Drepul de autor si Internet-ul - de la vorbe la fapte
Am citit deunazi pe Hotnews un articol intitulat"Legea dreptului de autor calcata in picioare in Romania " care prezinta cazul unei reviste scrise - "Realitatea in diaspora" care a preluat in intregime un articol postat pe net - Top 10 DRP de o jurnalista romanca aflata in strainatate.
O scrisoare la adresa revistei revine insa cu o replica nu numai de o proasta calitate, ci si jenanta tinind cont ca vine de la cineva care se pretinde a fi jurist si doctorand.
Nu o sa ma refer la partea ne-juridica a problemei.
Dar privind raspunsul
"Se pare ca departarea de tara v-a transformat intr-o adepta a principiilor lui Iuda, acela de a fi sensibila doar la sunetul celor cativa arginti reprezentand negarea de neam si de tara. Departe de mine gandul de a va acuza de vreun gest grav sau necugetat,dar cred ca nu sunteti la curent cu urmatoarele:
• Art. 7 din Legea nr.8 din 14 martie 1996 privind drepturile de autor care spune: ’’constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma concreta de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sunt:
a) scrierile literare si publicistice (…), prelegerile si orice alte opere scrise sau orale (…)
• Art.10 al aceleiasi legi la litera ’’a’’, specifica urmatoarele:’ ’dreptul de a decide daca, in ce mod si cand va fi adusa opera la cunostinta publica:
b) dreptul de a pretinde recunoasterea calitatii de autor al operei;
c) dreptul de a decide sub ce nume va fi adusa opera la cunostinta publica;
d) dreptul de a pretinde respectarea integritatii operei si de a se opune oricarei modificari, precum si oricarei atingeri aduse operei daca prejudiciaza onoarea sau reputatia sa;
e) dreptul de a retracta opera, despagubind daca este cazul pe titularii drepturilor de exploatare, prejudiciati prin exercitarea retractarii’’.
• Art.15 al aceleiasi legi spune ca: ’’utilizarea sau exploatarea unei opere in modurile prevazute la art. 13 lit. ’’d’’ si ’’e’’, precum si in orice alt mod similar constituie comunicare publica;
1) se considera publica orice comunicare a unei opere, facuta intr-un loc deschis publicului (n.m.in cazul de fata prin intermediul internetului) sau in orice loc in care se aduna un numar de persoane care depaseste cercul normal al membrilor unei familii si al cunostintelor acesteia, indiferent daca membrii care compun acel public susceptibil de a receptiona astfel de comunicari pot sau nu sa o
faca in acelasi loc sau in locuri diferite ori in acelasi timp sau in momente diferite;
2) redifuzarea copiilor unei opere nu mai necesita autorizarea titularului dreptului de autor decat pentru inchirierea si importul acestora (n.m. ceea ce nu este cazul articolului dvs.)
Mentionez de asemenea ca si in Romania, ca in toate tarile civilizate, firmele care produc, distribuie, comercializeaza sau inchiriaza opere audiovizuale au eliberate marcaje distinctive corespunzatoare eliberate de O.R.D.A. contra cost, sume ce contin si un procent pentru plata dreptului de autor catre cei care isi fac cunoscute creatiile prin metoda internetului.
De altfel, dupa cum singura ati afirmat, nu s-a incalcat nici un drept al dvs conform legilor in vigoare, singura motivatie fiind aceea ca vreti sa va faceti publicitate cu orice pret chiar apeland la metode care nu fac cinste unui jurnalist. Sau poate sunteti un jurnalist de duzina si atunci este explicabil scheunatul de maidanez pe care il lansati in eter. Oricum, reactia dvs. in acest caz este una deplasata si lipsita de bun simt. "
nu se poate sa nu sari in sus cind vezi niste greseli atit de grave incit nu ar fi trecut examenul de anul 3 de proprietate intelectuala (am auzit ca acum ar fi in anul 4) .
Pe linga faptul ca face talmes-balmes drepturile nepatrimoniale, cu drepturile patromoniale, ca face o selectie numai a unor termeni ce ii convin, ca confunda termenii de reproducere cu cel de comunicare publica, ca confunda atributiile ORDA si rolul sau ( apropo - vreau sa vad si eu o opera audiovizuala pe Internet cu marcajul ORDA :-)), trebuie sa fii sau un novice notoriu sau o persoana de rea-credinta pentru a putea afirma, in momentul in care scoti un ziar, ca prin publicarea pe Internet se pierde orice drept de reproducere si astfel oricine poate sa iti copieze opera.
Si totusi le recomand sa mai citeasca o data legea - http://www.legi-internet.ro/lgdraut.htm - in special art 13-14 si apoi sa se mai gindeasca.
Iar eu ma gindesc tot mai serios ca ar trebui sa fie scrise mai mult note de informare de ORDA a ceea ce inseamna de dreptul de autor si nu sa stea sa faca marcaje si registre. ( iar o sa se supere unii pe mine :-)