Am dat recent peste o decizie extrem de interesanta a Curtii de Justitie Federala din Germania care a considerat o clauza specifica care permitea trimiterea unui alt bun in loc de cel comandat dintr-un contract de vinzare la distanta ( era vorba chiar de un contract de vinzare pe Internet).
Clauza la care se face referire era :
" Daca un anume produs nu este disponibil, va vom trimite, in cazuri specifice, un produs care este comparabil din punct de vedere al calitatii si pretului."
Aceasta clauza a fost considerata ilegala de instanta germana considerandu-se printre altele ca in momentul in care clientul face o alegere cu privire la un produs se incheie un contract cu privire la livrarea acestuia. In momentul in care un alt produs este trimis, acesta nu va fi obiectul vreunui contract incheiat intre parti si ca atare cumparatorul trebuie sa accepte in mod explicit noul produs ( si nu implicit).
Cunoscatorii de germana pot citi intreaga decizie.
Cei care pricep engleza au parte si de un rezumat mai lung.
Da, nu ma mira nimic la nemtii astia. Problema are o rezolvare simpla: daca acest lucru e prevazut in acele conditii cu care trebuie sa fii de acord inainte de cumparare, pur si simplu nu mai cumperi de acolo. Iar in Romanica noastra draga, o clauza din aceasta in contract se reclama pur si simplu si vai de fundul lui. Sper sa nu zic prostii dar sint aproape sigur ca la OPC se reclama. Concluzie: deschideti bine ochii si cititi contractele in orice imprejurare. Dixit.