21 comments
Inca un motiv pe lista celor ce te determina sa pleci din tara asta…
Si cine ar trebui sa faca aceasta contestatie?
VPN ftw. Pretul serviciilor a scazut f mult, si necesitatea a crescut la fel de mult :)
Comment from: jani
Poti clarifica ce inseamna ‘date de trafic’? Exista confuzia si mai demult in cazul altor (aceleiasi??) legi similare daca inseamna toate datele transmise sau ‘doar’ adresele de email, IPurile, numerele de telefon contactate. Chiar daca varianta a doua e mai putin intrusiva si nu ar deranja la fel de multi oameni ar merita specificat.
Comment from: root
se poate contesta legea la Curtea Constitutionala,
–> cum se contesta, unde semnez ?
se poate contesta directiva.
–> cea mai buna solutie.
(Rick Falkvinge)
“The Data Retention Directive was _the_ direct trigger for formation of the first Pirate Party. Check its adoption date (December 14, 2005) vs. the registration date of the domain piratpartiet.se (December 16, 2005).”
Tot in domeniul de privacy si Internet a fost un interviu foarte bun hostat de Assange cu
Andy Müller-Maguhn (member of the German hacker association Chaos Computer Club)
Jeremy Zimmerman (co-founder of cyber freedoms group La Quadrature du Net)
Jacob Appelbaum (independent computer security researcher and hacker) si developer la TorProject.
Ce s-a intamplat dupa interviu a fost la fel de interesant:
http://www.youtube.com/watch?v=6MS_RWcJZ74
e disponibil for free pe
http://assange.rt.com/cypher-punks-episode-eight-pt1/
Comment from: bogdan
@jani - Datele de trafic care sunt stocate sunt mentionate in lege. Nu vorbim de continutul comunicarilor (si eu am zis lucrul asta ori de cite ori am avut ocazia).
Comment from: Andrici Cezar
Puteti sa-mi spuneti daca influenteaza pirateria? Adica ei vor sti ca am downloadat 50 de GB, dar nu vor stii ce e inauntru? Ceva de genu?
@Andrici Cezar: pe scurt, AR TREBUI SA NU. :-)
Desi sintagma “tipul de comunicare” din Art.3 al.1, lit. d poate insemna protocol de comunicare si atunci aflam ca “faptasul a initiat un apel de tip torrent", Art.7 care vrea sa defineasca ce date se retin pentru identificarea tipului de comunicare, pomeneste doar de posta electronica si telefonie prin internet.
Asta nu inseamna ca nu va fi nevoie sau cerere si lobby la un moment dat. Chiar sunt curios si eu. Alte opinii?
Comment from: Nebulus
Eu nu reusesc sa inteleg cum o sa reuseasca sa stocheze informatii de tipul “adresa de posta electronica” (sursa si destinatie). De exmplu, in cazul folosirii unui serviciu de web-mail, determinarea adreselor presupune si inspectia continutului pachetelor si decriptare, prima fiind interzisa in mod expres chiar de legea in cauza…
Comment from: bogdan
@Nebulus - eu cred ca vor stoca doar pentru adresele de email administrate de catre ISP - vezi si ref mea de mai sus.
@Cristian - este clar ca pentru Internet singurele tipuri de comunicare acceptate sunt cele prevazute expres la art 7, altele nu pot sa fie.
In plus din def. infractiunii grave, eu nu vad cum sa intre cele legate de incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala.
Comment from: Bakó Rozi
Prezumția de vinovăție…
Continutul nu cred ca o sa fie stocat.
Tocmai pentru ca nu vorbim de cateva MB de persoana pe zi.
Se poate ajunge chiar la sute de GB pe luna in unele cazuri (prea mult youtube de exemplu).
Furnizorii de internet nu ar avea unde sa stocheze asa mult trafic.
Din ce am inteles, se stocheaza protocolul, cantitatea, sursa si destinatia, impreuna cu ora/minut/secunda.
Comment from: iririnuca
skype-ul nu e asa de sigur, si ala stocheaza ceva date.
Comment from: Adrian
Am inteles ideea si sunt de acord cu ea. A-ti pune insa datele (email, fisiere, etc) in cloud (i.e Google, Facebook, servicii Voip) e insa acelasi lucru. Si nu sunt de acord cu concluzia care o tragi. Ea nu ofera o solutie normala - cum ar fi angajarea unei contestatii pe legislatia propusa. Aceasta idee fiind exprimata inainte in articol si nu in concluzie apare ca o solutie secundara la finalul articolului.
Chiar daca aceia (google, provideri VOIP, Yahoo, skype) nu sunt obligati prin lege sa retina informatiile de trafic - TOTI (absolut toti) o fac (si aici sunt sigur de informatii intrucat lucrez in domeniu). Hai sa vedem lucrurile si din cealalta perspectiva si sa ne gandim:
Chiar nu isi baga Gogle, Skype, Yahoo, etc nasul in informatiile noastre ?
Pt a vedea raspunsul cel putin la google si Yahoo e super simplu:
Cand cititi un email din interfata web priviti reclamele din jurul ferestrei si veti vedea cum “intamplator” ele sunt extrem de legate de orice se poate din email.
Desigur asta nu inseamna ca le si pastreaza veti spune si aici nu pot spune decat ca va inselati - nu aceasta e solutia. Solutia este impunerea legislativa a unor restrictii care sa penalizeze acesti provideri de servicii sa interfereze in orice fel cu datele clientilor.
In fine sunt multe de spus si articolul e altfel bun - nu vreau sa sune a critica comentariul meu.
Comment from: erick
e ok daca folosesc cyber ghost? pot eluda isp? mentionez ca sunt pe RDS
Nu mai conteaza ca ni se sdtocheaza datele, pentru ca multi dintre noi le postam pe internet pe anumite site-uri de socializare
Comment from: bogdan
@erick - eu nu am zis asta. Mai citeste o data cu atentie formularea mea.
Imi place modul cum ai formulat tot acest articol :D Oricum , eu cred ca doar cei care au probleme serioase ar trebui sa se teama si sa ia masuri de precautie :) .
Comment from: Rootus
@CSSensei
Deși sunt multe motive de a pleca acesta nu este unul dintre ele. Sunt mai multe țări mai cu apă caldă decât România care au această lege implementată.
Comment from: io
La aia cu VoIP, skype esti funy … cum sa iesi mai ieftin cand pe langa serviciile skype (da, pentru a vorbi cu cineva care are telefon costa) nu sunt gratis … si pe langa serviciile skype ai nevoie de … surpriza … o linie de date. Sau abonament … care iarasi cam costa. Sau opeatori US. Ma si vad vorbind cu costica de pe abonamentul AT&T si zicand: bah, mai ieftin decat la vodafone!
Eu oricum folosesc Gmail pentru toata corespondenta de acum 6-7 ani… dar oricum consider legea asta un mare pas inapoi pentru noi.