Am participat simbata trecuta la unul din cele mai bune evenimente pe segmentul Drept ITC din ultimii 2-3 ani. Este vorba de un seminar/conferinta de o zi (programul provizoriu) organizat de Facultatea de Drept Simion Barnutiu - Univ Lucian Blaga din Sibiu si care a beneficiat de vorbitori de marca din spatiul francofon pe acest domeniu adusi prin intermediul unei colaborari cu Institutul pentru dreptul spatiului si al telecomunicatiilor - IDEST.
Dincolo de programul incarcat, am beneficiat insa de un schimb de experienta si idei extrem pe tematici legate de drept& ITC (dar nu numai) cu participantii romani si francezi. Daca de cind am vazut programul, am vrut sa ma intilnesc cu Thibault Verbiest ( unul dintre principalii promotori ai excelentului site francofon de drept si tehnologia informatiei - http://www.droit-technologie.org/, care din '97 are legi, jurisprudenta si comentarii pe tema dreptului ITC, dar totodata si avocat specializat pe domeniul amintit atit in Franta cit si in Belgia) si Olivier Iteanu (avocat specializat de asemenea in drept ITC si fost presedinte al ISOC Franta), nu mica mi-a fost placerea sa descpar si alti specialisti francezi foarte deschisi la a afla ce se intimpla in Romania si a schimba opinii pe marginea reglementarilor europene care ne afecteaza deopotriva.
Remarc pozitiv ca prezentarile au fost, mai ales in prima parte, axate pe dreptul comunicatiilor, un subiect aproape deloc dezbatut pina acum in vreun eveniment juridic din Romania. Am aflat cu mare interes de la Philippe Achilleas (directorul IDEST) despre noile tendinte in revizuirea pachetului telecom, de la Gregoire Weigel (actualmente la CNA-ul francez si fost la ANRC-ul francez) despre detaliile noii directive despre servicii multimedia (dar si despre transmisii de TV prin telefonul mobil altfel decit prin 3G) si de la Frederic Peron despre NGN si noile dezvoltari din domeniul telecom.
De subliniat faptul ca toti vorbitorii francezii au fost sau sunt impliciati in activitati educationale in domeniul dreptului ITC (am aflat si ca sunt 11 (unsprezece) programe de master pe acest domeniu in Franta - unul din ele chiar de IDEST).
Eu am avut 2 prezentari, una pe citeva aspecte negative si pozitive referitoare la reglementarea comunicatiilor din 2002 pina acum (un subiect pe care imi pare bine ca l-am abordat - pina acum nu am avut ocazia), iar a doua referitoare la lipse unei strategii romanesti din domeniul serviciilor online, cu citeva punctari ale aspectelor legislative neclare. Prof. Vasile Baltac a avut o prezentare despre piata romaneasca de IT si despre Universitati si IT (cu citeva date interesante despre ce vor universitatile si ce vor firmele de IT) si Calina Jugastru a vorbit despre protectia datelor cu caracter personal si implementarea noii directive pentru pastrarea datelor de trafic.
As pune intr-o categorie aparte prezentarile lui Xavier Aucompte si Alin Popescu (prezentare aici) pentru ca au facut comparatii intre trecut si prezent pentru a sublinia ca intreprinderile trebuie sa invete sa foloseasca noile servicii puse la dispozitie de Internet pentru o mai buna comunicare cu (intre) salariati (in primul caz) si ca profesorii romani ar trebui sa intelega noile beneficii ale Internetului si sa le adopte in procesul educational (in al doilea caz).
Un sincer Bravo trebuie insa adresat organizatorilor si in speta lui Calina Jugastru care s-a ocupat efectiv de toate aspectele acestui eveniment, nu usor de organizat cu atita participanti din afara localitatii. Se vede insa cind cineva face acest lucru din placere (si cu placere) si asta trebuie realmente laudat. De asemenea merita apreciat si prezenta decanului facultatii, Radu-Gheorghe Geamanu, care a prezidat evenimentul si a ascultat cu interes prezentarea fiecaruia (si nu a cascat sau a plecat dupa prima ora cum fac unii ce se cred prea importanti pentru evenimente care nu ii intereseaza).
Inchei mult-prea lunga insemnare cu un amanunt simpatic. Am vrut sa imi incept prima prezentare putin altfel, astfel incat am apelat la titlul unei insemnari din ultimul numar din Dilema Veche. Recunosc ca mi-a fost teama ca cei prezenti nu vor intelege "gluma tehnica"( mi s-a intimplat la o conferinta cu niste judecatori, cind am fost socat ca nimeni nu a ras),dar din fericire s-a zimbit copios si am putut sa-mi ating obiectivul - si anume sa precizez de ce juristii trebuie sa discute despre dreptul ITC.
A, da ! Intrebarea era :
E HTML-ul un SGML pentru HTTP?
Stimate domnule Bogdan Manolea,
Dorim sa va multumim pe aceasta cale pentru participarea Dvs. la conferinta internationala organizata de facultatea noastra in perioada 1-2 iunie 2007,
onorandu-ne faptul ca ati apreciat eforturile noastre organizatorice si nivelul stiintific al acestei manifestari. Speram sa ramanem in contact si sa colaboram cu acelasi succes si pentru viitor.
Cu cele mai bune ganduri,
Conf.dr. Daiana Vesmas
Prodecan
Lect.dr. Corina Petica- Roman
Coordonator proiect