16 comments
Comment from: Vizitator
Aici intram intr-un domeniu foarte interesant - intotdeauna m-am intrebat cat platesc (oficial si neoficial) sau ce fac firmele (peste 20, dupa ultimele calcule personale) care vand catre public baze de date legislative… Cineva a promis, odata, ca imi spune ce face pentru a avea repede textul in format usor exportabil (si nu pdf needitabil, cum se distribuie MO in forma electronica pentru cei abonati) insa nu s-a mai tinut de cuvant… Cat despre datele meteo, sau chiar datele din Registrul Comertului (da, da!), ele sunt, in mod normal, comunicabile _gratuit_ (eventual doar cu costul multiplicarii lor - ceea ce in format electronic este aproape egal cu zero) potrivit legii accesului la informatii…!!! Dar nimeni nu stie - nu vrea sa stie asta, si nimeni nu i-a dat inca in judecata.
A existat o initiativa (proasta, din pacate) de a scoate o lege a reutilizarii informatiei publice (gen legislatie, meteo, etc.). Din fericire a fost blocata de Presedinte. Dar asta e o poveste pentru alt post de-al lui Bogdan…
partea interesanta este ca Regia Autonoma Monitorul Oficial cere bani pentru a obtine continutul legilor in format electronic (PDF.. wtf!)…. cu toate ca este institutie bugetara, iar textele pp-zise sunt…teoretic… publice.
As intelege sa platesc costurile de productie pentru livrarea lor pe hartie, dar cei de la MO imi trimit in cadrul abonamentului platit aceleasi fisiere PDF care pleaca si spre tipografie. WTF!??
Iar chiar daca obtii fisierele PDF prin abonament, contra cost, constati ca toate sunt protejate si ca nu pot fi asamblate intr-un index local care sa poata fi cautat.
Trebuie sa folosesti prostia lor de aplicatie de cautare, care e practic inutila.
In plus, chiar daca ai incerca sa le asamblezi, descoperi ca textul multor legi este de fapt compus din IMAGINI SCANATE, iar textul lor nu poate fi indexat.
Care e fluxul legilor cand ajung la R.A.M.O. ??
prelucrare electronica in parlament -> tiparire la senat/camera -> trimitere la MO -> scanare -> tiparire din nou ???
Oamenii astia nu au auzit de semnatura digitala pe documente electronice ??
Nu e de mirare ca imaginile respective scanate arata de parca ar fi trecut prin masina de spalat :(
Bine macar ca pe site-ul Camerei Deputatilor aceste legi se pot obtine gratuit… dar nu in formatul in care sunt publicate in MO… tabelele sau graficele publicate in MO sunt facute varza de cei de la CDep :(
Well…cel putin majoritatea legilor se pot obtine … multe legi sunt mentionate pe site-ul respectiv al Camerei Deputatilor fara a avea si textul actului :((
tot eu cu comentariul referitor la Camera Deputatilor de mai sus:
ultimul fisier PDF cu monitorul oficial primit pana acum pe mail de la RAMO (mo nr. 119/2007 din data de vineri 16 feb 2007) are urmatoarele proprietati de securitate:
Printing: Allowed
Document assembly: Not allowed
Content copying: Not allowed
Content accesibility: Not allowed
Page extraction: Not allowed
Commenting: Not allowed
Filling of form fields: Not allowed
Signing: Not allowed
Creation of template pages: Not allowed
De remarcat discriminarea practicata de cei de la RAMO prin interzicerea utilizarii PDF-urilor de catre oamenii care au dificultati de vedere.
Aceasta e situatia de ceva ani buni :(
Daca ne luam dupa RA Monitorul Oficial, acesti oameni practic nu au voie sa aiba acces la textul legilor folosing aplicatii de sinteza de voce.
Comment from: diana crangasu
stii bogdana ca se face acelasi lucru si cu buletinul oficial al procedurilor de insolventa? la inceput gratuit publicat pe propriul site, acum s-a votat o taxa pentru achizitionarea lui…:) sa nu te enervezi iar, da?
Comment from: Dragos
Este o bataie de joc ceea ce face regia aceasta! Chestiunea semnalata de Bogdan este numai varful icebergului. Ar mai fi:
- abonamentele exagerate, in conditiile in care se foloseste o hartie mizerabila, iar valoarea adaugata la “materia prima” (apropo, daca se trimite un act normativ fara diacritice, nu se sinchisesc ei sa le adauge… il returneaza) este minima.
- chestiunea cu nepublicarea actelor normative pe site-ul propriu. Traim in tara in care societatile comerciale sunt obligate sa publice din ce in ce mai multe informatii pe site-urile proprii (o idee excelenta), insa ditamai regia de stat nu are nicio constrangerea sa publice acte din domeniul public asupra carora statul a instituit o prezumtie absoluta de cunoastere de catre toti cetatenii acestei tari… asta da NESIMTIRE!
- dezvoltarea unor afaceri private cu bazele de date legislative intr-un mod nu tocmai transparent. Chiar stau baietii aia sa scaneze fiecare monitor in parte?! Eu am dubii in aceasta chestiune.
Comment from: bogdan
Domnule Vizitator, trebuie sa recunosc ca nu am urmarit legea aia.. deci pina la urma nu s-a aprobat nimic…
Ady, se pare ca MOf nu e o institutie bugetara (deci nu primesti bani de la buget) si traieste din ce vinde, ceea ce explica unele actiuni. E o situatia stupida in fond.
Stiu ca baza de date de la cdep nu e perfecta, dar e cea mai buna pe care am vazut-o pina acum.
Eu aveam o idee sa pun legislatia in format wiki, dar am niste retineri legate de utilitate & existenta unor persoane care sa supravegheze o astfel de baza de date.
Problema cu M. Of este ca are vreo 7 parti, din care doar prima e cu legislatie. Atita vreme cit legislatia aia oricum o gasesti (chiar si incompleta) si pe alte site-uri, e stupid ca sa pui limitari la partea intai.
Juridice.ro are o sectiune in care sunt publicate cuprinsurile M.Of la zi:
http://www.juridice.ro/monitorul-oficial/
Nu consider ca se incalca o lege prin publicarea acestor informatii cu caracter public. Nu vad cum ce drept se transforma informatiile publice in texte protejate de copyright.
Comment from: Consultant
Spui in articolul tau ( citand dintr-o lege, desigur):
[citez:]
Mai mult decit atit, Art. 122^3 precizeaza in mod clar :
(1) Fabricantul unei baze de date, care este pusa la dispozitia publicului prin orice modalitate, nu poate impiedica utilizarea legitima a acesteia prin extragerea sau reutilizarea de parti nesubstantiale din continutul sau, oricare ar fi scopul utilizarii. In cazul in care utilizatorul legitim este autorizat sa extraga sau sa reutilizeze numai o parte a bazei de date, dispozitiile prezentului alineat se aplica acestei parti.
“Fabricantul” bazei de date este PARLAMENTUL ROMANIEI, si nu Monitorul Oficial !!!! Monitorul Oficial este doar un “arhivator"!!!!
Legile sunt date de catre Legislativ pentru folosul cetatenilor care i-au ales si care ii platesc prin intermediul bugetului statului.
M-as mira sa aud ca un autor de opere scrise nu poate pune la dispozitia publicului sau o opera din cauza ca un oarecare editor ii pretinde ca are exclisivitate asupra operei sale pe durata nedeterminata ( = vesnic !! )
Asta inseamna ca intr-adevar traim intr-o tara mai rau decat analfabeta!
Si vad aici in consecinta obligatia oricarei persoane din mediul universitar - juridic - de a aduce la cunostinta corpului legislativ acest fapt - faptul ca o entitate comerciala (??) / regie / etc vinde continutul legislativ al Parlamentului intr-un mod absolut inacceptabil in loc sa-l faca accesibil publicului prin orice forma posibila permisa de tehnologia actuala ( download gratuit de pe internet - cel putin - plus publicarea in biblioteci cu acces gratuit ).
Domnilor, astept atitudinea dvs in aceasta problema, nu doar vaicareli !
Va multumesc
Comment from: bogdan
Hai sa nu sarim calul in argumentare.
M. Of este fabricantul bazei de date, pentru ca el o creeaza, faptul ca primeste de la Parlament legile e alta chestiune.
Si eu nu au scris ca au un drept asupra continutului, care este clar in domeniul public.
Deci sa nu ii acuzam pentru ceea ce nu au facut.
Comment from: Madalina
Uneori pe cat de grav este ceea ce se intampla este si amuzanta prostia si incapacitatea unor persoane de a face fata functiilor care le ocupa insa sa nu uitam ca suntem romani si traim in ROMANIA deci ar trebui sa nu ne mai mire nimic ….
Comment from: Marian
Poate aveti altceva mai bun de facut.
Luati voi textele de la legiuitor si vet vedea …….
Sa nu-i acuzam pt ce n-au facut.
Comment from: pop aurel
Si totusi sce-i de facut ??
Comment from: Maria Jipea
poate ar trebui sa-i lasam pe ei sa-si aplice legea daca tot nu vor sa ne-o spuna si noua
http://kritikos.weblog.ro/2007-08-03/175165/Infla%C5%A3ia-legislativ%C4%83-%C3%AEn-Rom%C3%A2nia.html
Comment from: bogdan
Foarte bine scris articolul !
L-am citit cu placere..
Comment from: ana pauker
Regia Autonoma Monitorul Oficial a fost candva o institutie respectabila , dar acum nu mai valoreaza pe net 2 bani. Pacat, isi puteau asigura un viitor stralucit, dar menegementul a fost distructiv si se vad rezultatele. Inca mai e loc de revenire in topul firmelor cautate pe net. E nevoie doar de bunavointa si putin efort. Succes!
Absolut jenant cind institutii publice ce ar trebui sa se adreseze publicului larg nu doar altor entitati specializate nu furnizeaza datele lor public, ci pun tot felul de oprelisti. As adauga la asta si Administratia NATIONALA de Meteorlogie care zice “Toate informatiile, textele si elementele grafice, asamblarea si prezentarea lor, care fac obiectul acestui site sunt proprietatea intelectuala, exclusiva a ANM. …
Nu sunt permise:
- copierea si reproducerea integrala sau partiala, arhivarea sau pastrarea, prin orice mijloace, inclusiv electronice, magnetice sau computerizate a informatiilor existente pe acest site fara acordul scris al detinatorului dreptului de autor;” ( http://www.inmh.ro/index.php?id=379 )
Mai sa fie … alte date publice ce e interzis sa le copiezi. Asa-i in Romania …