3 comments
Comment from: Daniel
Este o arie in care dupa parerea mea nici autoritatile nu se baga daca nu este dovedita integral intentia si vinovatia celui care produce/comercializeaza cat si a celui care le utilizeaza, de a savarsi vreuna din infractiunile din art. 42 la 45.
Legea 161 este tradusa aproape cuvant cu cuvant dupa Conventie dar ca de obicei ce ne lipseste sunt alte bucati de reglementari care sa completeze prevederile delimitand pe cat posibil zona legal de ilegal.
Teoretic poti crea orice tip de software dar practic, dreptul de supraveghere/interceptare si-l aroga doar autoritatile. Vorbim de viata privata atat a celui supravegheat, cat si a celor cu care acesta comunica!!!
Exista limite la aceste supravegheri care le incadreaza in zona licitului sau nu. Pana si supravegherea angajatilor, depinde cat de adanc intri in ea si cum o faci.
Cred ca afara de cazurile in care in care iti faci reclama cum e pe multe site-ului - direct ca produs de interceptare a convorbirilor iubitei sau de spionare a partenerilor - situatie in care indemni la o actiune ilegala si asiguri uneltele necesare - in rest, determinarea se face de la caz la caz, functie cum “a fost utilizat” instrumentul respectiv si de “ce facilitati oferea", “cat de versatil este".
Deci daca clientii tai fac prostii cu softul de control parental, incalcand intimitatea cuiva si se afla, cu siguranta vei fi intrebat si ti se va analiza produsul. La momentul respectiv trebuie sa dovedesti ca ai facut tot ce tinea de tine sa te asiguri, atat juridic cat si ca programare vorbind, ca e clara destinatia licita a produsului. Inclusiv in textul de licenta sau contractul de prestari servicii/vanzare soft semnat.
Inca o nota: nu m-am uitat recent peste legea 333/2003 sa o analizez dar spre exemplu acolo ai partea care reglementeaza supravegherea video facand infractiune din amplasarea de camere de supraveghere daca nu e facuta cu firme specializate si cu aprobarea politiei.
Asta doar ca nota despre modul in care se reglementeaza sau se va ajunge sa se reglementeze astfel de supravegheri probabil.
Comment from: Daniel
Va multumesc pentru raspunsuri. Dar tot nu sunt lamurit. Ce parere aveti despre un software de tip RAT (Remote Administration Tool), foarte util unui administrator in cadrul unei retele de mari dimensiuni? Pana la urma, o varianta schioapa este inclusa chiar in Windows (Remote Desktop Connection). La fel, cine ma poate opri ca atunci cand imi vine garda financiara in control sa nu am pornit Sound Recorder-ul din Windows, ca doar laptop-ul pare inchis si sa nu inregistrez discutia “amicala” cu inspectorul…Exemple ar mai fi (btw, cel cu cocaina nu e cel mai “ortodox” posibil, evident ca este ilegal din start si asta cred ca o stie si badea Gh.) Si ceea ce ma intereseaza cel mai mult e cum de alti ofertanti pe piata romaneasca pot oferi software de monitorizare (ca producatori sau distribuitori)… Daca am putea continua discutia sau deja am lungit-o prea mult. Va multumesc oricum. Hilar, pe de alta parte, e ca pe 25 iulie am de achitat impozitul minim :))
Am citit articolul dumneavoastra. Intrebarea mea ar fi: ce inseamna “producere fara drept” (in contextul legii mai sus mentionate), avand in vedere ca programele mele vor fi create pentru monitorizare angajati si control parental si vor fi comercializate cu factura si chitanta, etc. Ceilalti ofertanti de pe piata romaneasca cum de au “dreptul” de a produce/comercializa/etc? Sunt necesare aprobari/autorizatii speciale? Astept raspunsul dumneavoastra. Cu multumiri, Daniel