Dreptul de autor asupra enciclopediilor
Robert Veress de la Saptamina Financiara publica azi un nou articol din Saptamina Finaciara - Cu stingu-n dreptul de autor care creioneaza pe tema ideii prezentate de mine cu privire la protectia enciclopdiei coordonata de D. Gusti in 1938.
Pentru ca nu am mai avut timp sa sugerez 2 idei care mi se pare importante , le amintesc aici :
a) Termenul de "descoperire" in drept mi se pare prea mult. Cred ca in domeniul juridic putem vorbi mai degraba de precizare sau interpretare.
b) Titlul " DEX online e pirat" este putin exagerat, lucru care reiese si din text. De altfel cred ca ar trebui sa fim mai atenti cind folosim termenul de piratare indomeniul dreptului de autor. Simpla incalcare a dreptului de autor (desi poate sa reprezinte o infractiune in anumite cazuri) nu este o "piraterie" . De altfel si termenul de pirat in dreptul de autor este recent aparut in domeniu, iar utilizarea lui devine exgerata in raport cu orice caz intilnit.
vezi si http://www.legi-internet.ro/copyright_is.htm
Interesant insa, conform articolului, este ca ORDA a fost de acord cu interpretarea propusa de mine.
In fine - poate ar fi util sa listam atunci care sunt operele din domeniul public la ora actuala ( evident nu nominal, ci in functie de cind au fost scrise). Si cel mai normal ar fi ca ele sa fie prezente si pe site-ul ORDA pentru ca cineva sa stie cind poate sa le utilizeze gratuit.