Multidisciplinaritate
Ajungem intr-o lume in care, nu-i asa?, devenim din a sti putin din multe in a stii multe din foarte putin. Nimic rau in asta - intotdeauna am crezut ca e important ca atunci cind apelezi la cineva cu o problema pe
care nu o stii - sa te duci la un specialist.
In domeniul juridic lucru asta se vede si mai clar - cind aud ca cineva se pricepe si la civil, si la comercial si la penal.. e clar ca nu poate sa le stie pe toate prea bine. Vai de sarmanii judecatori care se pregatesc sa le stie pe toate. (nu inteleg de ce specializarea nu s-ar putea face inca din cadrul INM)
Si totusi intr-o astfel de specializare cit mai ingusta, devine din ce in ce mai importante deschiderea catre notiuni din alte discipline - tot pe segmentul tau, dar vazut dintrun alt punct de vedere. Cum de exemplu mi se pare ciudat ca un judecator care ia decizii intr-un caz comercial sa nu incerce sa inteleaga ce inseamna un business si din punct de vedere antreprenorial sau economic.
In fine, vorbind de obicei de un domeniu in care deja suntem la confluenta dintre Drept & IT, se poate considera ca am un interes direct in acest subiect. Dar de fapt - ma gindeam mult mai departe.
Va spuneam ca am fost in ianuarie la o conferinta in Torino. Unul din cuvintele cheie rezultate din discutii - este clar multidisplinaritatea. Altfel cum se poate intelege ca intr-un eveniment avind la baza conceptele de domeniu public si tehnlogie, au existat prezentari deosebit de interesante din zone nu legate direct de domeniul public :
- Xavier Serra a aratat cum meta-datele pot fi folosite pentru identificarea si clasificare de fisiere muzicale - proiectul freesound
- Stefano Quintarelli a vorbit despre cautarea pe Internet si cum poate fi aceasta open sources - http://www.beeseek.org/
- Robert Horvitz a demonstrat cum uneori deciziile de politica pot fi influentate doar de capriciile unor timpuri apuse, dar care se repercuteaza si asupra noastra - vezi http://www.openspectrum.info/
- Rishab Ghosh e facut o paralele extrem de interesanta intre nivelele de dezvoltare (in perioade protejata de patente si dupa) ale motoarelor cu aburi (steam engines) si modul de dezvoltare a sistemelor open source.
etc.
Si ca sa punem si cireasa de pe tort - am vazut si 2 postere despre proiecte extrem de practice bazindu-se pe licentele CreativeCommons :
- UPcommons - un sistem de open access dezvoltat de Universitatea Politehnica din Catalunia care incurajeaza toate lumea din Universitate sa publice online - si astfel sa si sustina "cultura catalana"
- Baza de date pentru obiecte multimedia - realizata de Scoala de Medicina din Universitatea din Florenta care "has designed and implemented a multimedia digital library storing images, movies, audio files, power point presentations, and so on, all of them can be used freely according to the Creative Commons Attribution-Non Commercial-ShareAlike license in all kind of e-learning activities, personal studies and every non commercial activity. "
Apreciez de multa vreme acest portal. Mi-as dori sa postezi si un articol mai amanuntit legat de licentele software si de cum sa fii in legalitate. Cu idei de genul:
Cum sa cumperi un soft ca sa fie legal cumparat. Pe cate computere sa instalezi. De cate ori sa reinstalezi. Daca incalcarea prevederilor din License Agreement se considera incalcare grava a legii sau simple prejudicii civile (cazier sau doar amenda :))
Cat si cum ai voie sa folosesti un soft trial? Ce faci daca un angajat a pus pe computer softuri nelicentiate? Dar daca are mp3-uri?
Ce trebuie facut pentru a fi in deplina legalitate? Ma intereseaza mai mult riscurile din punct de vedere al legislatiei romane.
Mi se par multe lucruri riscante, pana la urma si daca dai mai departe pe yahoo un link catre un videoclip youtube fara drepturi te faci vinovat. Daca ii trece cuiva prin cap sa te denunte ?
Nu ma pricep deloc la drept, asa ca scuze pentru limbajul posibil incoerent.