Proiect de lege privind Depozitul legal de documente
Pe lista de discutii legi-internet a aparut la jumatatea lui Septembrie o discutie pe tema a doua articole din presa referitoare la un proiect de lege pentru extinderea depozitului legal de documente si la documentele electronice.
Discutia a fost legata, in mod normal, in principal de ce documente electronice trebuie depuse la Depozitul National si daca o pagina web este un document in acest sens.
Eu am sustinut ca este inutil sa facem o astfel de discutie daca nu vedem textul pe care discutam.
Am mai cautat textul actului depus la Parlament, dar abia saptamina asta l-am gasit - este vorba de PL nr. L764/2006
Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.111/1995 privind constituirea, organizarea şi funcţionarea Depozitului legal de documente, indiferent de suport. A fot depus pe 15.09.2006, iar pina pe 9.11.2006 deja a primit avizele de la comisia juridica si de la comisia de cultura - cu amendamente - asa cum vedem in fisa de la Senat.- http://80.97.216.132/senat.proiect.asp?cod=11685&pos=0
De asemenea importanta era si forma initiatorului.
Trebuie sa spun ca o astfel de initiativa e bine venita. Mi se pare foarte bine ca texte existenta doar in format electronic sa intre in patrimoniul cultural national. In fond poate pe web se scriu articole mai interesante ca in ziare (cum ar fi ale mele - reclama !).
Din pacate, textul propus al legii ne lasa in continuare in ceata :
- Se adauga la depozitul legal documente in format electronic ( publicatii in format electronic, inclusiv publicatii on-line si off-line si altele asemenea) . Depozitul legal cuprinde documente produse in serie ( chiar daca sunt date gratuit sau comercial)
- La art.6^2 se zice ca - se vor trimite la Biblioteca Nationala a Romaniei in 6 exemplare documentele in format electronic difuzate pe discheta, CD-ROM, DVD-ROM si orice suport material mobil, indiferent de natura acestuia. ( apropo memory stick-ul ce e ?)
- La art 6^5 se zice ca se vor trimite si toate publicatiile online si off-line, precum si alte publicatie in format electronic care nu se incadreaza la 6^1 si 6^2
Proiectul se incheie apoteotic in stilul clasic al celor care nu se pricep la un domeniu prea bine - se fac norme care se vor adopta de Ministerul de specialitate : Normele de constituire si organizare a depozitului de documente postate de Internet va fi facut de Ministerul Culturii si MCTI.
Dar ce inseamna document electronic produs in serie ? cu ce este diferit un newsletter care ajunge in casutele postale a 10 vizitatori fara de un articol pe blog pe care vin sa-l citeasca 100 de vizitatori anuntati prin RSS. Cred ca ajungem intr-o zona ciudata.
Dincolo de text, care pe mine m-a last in ceata, observ pentru prima oara intr-un act normativ romanesc folosirea termenului de on-line si off-line , ca si una din putinele folosiri ale cuvintului Internet.
Pe mine ma mira ca Consiliul Legislativ nu a facut unele comentarii pe aceasta tema, dar aducindu-mi aminte de interpretarea legii - atunci cind au un cuvint in lege - el practic inseamna ceea ce e scris in DEX.
Dar de fapt ce inseamna on-line in romana ?