5 comments
Comment from: bogdan
Comment from: liviu
Chestiunea cea mai frumoasa este aceea ca juzii romani vor putea referi direct un caz in care s-ar ridica exceptii legate de dreptul comunitar, la CE(fara a-l mai trece prin “furcile caudine” ale CC de exemplu)…
Dar in practica, problema va fi ca atit avocatul care invoca dreptul comunitar (ordinea de drept comunitar, ca sa spun asa), cit si judele care pune intrebari(si cere lamuriri) curtii europene trebuie sa inteleaga binisor dreptul european aplicabil in speta data.
Avind in vedere experienta cu CEDO, unde au fost necesari ani buni ca oamenii sa inceapa sa inteleaga cum functioneaza curtea si cum se invoca CEDO (cred ca nici acum nu se intelege larg si pe deplin, “ordinea de drept pe care o promoveaza CEDO’,desi este evident ca mult mai multi juzi si juristi romani sint interesati de subiect acum decit in urma cu 10 ani)cred ca va lua ceva timp pina ce ideile legate de CE sa patrunda intr-un strat mai adinc al “constiintei” juridice romanesti….
Dar sint de acord cu tine, ca atunci cind vor patrunde, “vor face furori". Vorba lui Stein, din castelul sau dintr-un regat de povesti al Luxembourg-ului, CE a provocat o revolutie adevarata si “tacuta” in dr european
Comment from: bogdan
Trebe sa recunosc ca cunosc putine despre modul practic de a putea duce un asemenea caz la CE, dar daca cazul poate fi referit direct si de orice persoana - eu vad mai degraba posibilitatea de abuz din partea avocatilor - ca parca si la CEDO eram pe locuri fruntase… ( numai ca acolo se face plingerea dupa ce s-au epuizat toate caile de atac)
Pe de alta parte ma gindesc cam care ar fi cunostiintele actuale in lumea juridica romaneasca ref la practica CE… :-D
Comment from: liviu
Citeva elemente despre cum merg cazurile la ECJ le gasesti la urmatoarea adresa:http://www.bbc.co.uk/crime/law/ecj.shtml
dupa cum vei vedea acolo, penalitatile pentru cazuri frivole la ECJ sint destul de dure(si la ECHR sint dure, in sensul ca 98% din cazurile aduse acolo de romani sint respinse din start,pentru diverse “vicii", so…), mai dure chiar decit la ECHR (unde,arguendo, doar nu apuci sa iti vezi cazul judecat, daca nu il urmaresti cum trebuie) deci cred ca este exclusa posibilitatea ca avocatii sa manevreze iresponsabil docket-ul romanesc de cazuri al ECJ, doar daca avocatii nu vor dori ca partea pe care au reprezentat-o iresponsabil sa se intoarca cu claimuri de malpractice impotriva lor, pt. plata cheltuielilor statului pe care le-ar avea de suportat datorita plingerii frivole pe care avocatul le-a introdus-o la ECJ.
Mai degraba prevad enorm de putine cazuri introduse de romani la ECJ, pina ce oamenii nu invata cit de cit dreptul european (aici as remarca ca au trecut pe putin 6-8 ani de cind Romania a devenit membra a Conventiei Eur a Dr Omului, si o “reforma” a curtii, pina sa avem cazurile de tipul Brumarescu acolo, so….)
Comment from: Olarescu
As dori o informatie. Ca simplu cetatean, ma pot adresa Curtii Europene de Justitie, nemultumita fiind de o decizie a C.E.D.O.? Care este adresa unde as putea expedia probele pe care le detin? Actele trebuie traduse? In ce limba?
Super-misto speta ! :-)
Cred ca practica Curtii Europene de Justitie va face furori in justitia romaneasca :-)