7 comments
Comment from: cezar popescu
Parcă văd că pînă la urmă o să se scoată doar manualele pe hîrtie, o să fie scanate și jpegurile făcute pdf, că au experiență cu procedura asta.
ps: phuck ocr!
Comment from: Augustin
Salut Bogdan,
Am citit si eu stirea privind introducerea manualelor digitale. Dincolo de preocuparea ministerului pentru calitatea viitoarelor manuale (dupa cum ai relatat-o), pentru mine introducerea unor manuale exclusiv digitale este un motiv de ingrijorare.
Am fost intotdeauna (inca sunt :)) un adept al modernizarii, si am o colectie destul de mare de manuale in domeniile care ma intereseaza (informatica, stiinte, muzica etc.). Dupa cativa ani de lectura pe ecranul calculatorului, apoi al tabletei, am ajuns la kindle pentru ca nu mai puteam cu ochii. Kindle e ok, in special versiunea “iluminata", dar manualul ramane manual, adica ai nevoie sa il rasfoiesti din cand in cand pentru a gasi mai repede ce te intereseaza.
Uite asa am ajuns din nou la carti. Folosesc versiunea electronica (atunci cand le am pe amandoua) pt voiaje sau alte situatii in care nu pot cara o carte cu mine, dar in rest, cand lucrez de pe cartea respectiva, trebuie sa o am fizic, ca sa pot gasi repede ceea ce caut.
De asemenea, avand in vedere cele relatate de tine, ma tem ca ministerul elaboreaza caiete de sarcini dupa ureche, ca sa fiu generos, urmand ca rezultatul sa fie la fel de prietenos ca portalul de legislatie si jurisprudenta facut pe site-ul ministerului jusititei acum multi ani pe foarte multi bani. Cred ca stii la care ma refer :)
Din fericire pentru mine personal, copiii mei invata intr-un sistem unde n-au de-a face cu metode prea inventive care sa nu fi fost bine testate in prealabil, dar pentru cei din scolile romanesti cred ca va fi o catastrofa.
Augustin
Comment from: jalobeanu
Altfel spus, continuăm să facem TOTUL ca să excludem cititul din educație: și pe cel din manualul clasic sau din cărțile copilăriei, și pe cel de pe tabletă. De ce să mai citească când se poate și fără, cu clic aici și dincolo, alergând după secvențe video la inceput și după scheme de spart bancomate mai apoi.
În fond ne trebuie doar votanți, iar ca să pună ștampila unde trebuie …
Comment from: Cristian Dinu
Dragă Augustin, dragă domnule Jalobeanu,
Sunt surprins că sunteți îngrijorați în acest fel de impactul pe care îl are mediul digital în educație. Aș dori să vă întreb următoarele lucruri care este posibil să vă ajute să înțelegeți mai bine ceea ce :
Folosiți Intenetul, este evident, doar ați citit acest articol digital pe Intenet și ați putut să vă exprimați opinia digital pe același intenet.
* Vi se pare că citiți mai puțin sau că educația dumneavoastră a luat-o în jos datorită disponibilității informațiilor în format digital pe care le consumați?
* Care ar fi sentimentul dacă atunci când intrați în birou ar trebui să lăsați la intrare în dulap telefonul și laptopul iar toată lectura să o faceți din ziare, reviste și cărți pe hârtie?
* Câți dintre oameni credeți că vor trebui să folosească absolut fluent, natural – ca și cum ar fi parte din mintea și corpul lor – computerele și online-ul în 10 ani? Nu întreb de distracție și social, ci la muncă pentru a produce bunăstare pentru ei și pentru dvs.
Comment from: bogdan
@Augustin - nici nu moment nu s-a vorbit de ceva exclusiv digital, ci de un manual care sa fie *si* digital (pe linga cel de pe hartie) - de fapt un digital care sa fie mai interactiv.
In rest - eu citesc cartile doar pe hartie (nici macar Kindle nu sustin)
Dar sunt de acord cu politicile facute dupa ureche - de fapt asta e si problema pe care doream sa o punctez in articolul de mai sus.
In rest - dupa cum bine zicea cineva la conf de ieri - copii vin dintr-o zona cu Spiderman si tableta si in clasa 1 le trantesti un manual pe hartie cu Jana si nu mai stiu cine, care nu ii atrage deloc. (pe vremea mea era Gherghina tese la gherghef :)
Comment from: tibi socaciu
bogdan, sunt curios cati dintre cei de aici si cei “de acolo” citesc minim o carte pe saptamana. sa stiti, nimeni nu a murit de prea mult citit…
t.
Comment from: Un publisher
Si totusi unele edituri lucreaza cumva an avanti pe specificatiile date de minister de acum mai bine de jumatate de an.
Co-o fi bine sau rau, nu stiu…nu stiu cine face caietul de sarcini.
Ce am gasit ieri cred ca e de interes general pe acest topic, asa ca sper sa fie bine primit: http://www.elearning.ro/manual-digital-comunicare-in-limba-romana-clasa-a-ii-a