In continuarea intrebarilor raspunse la Gpec 2009 mai am un raspuns de publicat. Dar mai jos si o stire legate de comertul electronic in UE.
Intrebarea era:
1. Cat de legale (sau corecte) sunt magazinele online din Romania construite pe platforme open source (osCommerce, VirtueMArt etc). Prin legale ma refer la respectarea licentei GNU GENERAL PUBLIC LICENSE.
1. Raspuns scurt: Da, sunt corecte.
Raspuns lung: Probabil ca intrebarea era legata de faptul ca se foloseste un soft licentiat printr-o licenta libera pentru a face un profit in mod direct. Aceasta nu este insa o problema. Licenta GPL permite utilizarea softului in mod liber, indiferent de scopul utilizarii comerciale sau necomerciale.
Mai mult decit atit licenta permite modificarea produsului original in mod liber de catre orice alta persoana.
Cele mai importante obligatii ale GPL care ar putea fi incalcate sunt:
- stergerea notificarilor legate de drepturile de autor (copyright) sau a licentei sub care este distribuit (atentie, pe site-ul oscommerce de exemplu este explicat clar ce note trebuie pastrate: Butonul “Powered by osCommerce” este optional)
- realizarea de modificari asupra softului respectiv si distribuirea acestora se poate face doar sub licenta GPL si trebuie facut disponibil inclusiv codul sursa. De asemenea - daca modificarea se face si se utilizeaza doar in cadrul companiei(deci nu este redistribuit public) atunci nu este obligatorie distribuirea sa publica.
2. Ar fi interesant daca la urmatoarele Gale ar fi si un premiu pentru magazinul romanesc cel mai “european” sau “international” - care vinde in afara. Un comunicat recent al Comisiei Europene ne arata ca piata intra-comunitara de comert electronic este extrem de limitata si chiar blocata, pentru ca multi comercianti nu accepta platile din afara tarii. Iar Romania nu sta prea bine, desi ne-am fi gindit - data fiind avantajele legate de forta de munca platita mai putin ca in alte tari - ca sa fie exact pe dos.
Iata citeva din chestiunile ce merita sa fie punctate (vezi si Memo-ul comsiei care detalieaza comunicatul de presa):
- piata de comert electronic din UE a fost estimata in 2006 la 106 miliarde de euro. 70% din ea e facuta de Marea Britanie, Germania si Franta.
- 70% din produsele cautate in UE pe Internet erau mai ieftine decit la magazinele de comert electronic din Romania. 55% erau chiar mai ieftine cu cel putin 10% (procentul este aplicat la o lista de 100 de produse populare pe Internet)
- 55% din produse au putut fi gasite doar in afara Romaniei, deci nu si la comercianti online locali
- in 76% din cazuri comerciantii romani nu ar fi avut posibilitatea sa finalizeze comanda (din diverse motive - nu erau acceptati, nu puteau plati - etc.) - la acest din urma criteriu sper ca am nimerit-o bine, fraza era cam alambicata.
Concluzia: mai e mult pina departe.
:D
Poate ar merita adaugat si cazul aplicatiilor web distribuite sub licenta Affero GPL