3 stiri sub acest titlu (si doar prima legata de ANPC, a doua de drepturi de autor si a treia de publicitate online)
1. ANPC emite duminica un comunicat de presa despre inspectiile facute la nivel national la site-urile de comert electronic la 179 de “operatori economici” laudindu-se aplicarea a “72 de sanctiuni contraventionale in valoare de 268 500 lei si 96 de avertismente".
O atitudine mai jenanta nici ca se poate. In loc sa ne intereseze in primul rind aplicarea eficienta a legislatiei, noi sarim in inspectii si amenzi. Chestia asta m-a enervat pentru ca s-a verificat “inclusiv” celebrul link catre site-ul ANPC, care nu are nicio valoare practica cita vreme link-ul merge catre pagina principala si nu catre vreun proiect al ANPC care sa listeze negru pe alb drepturile consumatorilor in comertul electronic. Mai mult, ANPC nu a facut absolut nimic pentru popularizarea stirii, de care putea sa afli doar despre site-uri din domeniul online.
Mai mult, cita vreme site-ul ANPC-ului abunda in informatii aruncate grosolan (vezi pagina de legislatie, va las sa gasiti ce legi vi se aplica) si fara niciun ajutor minim pentru un comerciant de buna credinta care vrea sa-si faca un site de comert electronic, este absolut ironic sa te duci sa faci inspectie la altii. Mai ales ca tu nu explici niciunde cum interpretezi tu legislatia. Din punctul meu de vedere, ANPC ar trebui sa reactioneze cu amenzi, doar in conditiile unei plingeri concrete si nu in aceste “inspectii preventive". Cu ce se crede ca va schimba o amenda de 200 sau 1000 de RON data unui site care nu stia de regula aia ?? Altfel, o sa avem mai multi inspectori decit cei care produc. (sau vind in cazul de fata)
In rest, nu-mi ramine decit sa notez ca problemele sunt aceleasi pe care le-am sesizat si in alte articole mai vechi: lipsa datelor de contact, informatii gresite cu privire la returnarea produselor in termenul de 10 zile, lipsa codului CAEN specific comertului electronic (dar care nu era obligatoriu pina in 2008, si - daca imi aduc bine aminte - si modificarea CAEN-urilor a fost aminata deja de n-spe ori, ne-existind un termen precis, preturi ascunse sau incomplete, etc.)
Pentri conformitate si pentru cei ce sunt interesati de intreaga lista de neconformitati gasita, aveti la finalul articolului intregul comunicat.
2. 2010: AIMR + Trilulilu = LOVE
Dupa ce AIMR i-a dat in judecata in 2009, amenintind cu inchiderea site-ului, comunicatul comun dat astazi anunta doar lapte si miere si doua industrii infloritoare. Dupa cum vorbeam cu Florin acum citeva luni, se pare ca partile chiar au inceput sa vorbeasca intre ele si au vazut ca se pot intelege. Foarte bine, desi din comunicat ar rezulta ca Trilulilu pur si simplu ar fi acceptat conditiile impuse. Povestea este insa mult mai complicata, insa, atita vreme cit se anunta si niste contracte de licente cu casele de discuri spre “o premieră privind respectarea drepturile de autor în online-ul românesc” (asa cum zice titlul). Si eu care credeam ca eok.ro era premiera ? :-)
Ramine de vazut ce poveste de dragoste va fi cu muzica pe Internet dupa adoptarea metodologiilor ce privesc acest subiect. Daca cea cu UCMR-ADA este inca in negocieri si se afla in fata unui arbitraj iminent, negocierea cu UPFR si CREDIDAM (si unde nu participam cu APTI) pare a se indrepta spre o solutie mai amiabila si sunt deschise citeva porti spre dialog.
Intre timp la nivel mondial, textul ACTA (tratatul ala international secret prin care se incearca adoptarea la nivel mondial a unui regim de tipul celor 3 lovituri pentru deconectarea utilizatorilor) cu privire la Internet a aparut pe nestiute public. Si e atit de rau pe cit se preconiza.
Pentru ca textul e lung si complicat, vezi si un FAQ util pe tema asta.
3. Cursuri de publicitate online
Ultima stire de pe azi nu e nici de la mine si nici din presa, ci de la Doru Panaitescu care anunta o serie de cursuri despre publicitatea online. Maine - ofera si o invitatie gratuita.
Până nu pricepe și ANPC ce este, ce trebuie să facă și ce face, nu se rezolvă nimic.