O dimineata frumoasa
Popescu se trezi, ca de obicei, la 7 dimineața după ce aplicația Butonul de pe smartphone i-a trimis 2-3 sunete stridente. Știa că nu are rost să mai încearcă să doarmă pentru ca Butonul o sa-l deranjeze din nou în cinci minute, așa că mai bine se trezi cu totul și își făcu ritualul de dimineață – un ceai de iasomie (inițial nu ii plăcuse, dar acum se obișnui cu el) și cele 350 de calorii regulamentare pe care le introduse în programul special din meniul Mâncare din aplicația Butonul.
Adevărul este că se simțea mai bine după ce trecuse la noul regim cerut de Butonul versiunea 3.5 și renunțase la fumat. Fumatul nu mai era o alegere de când cu noua lege anti-tutun din 31 octombrie anul trecut, iar Butonul fusese un ajutor neprețuit la a renunța la fumat. Oricum de la varianta 3.6 ii verifica pe cei care mai trăgeau un fum pe ascuns, iar de la 3.7 deja amenda instant. Dar adevărul este că simțea singur cum sănătatea lui era din ce în ce mai bună – iar sănătatea publică a națiunii, anunțată zilnic în programul TV de divertisment de dimineață, arăta aproape de perfecțiune.
Mâncând o delicioasă pâine organică cu gem natural (tot ca parte a recomandărilor Butonului) își aduse aminte de Schimbarea din 2015.
Începuse în 2014 când Parlamentul adoptase niște noi legi care practic obligau orice utilizatori care foloseau vreun mijloc de comunicație electronică (cartele pre-pay, abonamente sau acces Internet – inclusiv WiFi) să fie identificați, dar și dădeau acces mai multor instituții (SRI, MApN, MAI, ORNISS, SIE, STS, SPP, CERT-RO și ANCOM) la datele informatice deținute. Cetățenii României au aprobat tacit noile măsuri și au realizat că securitatea lor cibernetică este mai importantă decât orice. Iar de fapt SRI și restul instituțiilor sunt interesate exclusiv de binele nostru, deci nu are rost să ne punem vreo întrebare. De la cele 18 victime pe Internet în fiecare secundă din 2014, am ajuns în mai puțin de 6 luni la niciuna din România conform statisticilor oficiale ale Guvernului. Deci chiar a funcționat!!
În anul următor Consiliul Superior de Apărare a Țării și-a dat seama că poate să ne facă și mai siguri printr-un proiect simplu și eficient: Un Smartfone cu 3G pentru fiecare Cetățean! Am rezolvat 2 probleme într-una – am atins instant cerințele UE din agenda digitală de acces la Internet și am asigurat securitatea cibernetică în mod instant prin aplicația Butonul. În versiunea 1.0 Butonul avea doar funcționalități de bază – asigura securitatea cibernetica completă a smartfone-ului, actualizări automate ale acestuia – dar și posibilitatea de acces de la distanță la datele informatice – evident, doar de către autoritățile competente.
Butonul fusese creat de la 0 de specialiști în securitate români din noua Autoritate în domeniul securității cibernetice, dar ulterior a fost actualizat cu noi funcționalități – de la acces automat la contul bancar până la amendă automată în cazul unor contravenții minore (procentul de încasare sărise de la 20% la 99% în doar câteva luni). De la versiunea 1.5 putea să fie deschis doar prin verificarea cu amprentă sau ADN, ca să nu poată fi folosit de altcineva.
Deci Ion Popescu termină de mâncat, se îmbracă și s-a îndreptat spre autobuzul de 7:53, unde fusese alocat de Buton. Această nouă funcționalitate – încă în stadiul beta – permitea alocarea automata și personală a mijloacelor de transport folosite, astfel încât nimeni nu mai trebuia să stea în picioare și toată lumea ajungea la serviciu la timp.
Ieși din bloc și stătu o secundă să miroasă aerul proaspăt de primăvară din părculețul unde nu mai găseai nici urmă de deșeuri (Butonul te amenda instant dacă cineva arunca vreun gunoi pe jos!).
Dar exact în secunda următoare o pungă cu apă în cazu în cap și un chicotit de copil se auzi de la etajul 1:
- Să te %&$^# în &%*&%(*X!, izbucni Popescu în cuvinte nemaifolosite de 10 ani.
În mod automat Smartfone-ul îi vibră de 2 ori în pantalon, semn că 50 de RON au fost deduși din contul său pentru limbaj public licențios.
Se repezi înapoi în casă, se schimbă repede cu alte haine și se grăbi din nou spre autobuzul de 7:53. Își aduse aminte că era o consultare publică pe tema extinderii aplicației Butonul și pentru copii de sub 10 ani, și a scos imediat Smartphone-ul să voteze Pentru. E clar că programul trebuie extins!!!
Deja vedea autobuzul pe partea cealaltă a drumului, stopul era verde pentru pietoni, deci dacă aleargă un pic sigur îl prinde. După 2 pași pe trecerea de pietoni se trezi însă azvârlit la un metru în dreapta și cu o mașină cu numărul B-45-BUTONUL în stânga lui. Șoferul coborî nervos:
Să te %&$^# în &%*&%(*X!, se auzi Șoferul nemulțumit.
În mod automat Smartfone-ul lui Popescu îi vibră de 2 ori în pantalon, semn că 50 de RON au fost deduși din contul său pentru limbaj public licențios.
Țăranii dracului – noi vă asigurăm securitatea cibernetică și voi nu sunteți în stare să deschideți ochii când mergeți pe stradă!! continuă Șoferul care se apropie de el cu un mic dispozitiv necunoscut pe care îl îndreptă spre Popescu. Smartfone-ul lui Popescu mai vibră o dată mai lung și de două ori scurt.
Popescu bălmăji un „Scuze” scurt, iar mașina plecă în trombă.
Autobuzul plecase, deci Popescu se sculă de pe jos și își deschise smartfone-ul să vadă când poate fi realocat către următorul autobuz. Smartfone-ul îi zicea neutru:
„ Eroare 434. Aveți 30 de minute să ajungeți la cea mai apropiată secție a autorității pentru securitate cibernetică pentru verificarea aplicației Butonul. În caz contrar veți plăti o amendă de 50 de RON.”
Popescu rămase nedumerit – cum avea să găsească secția, dacă aplicația de GPS nu funcționa? Nedumerit, se așeza pe bordură și se uita în jur neștiind ce să facă. În mod automat, după un minut, Smartfone-ul lui Popescu îi vibră de 2 ori în pantalon, semn că 50 de RON au fost deduși din contul său pentru că încălca regulile Codului Rutier.
- Funcționează din nou!!! sări în sus de bucurie Popescu
Popescu stătu o secundă să miroasă aerul proaspăt de primăvară. Strada era curată și fără urmă de gunoaie.
Este o dimineață frumoasă.
Disclaimer: Acesta nu este un sfat juridic. Orice asemanare cu realitatea este pur intamplatoare. Niciun animal nu a fost ranit in realizarea acestui material.
6 comments
5 star: | (4) | |
---|---|---|
4 star: | (1) | |
3 star: | (0) | |
2 star: | (0) | |
1 star: | (0) | |
(4.8)
Comment from: Dollo
Punga cu apă era eco? :P
Comment from: Ruxus
Textul imi aminteste putin de 1984 :)
Comment from: Adrian Munteanu
Încerc să înţeleg rostul.
Să presupunem că eu îmi cumpăr o cartelă prepay din UK şi tu una din Germania.
Şi vorbim amîndoi despre bomba de prostie detonată în Parlament.
Comment from: tibi socaciu
azi pe la 3pm pe rra emisiune interesanta
cautati in arhiva
ts
Comment from: Marian S
Ce filme horror, chestia asta trebuie citita si copiilor.
Sunt in urma cu cititul pe aici, sa-mi fie rusine, o sa recuperez zilele acestea. Dar sa ne uitam un pic si la ce fac altii (scuze daca s-a mai discutat):
http://en.wikipedia.org/wiki/Brazilian_Civil_Rights_Framework_for_the_Internet
Comment from: Liviu Nicolescu
Astazi pe SEAPE a fost lansata prima licitatie pentru Butoni Rosii.