17 comments
Comment from: mUE
Am primit oferte de 500 de euro pentru un mail publicitar la 59370 de persoane.
Deci as plati 500 de euro pentru spam si as mai si decredibiliza societatea comerciala…
Am vazut pe mai multe siteuri strategia ca se cere acordul “pentru a primi newsletter de la orice viitor partener extraterestru al XYZ.ro”
Comment from: bogdan
Scump, eu primesc oferte doar de la citeva sute de mii in sus. :-P Si mai ieftine.
Culmea este ca daca cineva se plange campaniile de spam, ei replica intotdeauna ca este vorba de concurenta ce le vrea raul. Aici seamana 100% cu politicienii de la noi!
Comment from: Dico Emil
De exemplu eu am incercat sa scap de spam-ul prin SMS (tot spam e) de la Sephora. Nu stiu cum am ajuns in baza lor de date, probabil prin Metro sau Praktiker, whatever. Initial nici nu stiam cine sunt. M-au deranjat cand noaptea am primit SMS… ok that’s a bit too much.
Nu am reusit sa scap de ei, indiferent ca am cerut asta in magazinele lor sau telefonic. Acum desigur, nu o sa stau sa platesc avocati sa le fac notificari oficiale (cu toate ca nici nu stiu unde sunt ei).
Daca vreti previziunile zilei (cu toate ca le-am facut deja de cativa ani si incep sa se contureze), o sa va fie frica sa accesati internetul in viitor, care o sa colcaie de spam, virusi, spyware si toate nebuniile.
Trebuie sa ne gandim ca pe cei care fac aceste campanii de spam, nu o sa ii convinga nimeni sa nu le faca. Nu ii intereseaza nimic, decat costul mic. Faptul ca nu au targetare etc, insignifiant.
Solutia: nu exista. Nu exista nici un filtru de spam care sa functioneze 100%, nu exista nici o strategie viabila de autentificare etc. S-ar putea sa existe pe viitor daca lumea o sa renunte la serviciile de email, orientandu-se spre alte solutii integrate. Dar si atunci, o sa existe alt tip de spam.
Legea 365/2002 este atat de clara (cu mici scapari totusi), pacat de ea…
Comment from: bogdan
Emil, poti face o plangere la www.dataprotection.ro (vezi ca inainte trebuie sa ceri delistarea de la Sephora). Au mai fost cazuri de firme amendate pt SMS spam.
E un lucru ca spamul asta sa fie in zona gri sau neagra a economiei (de ex. pastile contrafacute de V.) si altceva sa le foloseasca zilnic cei ce se dau ca ei sunt cei mai buni pe piata.
Aici e diferenta pe care o urmaresc inclusiv prin articolul meu.
Comment from: Gogu
cei de la abuse.ro sincer sunt mult depasiti de problema. Wow au primit un email pe contact@abuse.ro… panica si groaza!
Poate ar trebui sa intrebe in ce context ar exista posibilitatea ca cineva sa trimita un email pe contact@abuse.ro si apoi sa vada daca sistemul respectiv a reactionat la un abuz/agresiune la care probabil sistemul a fost supus.
Daca comentez la postul asta cu contact@abuse.ro si cer sa fiu notificat… probabil ca blogul va fi listat de abuse.ro, pt ca in viziunea lor larga e suficient…in viziunea mea habar nu au ce se intampla online si care sunt interdependentele.
In rest fain explicata legea. Succes.
Comment from: Gogu
De fapt, acum vad, abuse.ro au inventat conceptul de spamtrap public
https://www.abuse.ro/blog/spam-pe-adresa-contactabuse.ro-n964
deci daca cineva vrea sa faca mici sicane concurentului baga adresa de contact@abuse.ro si s-a rezolvat…cel putin un email de confirmare ajunge la baietii de la abuse.ro :)
Aia in afara se vb de spamtrapuri compromise, atunci cand devin cunoscute…ai nostrii, mandrii ca brazii, le fac publice din prima.
Comment from: bogdan
Ah, Gogule cit te asteptam! :-)
Stai linistit, sunt alte adrese de mail ca spam trap pe diverse alte domenii.
Adresa la care poti scrie e listata aici - https://www.abuse.ro/despre
Oricum nu se listeaza automat orice email primit la contact at.. , cum ar fi emailurile de confirmare, dovada si linkul pe care tocmai l-ai citat.
Dap, trebuia sa si-l intelegi, dar cind ai opinia deja formata…
Comment from: abuse.ro
Un nou set de tentative de abonare a adresei contact@abuse.ro : https://www.abuse.ro/blog/alte-abonari-abuzive-n1324
Comment from: Gogu
Bogdan, la modul cum decurg explcatiile sa inteleg ca scopul abuse.ro este sa ii prinda pe cei care nu folosesc double opt-in…poate imi scapa mie ceva dar conceptul de spam prespune altceva.
E cumva ilegal single opt-in? Ca e mult mai safe da, dar asta e alta discutie.
In plus orice sistem informatic poate genera incidente. In momentul in care tu/sau ei/sau voi imi spuneti sa stau linistit ca voi ati citit emailul generat de un incident si vi se pare mie ca o sa fi baiat rau (cum zic aici https://www.abuse.ro/blog/alte-abonari-abuzive-n1324)…scuza-ma dar mi se pare ca acum ati deschis primul calculator.
Comment from: bogdan
@Gogu - Scopul este de a-i atentiona pe toti cei ce trimit mesaje comerciala nesolicitate ca au o problema majora legata de modul cum au obtinut consimtamantul. (de aceea si prima delistare se face rapid, daca si-au dat seama ca au o problema)
Asta include si un single opt-in. (e vorba de lipsa consimtamintului destinatarului, ceea ce este ilegal - nu de procedeu in sine)
Ce s-a intamplat cu adresa contact… poate sa se intample cu oricare alta. Poate ca tie ti-ar face placere sa poti sa fi abonat de un “prieten” la on tona de newslettere. Mie nu.
Comment from: Gogu
Bogdan, dupa cum ai interpretat fiecare cuvant din lege imi dau seama ca intelegi sensul cuvintelor, si daca poti sa faci asta, nu stiu ce cauta in aceeasi fraza expresia “problema majora” cu o gluma care ti-o face sau nu “un prieten".
Ceea ce faceti la abuse.ro e joaca de copii, sau cel putin e o diferenta majora intre ceea ce spun ca vor sa fie si ceea ce sunt deja.
Avem producatori de solutii antivirus/antispam recunoscuti in tara asta cu care ati putea sta de vorba pentru a intelege ce se poate intampla ocazional sau nu in mediul informatic. Cum puteti sepra intamplarile de problemele majore etc. Cred ca poti deschide si tu cateva usi si sa arunci o intrebare. Altfel o sa ajungeti sa listati in curand domeniul Yahoo.com pt ca cineva care a fraudat o casuta de email de yahoo.com a indraznit sa trimita un email la contact @… sau nu probabil o sa cititi emailul si o sa vedeti ca de fapt va cerea accordul ;)
Ceea ce nu constientizati este ca sunt oamenii care chiar cred ca faceti ceea ce pretindeti ca faceti…fara sa verifice de fapt ce se ascunde in spatele datelor voastre si goanei dupa vrajitoare.
Comment from: Johnstrasse
@Gogu: stimabile, mananci. Omul a explicat clar: single-opt-in-ul nu dovedeste consimtamantul destinatarului, deci te predispune la incalcarea legii, la ’spam’ conform legii romanesti. Chiar daca doar 1% din mailurile pe care le trimiti sunt spam, tot spam se cheama. Ah, ca exista probleme mai mari, ca exista troieni care scaneaza milioane de mailuri si trimit 100% fara consimtamant, ca nu e mare scofala sa primesti un mail nesolicitat daca a facut cineva o gluma, ca exista copii in Africa care mor de foame, da, toate astea sunt adevarate. Dar nu au legatura cu ce se discuta aici.
Comment from: Gogu
@Johnstrasse buna dimineata Africa.
1% spam e enorm. Tu vorbesti despre teorie eu vorbesc despre niste intamplari concrete semnalate pe site-ul abuse.ro. Hai sa amintim faptele.
1. Pe Fri, 02/15/2013 - 10:01 abuse.ro zice: Trimiteti emailuri la contact@abuse.ro ca ii bag automat in blacklist pt 3 luni…pampam
2. Pe Wed, 04/03/2013 - 12:45. Soc si groaza….a trimis lumea emailuri la contact@abuse.ro… In joaca sau ca sa testeze seriozitatea celor de la abuse.ro… Mai mult ca sigur cine s-a jucat cu astea nu s-a jucat pe listele lor…a trimis la concurenta :)
3. Pe Tue, 04/09/2013 - 08:32 soc si groaza din nou inca un val.
4. Abuse.ro surpriza citeste emailurile si zice doar asta e single opt-in….restul, cu siguranta ma vor spama…Pai intreb si eu unde e consistenta supozitiei?
In mod clar vorbim de cineva care s-a jucat cu o adresa de email pe spinarea altora…abuse.ro in loc sa-l caute pe vinovat (lucru putin imposibil), zice voi astia, x, y, z pareti dubiosi pt ca i-ati dat voie fantomei sa-si bage adresa la voi….Pe bune despre ce vb? Despre cel care incearca sa fraudeze un sistem sau despre celalalt care trage cu pusca legat la ochi????
Oricum ma bucur ca i-ati identificat pe marii spameri… :)
Comment from: Hugo
Pana acum toate bune si frumoase…avem legislatie (buna, proasta…dar exista si implementeaza, macar partial, niste nenorocite de Directive europene), da’ am si eu o intrebare (retorica, de altfel!)…Ce face ANSPDCP (institutia aia cu nume lung, care ar trebui sa se ocupe pe langa protectia datelor si de spam)? Parerea mea e ca dorm inca de la infiintare!
Comment from: Johnstrasse
Pai daca trimiți fără confirmare direct newsletter-ul sau ce naiba trimiți tu, atunci ești spammer. Primul mail nu trebuie sa conțina decat un link de confirmare, daca contine altceva atunci e spam și e motiv de listare in RBL.
Nu ai dreptul să-mi trimiți nimic doar pe motiv că ai aflat mailul meu, indiferent cum l-ai obținut. Tu zici că l-a băgat cineva de rea credință să te saboteze, dar e practic imposibil de demonstrat contrariul, tu controlezi server, loguri etc. Deci un spammer adevarat care vrea să ocolească legea n-are decât să zică că mereu îi bagă cineva mail-ul meu în formular, si că el e o victimă, mereu, mereu.
Aici tu faci semantica, lumea îți zice ca double-opt-in e metoda standard de dovedire a consimțământului, tu nu și nu, Batman.
Comment from: I'm Safe Online
Netiquette si ENEL. Cum ma abonez la newsletter si promotii fara sa vreau: http://www.imsafeonline.ro/netiquette-si-enel.htm
Comment from: Catalin
Nu va dezabonati pentru sunt si mai parsivi. Asa isi fac o lista sigura de adrese verificate. Am facut prostia sa ma dezabonez cu adresa privata si am ajuns acum la 20 de email-uri zilnice nesolicitate. Cel mai bine ii bagati in Blacklist si va cumparati un soft de filtrare mesaje. Intra in cutia postala, dai un click de SPAM si la revedere. Deja nesimtirea din online a atins cote alarmante. Nimeni nu solicita acordul, ci iti toarna cat pot, umple frigiderul cum se spune.