Si ce-am mai aflat despre probe electronice ..
Am anuntat in urma cu ceva zile despre o invitatia la o prezentare despre probe electronice.. Cum am fost la intilnirea respectiva , imi propusesem sa scriu vreo 2 idei.
Despre prezentare nu am prea multe sa zic -pentru ca a fost o prezentare pentru o mina de persoane care au venit la o chestiune de informare ( ca nu sunt sigur ca a fost conferinta de presa). In fine ideea este ca au prezentat proiectul lor finantat de Comsia Europeana si au zis ca raportul final care va contine practic analiza asupra problelor electronice din UE - dpdv practic si teoretic va fi publicat undeva anul urmator, iar cercetarea va fi finalizata in Nov 2006.
2 lucruri merita mentionate :
a) Faptul ca Institutul de Criminologie face parte din proiect. Ar fi bine - si i-am spus si reprezentantului lor ce participa la proiect - ca rezultatele, experienta dobindita prin acest proiect (ca se primesc niste bani din partea UE pt cercetarea efectiva) ar trebui si facute publice in Romania - in romana. Altfel - doar bifam o noua casuta cu nici o valoare adaugata pe termen lung.
Din pacate Institutul nu are nici o planificare pe termen mediu sau lung pe aceasta tema - pur si simplu a primit o invitatie si a beneficiat de ea. Asta e pacat.
b) Proiectul a fost cistigat de o companie din Spania - Cybex - care a si co-finantat proiectul. Cybex este o firma interesanta dpdv al activitatii care practic asista in obtinerea, organizarea, pastrarea, analizare si prgatirea probelor electronice pentru prezentare si negociere in chetiuni juridice si investigatii.
Adica practic are o gramada de experti - tehnici in cea mai mare parte - care string si administreaza probe electronice ca sa fie utile dpdv juridic.
I-am intrebat cum pot sa faca asta, si daca nu trebuie sa fie un expert criminalist acolo - si mi-a dat exemplu ca in anume cazuri se merge impreuna cu notarul la locatia unde se afla computerul si unde, probabil este si proprietarul calculatorului - pe care il ridica in prezenta notarului si fac o copie fidela (probabil cu un soft de tip Encase). Astfel au si ei o copie pe care pot sa lucreze, iar in conditiile in care cineva ar tagadui in fata instantei ca ceea ce se prezinta nu este o copie identica a ceea ce exista - se poate face oricind confruntarea cu copia ramasa in custodia notarului.
Uite o idee - simpla si utila.
Dincolo de asta - sa fiti siguri ca serviciile lor sunt foarte scumpe. :D
nice, very nice, indeed :)