Lăcomia blochează dezvoltarea Internetului. Pentru ca se poate.
La un lucru eram si noi buni în UE - viteza Internetului. Păi hai sa o schimbăm și pe asta - punând bețe în roate oricărui furnizor de Internet care vrea sa mai facă ceva. Ordonanța lăcomiei (OUG 114/2018 - text complet atasat însemnării) nu a introdus doar o taxă de 3% pe veniturile operatorulor din telecom sau pus niște limite aberante pentru licitație pe spectrul 5G, dar conține o altă prevedere (care a părut pierdută prin problemele majore) cu un efect de blocare a oricărei dezvoltări de infrastructură de comunicații electronice:
Art 85 Legea nr. 159/2016 privind regimul infrastructurii fizice a reţelelor de comunicaţii electronice, precum şi pentru stabilirea unor măsuri pentru reducerea costului instalării reţelelor de comunicaţii electronice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 559 din 25 iulie 2016, se completează după cum urmează:
1.La articolul 42 se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins: "
(11) Furnizorii de reţele de comunicaţii electronice care încheie contracte de instalare, întreţinere, înlocuire a reţelelor de comunicaţii electronice şi a elementelor de infrastructură necesare susţinerii acestora sau efectuează lucrări de acces pe proprietăţi, fără existenţa dreptului de acces sau în lipsa autorizaţiei de construire, se sancţionează cu amendă în cuantum de până la 10% din cifra de afaceri, proporţional cu numărul de utilizatori deserviţi fără autorizaţie, respectiv cu câte un procent la 100 de utilizatori."
2.La articolul 43 se introduce un nou alineat, alineatul (12), cu următorul cuprins: "(12) Efectuarea de lucrări fără autorizaţie de construcţii se constată şi se sancţionează de personalul de control din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii."
Deci hai să incercăm să explicam rețeta. Se ia una bucată amendă și se mărește de la maximum 100 000 de RON la 10% din cifra de afaceri, apoi i se pune un prag pe care il atingi extrem de ușor (deci dacă conectezi 1000 de utilizatori prin constructia respectivă, ai ajuns la maximum de 10%). Apoi se ia un făcăleț controlat politic total numit ISC (că așa zic până și diriginții de șantier) și i se de o oprtunitate imensă de amendă și șpagă.
Deci problema majora nu o mai reprezinte blocurile fără autorizație care apar ca ciupercile după ploaie, ci inclusiv contractele de mentenanță ale rețelelor actuale.
Pentru cei mai tineri care nu au trăit perioada, România a avut boom-ul de acces la Internet datorită rețelelor de cartier și a unei laxe reglementări pe zona de construcții de rețele, nu pentru că suntem mai frumoși. Câteodată și reglementarea laxă are avantajele ei pentru binele tuturor.
Impactul ăsta este povestit cam tehnic și destul de indigest (și mult prea logic) în poziția marilor operatori care a apărut astăzi , dar ce nu spune comunicatul și am aflat eu din două surse este ca efectul practic este că operatorii au refuzat sa mai tragă fibre în locații noi până nu se blindează cu hârtii. Deci cam când vrea administrația publica locală. Deci șpagă din nou.
Nu că restul de aspecte ridicole din ordonanță lăcomiei pentru operatorii telecom nu ar fi grave (au mai fost punctate si de ANISP):
- mărirea taxei către ANCOM la 3% de la maxim 0.5%, în condițiile în care ANCOM n-a mai cules-o de 10 ani, pentru că nu mai are nevoie (si bine a făcut). Iar ANCOM oricum nu are voie să folosească la altceva, decăt la bugetarea reglementării - altfel incalcă reglementările europene (mai precis art. 12 din Directiva 2002/20/UE). Deci chiar dacă iau banii nu au la ce să-i folosească. De fapt și ANCOM le-a spus exact asta înainte de adoptare.
- tarifele minime de 5G sunt de patru ori mai mari decât ce s-a obtinut la licitație de spectru din 2012 (hai să fim direcți - nu o să le plăteasca nimeni, oricum sunt doar 4-5 cumpăratori potențiali). În cel mai bun caz se amână.
Deci toate combinate nu doar că sfidează orice logică sau lăcomie. Ci ar intra chiar la contrvenția de incompetența cu premeditare, cu agravantă de prostie în formă continuată.