Omul sfinteste locul
Vorba veche, dar plina de adevar. Am trait-o pe pielea mea cind in ultimele 6 luni am vizitat niste locuri din Romania unde cei care trebuiau sa prezinte obiectivele au fost.. jos palaria !
Locul 3 este ocupat de cel care prezenta Pestera Muierii sau Pestera Muierilor si care, impreuna cu fiul lui cam de clasa a V-VI-a isi imparteau sarcinile in prezentarea lectiei la fiecare galerie. Dar placerea cea mare este cu intrebarile suplimentare, primite cu zimbetul pe buze, chiar daca era 30 Decembrie si eram ultima transa de turisti avizi de a afla ce e cu galeria plina cu guano ori ramasitele ursului de caverna.
Locul 2 e luat de muzeograful de la Muzeul Sarii din Slanic Prahova, pe care l-am vizitat weekend-ul trecut si care iarasi ne-a potopit cu informatii care mai de care mai interesante despre sare, utilizarea ei sau Casa Camarasiei. Cu siguranta fiecare crede ca domeniul lui este cel mai important - am plecat cu ideea ca fara sare nu am putea trai ! Dar nu uitati ca excesul de sare si grasimi... LOL
Locul 1 e luat detasat de custodele rezervatiei de la Sf. Ana - Kerezsi Laszlo, pe care am avut placerea sa-l intilnim in jur de 1 mai cind am fost la Tusnad. Am vizitat lacul Sf. Ana, unde am mai fost si alta data, dar adevarata supriza a fost Tinovul Mohos, care se viziteaza doar la ore fixe cu ghid si care este cu totul si cu totul deosebit - o mlastina/lac acoperit in care traiesc citeva specii endemice. Dar povestile lui Kerezsi intregesc intreaga poveste, avind citeva glume bine plasate ref. la efectele plantelor din zona, dar si machete special construite pentru asa ceva pentru a-ti explica ce este Tinovul. Custodele Rezervatiei de vreo 17 ani de zile, dupa cum ne-a impartasit, era gata sa-ti lamureasca orice mic amanunt de care aveai nevoie, in romana sau maghiara - dupa care facea traducerea si pentru cealalta limba. Am discutat cu el si despre composesoratul creat pentru administrarea fondurilor, rolul rezervatiei, povestile haiducilor de dupa WWII si multe altele.
Evident ca ne-a zis imediat si de locul unde poti afla daca ploua sau nu si cum poti ajunge la foisorul de unde sa vezi panorama lacului Sf. Ana.
Cu asemenea oameni, e o placere sa platesti biletul - pentru ca vezi ca banii se duc acolo unde trebuie.
Mi-am amintit de Kerezsi cind toate televiziunile s-au napustit asupra stirii ca Basescu a trebui sa plateasca biletul de intrare, nefiind recunoscut de paznici. Nu stiu de ce s-a batut atita tam-tam pentru un lucru care era absolut normal, dar imi place sa cred ca Kerezsi chiar i-a pus sa faca asta. Nu pentru ca era presedintele, ci pentru ca era un cetatean al Romaniei. Stirea cu adevarat interesanta era ca Keresi l-a prezentat turistilor pe presedintele Romaniei.
Mai jos si o poza cu custodele in exercitiul functiunii prezentindu-ne un arbore la care si japonezii s-au inchinat. :D
2 comments
Comment from: stoica daniel
Comment from: amalia
chiar ca “omul sfinteste locul” dupa ce ati spus mi-am format o alta parere despre oameni…bineinteles nu toti au acelasi comportament
interesant