13 comments
Comment from: iosif
Comment from: The Good Citizen
Profit de ocazie pentru a-ti adresa o intrebare legata partial de tema articolului si anume: cine poarta raspunderea pentru mesajele din comentarii? De exemplu daca un cititor lasa la un articol un comentariu in care calomniaza o terta persoana, cine e responsabil? Raspunsul imediat este “cel care a postat comentariul". Dar ce faci daca el nu poate fi identificat? Detinatorul site-ului/domeniului devine responsabil?
Sa nu ramana cu onoarea nereparata
Comment from: Mihai Popescu
treaba zic eu e destul de simpla…daca ai dovezi si nu sunt minciuni nu ai de ce sa-ti fie frica. Le poti publica fara probleme. Dar daca minti (sau te bazezi pe ce se mananca rahat in alte bloguri sau pe goggle) si incerci sa pozezi in mare devzvaluitor si in ingerasul care face dreptate atunci trebuie sa platesti pentru asta. Spre exemplu daca ar scrie cineva despre tine ca ai omorat oameni, ca ai spart banci si alte nenorociri…ti-ar conveni? Mie spre exemplu nu…libertatea de exprimare nu inseamna sa ma scuipi…sau sa-mi intri in casa sa vezi ce am in frigider…astea sunt deja patologii.
Este buna comparatia cu televiziunea. Ce facem, inchidem Antena 1 pt ca Mircea Badea are o problema cu capul si injura in fiecare emisiune?
Oricum nici un judecator normal nu poate dispune o asa enormitate, si mai devreme sau mai curand vei da peste unul care sa respinga o astfel de cerere absurda.
Mai curand este o sperietoare avocateasca, prin care se incearca intimidarea unui proprietar de site. Eu i-as rade in nas oricui mi-ar cere sa-mi inchid blogul :)
Comment from: bogdan
@Iosif - acolo nu vorbim de defaimare, ci de incalcarea unei marci. Problema se pune in cazul numelui de domeniu in special (vezi in sectiunea Jurisprudenta de pe site) si raspunsul ar fi Da, insa cu exceptii.
Daca vorbim de o incalcare in interiorul site-ului dar nu a numelui de domeniu, problema poate fi si mai complicata in functie de profilul site-ului.
@The Good Citizen - depinde daca actioneaza ca un editor sau ca un gazduitor (vezi legea 365/2002)
@Mihai Popescu - cred ca nu ai citit cu atentie textul. Solutia poate sa fie sa ceri despagubiri pentru afirmatiile false, sa ceri sa publice sentinta, sa ceri un drept la replica, dar NU suspendarea site-ului.
@Dinu - dupa cum poti vedea sunt procese pe tema asta, iar majoritatea cetatenilor nu au cultura juridica, deci unii se vor teme serios… (am vazut cazuri, inclusiv un ziar mare din .ro)
Bogdan, scopul acestor procese este doar de intimidare, si de aceea e bine ca ai abordat subiectul acesta. Articolul tau a fost deja indexat de motoarele de cautare si sunt sigur ca multi il vor aprecia :).
Pana la urma suntem in Europa, nu in Orientul Mijlociu
Comment from: puyu
Salut!
Foarte interesanta tema asta!
Data privacy vs. Libertatea de exprimare
Am ajuns din intamplare la articolul tau din dilema veche - Statul trebuie să țină pasul cu Internetul…
Intrebare: cine are dreptate pana la urma? cel care posteaza o poza pe cocalari.com de pe facebook-ul tau sau alt site unde sunt filme cu tine (youtube sau 220)? sau tu care ai fost fraier sa iti pui la share pe DC++ filme de genul ‘baramul meu’ sau ‘majorat’ ori sa postezi pe facebook ce bine imi sta pe plaja in slipi si lant gros de aur, iar acum te simti lezat pentru ca toata lumea comenteaza si rade de tine?
Unde este limita legala aici?
Ar trebui sters filmul/poza pentru ca iti apare fata buhaita de bautura sau “stilul inconfundabil"? Sau toata lumea ar trebui sa te vada exact asa cum esti, sau mai mult sa fii reclamat la politie pentru deranjarea ordinii publice?
Comment from: bogdan
@puyu - nu cred ca articolul la care ma refer are aceasta dilema, pentru ca situatia in cazul asta este simpla - informatiile trebuie sterse daca incalca dreptul la viata privata sau sunt false. (dar NU inchis blogul).
La fel si in cazul mentionat de tine. Da, (legal) ai voie sa ceri ca poza ta sa fie stearsa, chiar daca tu ai pus-o pe Internet. Dar pot sterge doar stergerea pozei, eventual despagubiri, insa NU inchiderea site-ului.
In schimb problema este reala - vezi un caz extrem de complex mai vechi, legat de un fost condamnat pentru omor care vrea sa stearga aceste informatii din wikipedia. E si mai complexa pentru ca se refera la jurisdictii diferite in care privacy si libertatea de exprimare sunt interpretate mai lax sau mai larg. Aici chiar e o chestiune complicata…. :-)
Comment from: puyu
ms pentru raspuns! :) e un fel de iceberg chestiunea asta… cred ca viata noastra e prea complexa pentru a putea trage linii drepte delimitatoare…
Comment from: bogdan
Da, dex, chiar tu folosesti libertatea de exprimare pentru a comenta pe un blog sub un pseudonim. Simpatic, nu ?
In rest, eu scriu despre ceva si tu comentezi despre altceva, parte a libertatii atit de bine intelese de tine.
PS-ul este eronat, ANRC nu mai exista de vreo 4 ani, legea e din nou in discutii in Parlament, iar celebra “taxa pe minut” de fapt nu exista in nomenclatorul MF.
Comment from: Dex
Bogdan, poate ca am fost putin off-topic, dar sa stii ca mi-a placut articolul tau si chiar am inteles foarte bine ce anume ai vrut sa spui, doar ca eu sunt PENTRU inchiderea anumitor website-uri care au un continut neconform cu legislatia. Si eu pot sa dau pe administratorul unui website in judecata daca spune ineptii la adresa mea si sa cer in instanta, ca si pedeapsa, inchiderea respectivului website sau forum; sincer, nu vad care e problema? Doar asta inseamna democratie, nu? Doar de asta s-a si inchis de vreo 2 ori O-TV-ul, nu? Din cauza ca majoritatea emisiunilor erau bazate pe ineptii si afirmatii nefondate, pseudo-vrajitoare, babe cloantze si alte aberatii de 2 bani…:)
Cat despre cum este inteleasa “libertatea de exprimare” la romani…m-am cam lamurit eu cand faceam niste poze pe o ulitza si a inceput o cucoana sa urle la mine si sa ma ia la bataie ca de ce fac eu fotografii la strada unde locuieste ea. Deci s-ar parea ca in Romanik doar oamenii “tari” se pot exprima liber, ceilalti trebuie sa taca molcom…:)
P.S.: ANRC, ANCOM whatever… Nu stiu cine-a spus ceva despre “taxa pe minut"? Website-urile pot fi cu vizionare gratuita; cardul de credit se cere doar pt. autentificare. In felul acesta administratorul website-urilor au certitudinea (legal vorbind) ca cei care vizualizeaza paginile respective sunt adulti, intrucat un minor nu poate detine card bancar.
Comment from: Andrei
o intrebare … daca cineva pune pe un anumit site / blog , o poza cu mine , incearca sa ma umileasca sau ceva de genul … cum as putea in mod legal sa scap de aceasta problema ? … adica pe ce cai … sau ce anume sa fac ca sa il raportez .. ??? multumesc mult
Intrebare: dar daca site-ul respectiv se foloseste, prin insasi denumirea lui, in mod ilegal de o marca comerciala protejata pe teriotriul Romaniei, detinatorul acestui site poate fi obligat sa inchida site-ul sau cel putin sa il restrictioneze pentru utilizatorii din Romania, pentru a nu crea confuzii pe piata in privinta identitatii si legalitatii uzului marcii comerciale pe teritoriul romaniei?