Daca in Romania a vorbi despre termeni ca licente deschise sau open access te plaseaza fie in categoria anarhistilor, fie in cea a "habarnistilor" (adica nu intelegi nimic din copyright), iata ca Europa incepe sa discute din ce in ce mai serios de aceste concepte, sa si le explice si sa le promoveze unde ele au sens.
Un prim pas este proiectul Communia, finantat de UE in programul eContent plus, care incearca sa discute in mod stiintific, argumentat si aplicat despre domeniul public, opere orfane, acces deschis si relevanta acestora pentru politica europeana de azi si de maine. Daca va intereseaza mai multe detalii despre acest subiect, ma puteti contacta direct si putem discuta si cum putem sa implicam mai mult si romani in aceste dezbateri.
Dar asupra altui aspect vroiam sa ma opresc. Am gasit in noul sistem de bloguri lansat de EurActiv opinia extrem de interesanta si in clara cunostiinta de cauza a Ministrului Sloven pentru Dezvoltare - Žiga Turk.
Despre ce este vorba - Uniunea Europeana recunoaste prin Concluziile Consiliului despre informatia stiintifica in era digitala : acces, diseminare si pastrare ca " modelele de diseminare prin Internet au adus o dezbatere majora cu privire la accesul si diseminarea informatiei stiintifice". Tot Consiliul sublinieaza ca "importanta rezultatelor stiintifice ce rezulta din cercetarile finantate public, care sunt disponibile pe Internet in mod gratuit (...) ".
Dar Ministrul Sloven Žiga Turk explica de ce reactia UE vine prea tarziu si prea putin deschisa in acest domeniu. In fine - citesc opinia unui politician care are argumente in fata caruia iti vine sa zici - Jos Palaria! Pacat ca nu e din Romania.
Buna, Bogdan,
Incet, incet si in documentele de la noi isi fac loc recomandari legate de open source, resurse educationale / tehnologii deschise, cursuri online.
Si cu ajutorul unor oameni ce au participat - ca tine, ca noi - la workshop-ul organizat in cadrul proiectului KE.
Vezi, te rog
PROPUNEREA DE POLITICĂ PUBLICĂ “Integrarea Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor în sistemul de învăţământ preuniversitar din România", iniţiată de MCTI şi MedCT, la:
http://www.edu.ro/index.php/articles/9132
http://www.mcti.ro/index.php?id=416&L=0
Carmen