Webstock 2009 - despre retele sociale
Particip inca la Webstock 2009 (il puteti urmari live pe web) . Primele 2 sesiuni - cu multe prezentari in jurul domeniului de retele sociale imi preilejuiesc sa postez citeva idei si resusre interesante (si pentru ca am participat la un research comparat pe mai multe tari din UE pe tema de viata privata si retele sociale - intre altele - inca nu e finalizat).
Am venit la eveniment pe ultima suta (mersi Manafu) pentru ca ma interesa topicul (si pentru nitel networking), dar m-am temut ca o sa aud niste prezentari axate pe vinzari si ce frumos, pace si perfect e in retelele sociale.
Am fost extrem de placut surprins sa intalnesc niste prezentari extrem de echilibrate pe partea de retele sociale si cu idei noi/bine prezentate - mie mi-au placut in special Adina Maldurea, Bob Rapp si mai ales Bogdana Butnar (unde de deja online prezentarea). (Felicitari organizatorilor Webstock !)
Am vorbit mai demult de retele sociale si faptul ca va incepe reglementarea lor - in ciuda afaceri globale si a sediului in SUA, unde standardele de protectie a datelor personale (privacy) sunt mult mai scazute decit in Europa.
Dar afacerile globale trebuie sa duca la o implicare globala. Nu pot sa nu remarc ironic ca HI5, reteaua sociala cea mai populara din Romania, vinde reclama pe spatiul romanesc de un bun timp - dar nu se implica sa traduca site-ul in romana sau sa vorbim de rolul lor responsabilitate sociala in Romania.
Europa incepe insa sa preseze serios. Grupul de lucru Articolul 29 a emis inca din iulie 2009 un document care discuta problema reglementarilor lor in relatie cu diversele legislatii nationale.
In tarile unde retele sociale principale nu sunt cele globale - cum e Germania - si unde presiunea publica (inclusiv a organizatiilor de consumatori care au dat in judecata retelele sociale care nu respecta legea locala) au dus la adoptarea unui cod de conduita a retelelor in limba germana.
Exista un interes deosebit si din partea zonei academice pentru subiectul vietii private si a retelelor sociale - va recomand doar doua studii din 2009:
- al doilea din Austria (cu varianta in limba engleza)- Social Networking Sites and the Surveillance Society - A Critical Case Study of the Usage of studiVZ, Facebook, and MySpace by Students in Salzburg in the Context of Electronic Surveillance.
Weeekend placut tuturor !
PS : Martea viitoare sunt la Brasov la Online Business Forum. (la fel ca si Liviu)
Daca participati, o sa-mi faca placere sa ne vedem In Real Life. :-)
