Interpretarea dreptului IT
Tocmai am raspuns mai pe larg intr-un mail pe o discutie pe lista legi-internet
referitor la intrebarea daca scanarea de porturi este ilegala.
Am divagat un pic pentru a aminti 2 principii pe care toti cei ce cauta legi despre IT in Internet ar trebui sa le cunoasca :
Cei care intreaba in special de legi legate de internet se asteapta sa gaseasca o reglementare exact (mot-a-mot) pe ceea ce ii intereseaza si sunt nemultumiti cind se ajunge acolo printr-o interpretare juridica .
In domeniul legislatiei in IT si Internet in special sunt 2 principii care se iau in calcul la realizarea legislatiei ( tocmai pentru ca legea sa nu fie depasita de dezvoltarile tehnologice - sigur, asta in practica se intimpla uneori, dar e o alta problema :-)
1. Principiul reglementarii-cadru . Adica nu vei gasi legi specifice pentru chat, forumuri, IM, P2P, siteuri web, etc , ci gasesti o singura lege care identifica niste principii, reguli de ordin general. Uneori se sustine si auto-reglementarea domeniului ( asta insa e o discutie mai lunga )
Alt exemplu :
vezi in articolul de mai jos - ca nu se spune virus, virme , cal troian, sau orice fel de programel care va aparea in web 2.0 , ci se foloseste o exprimare care sa le includa pe toate :
" fapta de a produce, vinde, de a importa, distribui sau de a pune la dispoziţie, sub orice altă formă, fără drept, a unui dispozitiv sau program informatic conceput sau adaptat în scopul săvârşirii uneia dintre infracţiunile prevăzute la art. 42-45; "
2. Principiul neutralitatii tehnologice
Niciodata intr-o lege nu vei putea folosi termeni care ar favoriza o tehnologie sau alta ( nu vei mai gasi termeni ca telefonie fixa sau telefonie mobila sau acces la internet, ci " servicii de comunicatii electronice" )
Aceste 2 principii se aplica la nivel mondial - astfel incit daca vrei sa cauti exact infractiune " scanare de porturi" nu vezi gasi.