Parlamentul European - aproape de ora votului final pe "reforma copyright". Argumente pro si contra.
Update 12.03 - s-a anunțat data plenarei la care se va vota propunerea de directiva - 26 & 27 martie 2019.
Dacă nu ați urmărit îndeaproape dezbaterile din zona publică pe proiectul de directivă pentru o așa-zisă "reformă copyright", puteți afla că Germania și Franța au ajuns la un compromis, deci președiția română a Consiliului poate "bifa un succes" de pe 13 februarie, iar proiectul se apropie de finalizare, urmând doar ultimul vot final din Parlamentul European la finalul lui martie 2019. Modificările nu sunt deloc substanțiale, iar articolele 11 și 13 au același spectru negativ, în opinia mea. (o analiza bună a formei finale a art 13 o găsiti la Communia).
Daca vreti însă sa va clarificati ideile sau intereseaza detaliile proiectului de directiva de "copyright reform" care este pe punctul de a fi votat de Parlamentul European, dar si ce impact ar putea sa aiba asupra Internetului european și nu numai, va recomand sa citiți întrebările si răspunsurile din sesiunea de AMA (Ask Me Anything) cu europarlamentarul Julia Reda din 7 Martie 2019 pe Reddit r/Europe.. Julia este unul din cei mai activi europarlamentari împotriva directivei
Pentru cei care sunt interesati de argumente pro-directiva (in special art 11 si 13), a avut loc un interesant AMA pe 6 Martie 2019, tot pe r/Europe, cu unul din asistentii unuia dintre europarlamentarii (Joulaud) care au negociat si sustinut propunerea de directiva.
Dincolo de opiniile mele personale (no suprise there! - am mai scris si despre articolul 11 si articolul 13), este extrem de util să vezi cum se poate discuta pe argumente (cu pasiune, uneori!), dar cu respect pentru opinia celuilal. Pe politici publice care ne afecteaza pe toti. Intr-un fel e mai bine ca dezbaterea asta are loc la nivel european și nu național.
Deci să ne bucurăm că suntem parte din UE și putem să dezbatem și așa. In conditiile in care în România se "dezbat" la TV OUG-uri după ce au fost adoptate. Asta spune tot despre cultura noastra pe procesul legislativ sî cum o astfel de atitudine în loc să ne scoată din minți intra în normal. Nici măcar nu trebuie intram pe fondul a ceea ce s-a adoptat.
Șî dacă tot vorbeam de democrație europeană, nu uitațî sa votați la alegerile europarlamentare din mai.
Iar dacă vreți o participare activă în democrația europeană, există unelte online făcute de activiști care vă permit o participare activă:
- Puteți să vă sunați gratuit europarlamentarul/a să vă spuneți opinia voastră despre articolul 11 si 13. Sau despre ce vreți voi
- Puteți sa-i anuntați că nu îi veți vota, dacă se adoptă proiectul actual. . Găsiți pe site-ul ApTI și lista de europarlamentari români care se pare că vor candida din nou la alegerile din mai 2019.
Update 8.03 - Iar daca vreți sa vedeti democrația europeană în acțiune cu bune și cu rele - puteți să mergeți la Bruxelles sau Strasbourg să vorbiți cu europarlamentarii despre proiectul de "reformă copyright". Colegii din EDRi au si un grant pentru a acoperi costurile de deplasare pentru o astfel de actiune. EDRi va organiza un workshop cu o zi înainte de plecare, pentru cei cu mai puțină experiență în domeniul advocacy.