informatica din legea 161/2003.
Cred ca, avind in vedere cresterea cazurilor din acest domneiu, dar si ultimele discutii pe tema ordonantei DIICOT astfel de carti sunt binevenite.
- 0 lucrare de practica judiciara pe tema Proprietatii Intelectuale ( Marci, Brevete, Desene si Modele industriale, Dreptul de autor si drepturile conexe) realizata de Octavia Spineanu-Matei.
In conditiile in care jurisprudenta romaneasca este redusa in acest domeniu si putin cunoscuta, culegerile de practica judiciara devin foarte utile, multe dintre hotariri fiind nepublicate.
Desi, din cite am frunzarit cartea, nici una din decizii nu se refera la Internet, sunt cu siguranta citeva care merita citite de toata lumea (sper sa revin asupra lor)
In fine, desi nu mai este o noutate editoriala (desi aparuta in 2006), dar este cu siguranta o noutate informationala extrem de utila mai ales dupa 1 Ianuarie 2007, vreau sa mentionez si cartea pe care o citesc acum :
Drept Institutional Comunitar - Gyula Fabian - editura Sfera Juridica, care mie mi-a deschis ochii la o gramada de proceduri existente la adoptarea normelor comunitare, dar si la Curtea Europeana de Justitie.
Si cind te gindesti Bogdane ca PLI (practicising law institute) ori CLE (continuing legal education) au atitea cursuri, modele de actiuni,etc, discutii cu privire la jurisprudenta, etc…. iti vine sa inebunesti cind vezi ce exista in Romania….
Chiar ma gindesc de ceva vreme daca ar merita sa adaptez asemenea lucruri pentru “piata romaneasca” (make no mistake, cei care urmeaza sa aiba acces vor trebui sa plateasca ceva…nu va fi chiar “free” totul)