Cica ni se asculta telefoanele. Multi dintre amicii mei zic asta. Unii cu functii mai mari, altii cu functii mai mici iar unii dintre ei fara niciun fel de functii, dar cu o convingere ferma. Ne asculta dom’le.
Sa fie vremurile apuse de vina pentru o asemenea conceptie generalizata? Sa fie prea desele convorbiri din diverse dosare din instante ce apar in presa? Sau ca telefonul tau bipaie cind suni la un alt numar? (ala cred ca e sunetul distinct de la portabilitate, zic eu).
Mai nou aflu de la diversi ca “se asculta” si Internetu’!? N’ai aflat, toate emailurile sunt stocate undeva la americani! (daca au auzit si de programul Echelon, asta devine deja e o certitudine).
Nu stiu cum sa va spun dar eu, ca unu’ care citeste si scrie despre viata privata de ceva anisori, nu cred in toate bazaconiile astea. Nu ne asculta dom’le nimeni Internetul. Gata, am decretat.
In schimb, cred ca diverse programe, aplicatii, proiecte si unelte pot sa urmareasca (tracking)activitatea noastra online (indeosebi in scopuri de marketing, cu identificare indirecta in multe cazuri) sau chiar sa supravegheze (indeosebi in scopuri politice sau de santaj) comunicatiile electronice. Tocmai de aceea exista dreptul la viata privata ca drept fundamental. Tocmai de aceea se vobeste tot timpul de faptul ca limitarile aduse acestui drept trebuie sa fie justificate si proportionale.
Si totusi evenimentele din ultimele zile si nu numai ne arata ca avem de a face cu cazuri grosolane de incalcare a vietii private in zona digitala:
Si atunci, mai putem crede ca exista viata privata daca decizi sa te conectezi la Internet? Putem sa ne protejam? Trebuie sa facem noi ceva sau lasam guvernele si companiile sa decida ce este mai bine pentru noi?
Personal, eu cred ca mai exista viata privata pe Internet si ca te mai poti proteja cit de cit. Trebuie insa sa fi bine informat (uneori foarte bine informat) si responsabil cu ceea ce faci tu (si unde dai datele tale) si ce servicii folosesti.
Tu poti crede altceva, asa ca poti comenta mai jos sau la o dezbatere publica pe tema asta organizata de ApTI unde te invit sa participi daca te intereseaza subiectul vietii private in era digitala.
Toate au fost ascultate de la buninceputurile lor.
Nu inteleg ce ne mai mira azi, cand poti intra in intimitatea oricui, in webcamurile lui din casa, paregzample.
Din moment ce ai o legatura pe cupru sau wireless la o retea esti “mancat". Niciun posesor de legatura printr-un aparat (pc, tablet, mobil, orice…