Libertatea de exprimare si Internet-ul. Aspecte practice in Romania 2002 - 2004.
Internetul reprezinta mai mult decit un nou mijloc de comunicare in masa. Mai mult decit mass-media traditionala pentru ca ofera in acealasi timp accesul la un spatiu public in care comunicarea devine foarte facila. De asemenea ofera posibilitatea interactivitatii si schimbul de opinii in mai mult de un format predefinit. Numarul listelelor de discutii sau al forumurilor s-a inmultit evident in ultimii 2 ani. Mai mult, au inceput sa apara din ce in ce mai multe bloguri romanesti care permit schimbul de opinii si idei intr-un mod cu totul unic.Si alte formate de comunicare vor aparea cu siguranta.
In acelasi timp Internetul ofera noi metode pentru aplicarea libertatii de exprimare, ca unul dintre drepturile fundamanetale ale omului, recunoascut ca atare inca din 1950 in Articolul 10 al Conventiei pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale.
Caracteristicile Internetului ( sau Arhitectura sa ) favorizeaza in mod clar libertatea de exprimare. Astfel caracterul sau international face foarte dificila o cenzura a statului. (Totusi - nu imposibila- vezi China sau chiar Coreea de Sud. ) . Programele Peer-to-peer pot permite dejucarea acestor metode de cenzura aplicate astazi. Efectul multiplicator permite copierea si raspindirea informatiei in atit de multe locatii incat practic nu se poate face un control al acesteia. Posibilitatea accesului anonim permite publicarea pe Internet a unor informatii fara a putea fi identificat, astfel incit teama de represalii din partea puterii sa fie mult scazuta.
Valoarea acestor caracteristici in protejarea libertatii de exprimare a fost considerat atit de important incit citeva acte internationale recente au fost dedicate acestor subiecte ( vezi Consiliul Europei - Declaratie privind libertatea comunicarii pe Internet -2003 sau Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) - Recomandarile de la Amsterdam - Libertatea Media si Internet-ul 2003 ) . Mai mult in vederea intilnirii de la Tunis a Summitului Mondial al Societatii Informationale (World Summit of Information Society) ce va avea loc in Noiembrie 2005 , o serie de intalniri si conferinte au inceput sa fie organizate pentru a sintetiza si sustine introducerea in declaratia finala a chestiunilor legate de Internet si Drepturile Omului ( vezi 2 intilniri recente - Comisia Olandeza a UNESCO - Internet, Drepturile Omului si Cultura sau UNESCO-Paris - International Conference on Freedom of Expression in Cyberspace)
Toate aceastea insa ar fi doar cuvinte fara acoperire, daca acest drept nu ar fi exercitat. Fie si cu poticnirile sale inerente unei democratii in formare, cum consideram ca inca este Romania. Si ceea ce este mai important este ca el a fost exercitat in conditiile in care au existat destule semne de intrebare cu privire la modul in care libertatea de exprimare a fost respectata in cadrul unor publicatii si a principalelor televiziuni.
Ne propunem sa trecem in revista in cele ce urmeaza principalele evenimente din Romania legate de libertatea de exprimare in Internet in perioada 2002-2004. Deloc suprinzator acestea sunt legate in totalitate de prestatia partidului de guvernamint din acea perioada - PSD. Paradoxal insa, trebuie sa remarcam insa politica corecta de ne-reglementare a continutului de pe Internet promovata de MCTI in aceasta perioada. (exista exceptia numita Legea privind combaterea pornografiei, dar ea a fost promovata de Ministerul Culturii) Nu dorim a redeschide cazurile respective, dar consideram ca este important sa nu le uitam si sa invatam din ele.
1. Armagedon
Armagedon este titlul unei serii de rapoarte care si-au propus sa dezvaluie neregularitati din sinul societatii romanesti. Acestea nu erau semnate si au fost difuzate prin e-mail catre mai multe redactii de presa si ambasade ale altor tari in Romania.
Scandalul public a inceput cu raportul Armagedon II, care prezenta citeva opinii si fapte referitoare la exclusiv la relatiile premierului din acea perioada Adrian Nastase cu personaje dubioase si la considerabila sa avere personala, informatii in mare parte deja publicate în presa de-a lungul anilor.
Doua persoane, Mugur Ciuvica - fost sef de cabinet al Presedintelui Romaniei din perioada 1996-2000, Emil Constantinescu (de verificat) , si Ovidiu Iane, proprietarul unei firme de software, au fost acuzati pe temeiul art.168/1 din Codul penal (“...raspândirea.... de stiri, date sau informatii false...daca fapta este de natura sa aduca atingere sigurantei statului sau relatiilor internationale...“) care prevede pedeapsa cu închisoare de la unu la 5 ani.
Astfel pe data de 18 ianuarie 2002, în jurul orei 18.30, Mugur Ciuvica, a fost ridicat de pe strada de trei politisti (numai unul s-a legitimat), fara mandat si dus la sediul Parchetului general. Acolo a fost interogat de procurori pâna dupa miezul noptii. A fost pus în libertate cu interdictia de a parasi capitala.
Ovidiu Iane fusese retinut anterior pentru “vina” de a fi transmis raportul “Armagedon II” pe Internet dar si pentru unele nereguli la mica sa firma de calculatoare. Împotriva lui, s-a emis un mandat de arestare de 5 zile (executat numai partial).
Reactia rapida a organizatiilor neguvernamentale din societatea civila, in special APADOR-CH si Centrul pentru Jurnalism Independent, care au protestat vehement importiva metodelor ilegale folosite de Parchet si Politie
Ovidiu Iane a fost eliberat înainte de expirarea primului mandat de arestare de 5 zile. Dupa câteva luni, ambii acuzati au fost scosi de sub urmarire penala pentru “raspândirea de informatii false”.
Intre timp raportul Armagedon II a fost reprodus pe mai multe liste de discutii si pe diverse site-uri personale sau de presa.
Seria raportelor Armagedon a continuat pina la numarul XI pe urmatoarele teme :
1. Armata Romana
2. Adrian Nastase
3. Sorin Ovidiu Vantu
4-6 Functia Publica
7. FNI
8-9 Media
10. SRI
11. Coruptie
Acestea sunt disponibile si astazi pe diverse site-uri in limba romana din toate lumea (vezi de ex. http://www.bursa.ro/cotidian/?pag=armagedon sau http://digilander.libero.it/danielomae/asta%27i%20Romania.htm - textele Armagedoanelor I, II, III, IV , VII )
Mai multe de detalii despre acest caz poate fi citit in raportul APADOR-CH pe anul 2002 http://www.apador.org/rapoarte/anuale/r2002.htm
Vezi si http://www.adevarulonline.ro/arhiva/2002/Ianuarie/56/4885/
2. Anti-psd.home.ro
La adresa www.anti-psd.home.ro fusese construit un site de catre un roman aflat in SUA cu continut negativ la adresa partidului de guvernamant. Site-ul era gazduit pe domeniul www.home.ro - cel mai mare site de gazduire gratuita din Romania, administrat de RDS - unul dintre principalii furnizori de servicii Internet din Romania.
Pe data de 14 octombrie 2003 site-ul prezenta un top 15 al coruptilor din PSD, unde pe primul loc a fost mentionat premierul in functie. Acest top a fost preluat in acea zi pe diverse liste de discutii si publicat pe 2 importante site-uri de stiri si informatii pentru ziaristi - www.revistapresei.ro si www.anchete.ro .
La citeva ore dupa aceasta preluare, site-ul a fost sters de catre administratorii de la home.ro fara vreo atentionare sau explicatie in acest sens. Proprietarii site-ului au acuzat in mod public aceasta actiune pe diverse liste de discutii, considerind ca firma RDS ar avea legatura cu PSD.
In cele din urma site-ul a fost mutat la www.anti-psd.ro.vg ( oglinda la www.anti-psd.ciberplai.net ) si a avut peste 10 000 de vizitatori pina in octombrie 2004
Mai multe detalii la
http://www.anchete.ro/articol.php?limba=ro&ID_articol=1390
http://www.anchete.ro/forum/YaBB.pl?board=cat_reportaje;action=display;num=1066208897;start=0#0
http://ro.altermedia.info/index.php?p=658
3. Stenogramele PSD
O serie de documente presupuse a fi stenogramele unor sedinte la nivel inalt ale partidului de guvernamant- PSD, in care ministri discuta despre intimidarea liderilor opozitiei si manipularea voturilor in Senat, au fost publicate pe Internet pe 22 Noiembrie 2004, cu doar citeva 5 zile inainte alegerile parlamentare si prezidentiale din 28 Noiembrie 2004 .
Documentele au fost publicat initial pe site-ul http://www.istorie.info/ , unde doar cateva ore, s-au inregistrat cateva mii de vizitatori unici. Dupa aceste cateva ore, site-ul a fost blocat din cauza unui atac gen DoS (Denial of Service).
Documentele au fost insa replicate rapid pe mai multe site-uri, atit in Romania cit si in strainatate. ( vezi de ex http://www.romimpwatch.org/ ) Dupa o zi ele un fost preluate si pe site-urile unor ziare, in special Evenimentul Zilei sau pe alte site-uri ce cuprind stiri din Romania - www.revistapresei.ro
Astazi ele sunt disponibile pe numeroase site-uri gazduite in Romania sau in strainatate. ( vezi de ex. http://www.stenograme-psd.com/ )
4. Forumul de la Evenimentul Zilei
Pe site-ul Evenimentului Zilei a fost publicat pe 19 August un articol existent si in versiunea online despre Dana Barb (sora lui Adrian Nastase)si afacerile presupus necurate ale acesteia.
Ca de altfel la toate articolele, exista posibilitatea pentru utilizatorii de Internet sa faca comentarii la acest articol, comentarii ce pot fi accesate de pe acceasi pagina ca si articolul.
Intr-unul din aceste mesaje, d-nul Gabriel Corban a postat o serie de opinii ( vezi aici si aici ) referitoare la articolul in sine si la afacerile d-nei Barb, dar si la relatiile sale cu familia Nastase.
Desi exista posibilitatea de a post anonim mesajele respective, d-nul Corban a postat in nume propriu respectivele mesaje, ba chiar a continuat sa scrie mesaje si dupa ce a primit un telefon de la d-na Barb.
Ca fapt divers, peste 600 de vizitatori sunt numarati de site-ul Evz ca ar fi citit respectivele postari.
Din cite se pare jurnalistii care au scris articolul nu au fost dati in judecata. De asemenea ziarului nu i-a fost ceruta stergerea comentariilor
d-nului Corban, care de altfel sunt publice si la ora aceasta prin accesarea comentariilor respectivului articol.
5. Media Creativa in campania electorala
Numarul utilizatorilor Internet a crescut semnificativ daca comparam cei 2 ani in care au existat campanii electorale recente - 2000 si 2004. Ca atare atentia acordata campaniei electorala a fost sporita, desi nu substantiala.
Pentru prima oara insa partea de Media Creativa (sau Guerrilla Digitala - cum o numeste Mircea Sirbu in excelentul articol E-campania ) a capatat o importanta deosebita. Astfel, tipul de electorat care a avut acces la Internet - bine informat, cu educatia superioara si din mediul urban - preponderent votant de dreapta - a fost "folosit" de catre staff-ul candidatului opozitiei, Traian Basescu, pentru a crea fie parodii ale afiselor electorale ale PSD, fie diverse imagini de sustinere a propriului candidat.
O parte din aceste poze sunt disponibile la http://www.basescu.ro/?sec=7
Trebuie sa remarcam, de asemenea, ca nivelul informatiei pe web a fost din cele mai variate, cuprinzind manifestari ale tuturor partidelor ori sustinatorilor acestora.
Cum bine precizeaza Mircea Sirbu in E-Campania :
" Un viu interes a suscitat printre românii din strainatate si înregistrarea video a confruntarii televizate dintre candidatii la presedintie înainte turului al doilea, disponibila la rândul ei pe câteva situri web.
În plus, unele situri web au publicat variante mult extinse ale colectiei de imagini pentru "guerilla digitala" în sprijinul lui Basescu, cuprinzând si numeroase imagini si texte care n-ar fi putut fi afisate pe situl oficial al candidatului. Aproape toate aceste situri au publicat trimiteri la listele publicate de "Coalitia pentru un parlament curat" pe situl oficial contracoruptie.ong.ro.
Un rol important l-au jucat si blog-urile (un fel de jurnale personale pe web), care au urmarit si comentat evenimentele din timpul campaniei electorale si au furnizat numeroase trimiteri utile la materiale relevante din Internet."
Vezi Intreg articolul E-campania la http://www.intraweb.ro/txt/Articole/Domenii/eCampania/show
Concluzie
In conditiile in care numarul utilizatorilor romani ai Internetului creste in fiecare an, este de asteptat ca acesta sa reprezinte un capital important pentru viitoarele actiuni. Mai ales in chestiunile cele mai delicate - critica la adresa puterii.
Si, speram noi, vor fi cit mai multi practicanti activi ai dreptului la libera exprimare. Fara nici o opreliste ori vreo teama.
eu ma intreb cine o sa faca update la aceasta baza de date? cine o sa aiba grija actualizarii? sau o sa ne trezim ca voteaza oameni decedati sau se inroleaza copii de 4 ani.