7 comments
Comment from: Paul
Foarte bun si necesar postul tau Bogdan.
Foarte interesant punctul tau de vedere. Mi-am permis sa-l postez si pe forumul AIMR-ului.
Comment from: Alin
In cazul in care omul este condamnat, ar putea da in judecata AIMR pentru dezinformare (ca sa nu zic inselaciune) ? Ma intreb si io…
Comment from: geo
“Dezinformarile AIMR” pune totusi in discutie un caz real. Din cate am inteles initiativa de a plati daunele ii apartine chiar invinuitului in ideea de a obtine o sanctiune administrativa (amenda)(probabil si la sugestia procurorului de caz). Este adevarat ca plata daunelor intr-o cauza penala nu inlatura raspunderea penala, insa poate constitui o circumstanta favorabila invinuitului.
Mesajul acelui comunicat AIMR l-am perceput astfel: postarea materialelor protejate de legea dreptului de autor pe DC++ te poate costa sub o forma sau alta (vezi amenzile administrative intre 500 si 30.000 lei sau plata daunelor materiale - care pot fi urmarite si printr-o actiune civila- vezi precedentul caz pe DC++).
Am incercat sa ma pun in situatia acelei persoane care a platit daunele (totusi 10.000 lei este o suma mare- intradevar, nu pentru AIMR), pentru a-mi da seama mai bine cum este sa fii chemat la Politie si Procuratura pentru a da declaratii, cum este sa ti se bata la usa la 6 dimineata pentru a ti se face perchezitie domiciliara pentru detinerea de nu-stiu-ce calculatoare si produse “pirat"… Si este naspa rau… Si mai ales atunci cand, dupa ce treci prin toate “cercetarile penale” pentru o fapta pe care o considerai permisa de lege, mai citesti si articolul cu pricina, pai ajungi sa te simti ultimul prost, fraierit de “sistem", nedretatit si dezorientat. Ajungi sa te intrebi pai, unde este “dezinformarea"?.
Totusi, imi permit sa-ti dau o sugestie: inainte de a-ti linisti audienta ca postarea de fisiere protejate de copyright in reteau de tip DC++ nu poate fi “sanctionata” printr-o condamnare, incearca si tu sa te pui in pielea acelei persoane care a fost nevoita intr-un fel sau altu sa achite daunele…
In opinia mea, cred ca scorul este 1-1 in “meciul” asta dintre tine si AIMR. Tonul asta revoltator, rebel si nonprofesionist nu te prinde (dar poate ca da bine la cei neavizati care inca mai folosesc DC++ pentru postarea si descarcarea de filme , muzica, jocuri, etc.).
Comment from: bogdan
@adib - poti sa-l copiezi oriunde.
@Alin, nu, nu cred ca e cazul, da fapt cred ca nu poate face nimic, decit sa inghita galusca.
@geo
Nu am nici cu meci cu nimeni si nici cu AIMR si deci nu ma intereseaza sa cistig.
Am scris din 2006 despre fenomen si am precizat clar: punerea la dispozitie a fisierlor prin DC++ este infractiune cf legii actuale. Din punctul meu de vedere este insa insa lipsita de pericol social, ceea ce rezulta in maximum o sanctiune administrativa.
De asemenea nu cred ca intr-un astfel de caz ar trebui sa se faca o perchezitie domiciliara, pentru ca este vorba de fisiere care au fost puse la dispozitie la un moment DAT EXACT in timp, si nu de stocarea lor pe propriul tau calculator.
Spui: “Este adevarat ca plata daunelor intr-o cauza penala nu inlatura raspunderea penala, insa poate constitui o circumstanta favorabila invinuitului.” si imi pare bine - exact asta am scris si eu.
(BTW - atentie de la ce adresa postezi, citeodata numele angajatorului se vede in adresa IP :-)
Comment from: Nea Ander Tall
Din punctul meu de vedere (al compozitorului si aranjorului de opera muzicala), consecintele pirateriei pe internet pot fi si bune. Cele mai putin bune sunt evidente pentru noi, creatorii. Se vad lesne in buzunar.
Romania e o piata muzicala dura, in care nu exista cultura de a plati muzica pe care o asculti decat daca e live, desi multe companii maricele ne-au tot dat concerte la fel de maricele moca prin piete si de aici s-a putut observa o descrestere a platitorilor de bilet pentru concerte mai putin mediatizate. In Romania, cumperi albumul daca chiar inseamna ceva pentru tine si mai ales daca ai cu ce sa faci asta. Remember vreunul de curand?
Problema cea mai grava care ar decurge dintr-o reglementare de fier a legilor antipiraterie de pe internet ar fi privarea individului de nevoile sale artistice, care exista si sunt la fel de importante ca cele fiziologice, pe motiv de saracie si produs muzical slab, ceea ce mi se pare inadmisibil ca stat membru UE.
Trupele tip indie vor scoate materiale intotdeauna pentru oameni, casele de discuri nu, ci pentru venit. Si atunci imi permit sa intreb, desi commentul meu a fost putin off topic, nu e bine ca inca avem muzica moca? Si n-ar fi bine sa fie asa pana om avea (if ever) destui bani sa platim ce ascultam? Repet, nu e un lux, e o nevoie.
De ce nu o lege care sa te puna sa platesti tot ce ai downloadat, daca trebe musai pedeapsa? Si poate o suma modica pentru upload, care, sa zicem, faciliteaza pirateria? Poate “furtul” se transforma usor, usor intr-un shopping basket, cu preturi decente care sigur ar atrage responsabilitate.
Nea Ander Tall, Londra
http://aimr.ro/forum/phpBB3/viewtopic.php?f=7&t=95
Vezi raspunsul final de la pagina 2 a topicului :))))