18 comments
La noi totul se intampla anapoda… sincer nu ma mai mira absolut nimic!
Comment from: vac65
Dcaca se mai enerveaza cineva la auzul vorbei: “Ca la noi, la nimeni!” iau un par mare, si…
De fapt cred ca avem untalent nemai intalnit de a demonstra ca un lucru care poate fi ok, este de fapt cea mai mare prostie.
Comment from: Moldoveanu
Smart-card - o afacere pentru baietii destepti din tehnologie. Follow the money.
Comment from: AlbastrudeVoronet
Buna Bogdan,
Bineinteles ca, trebuia sa se inceapa intai cu informatizarea sistemului si apoi sa se treaca la Cardul de Sanatate.Am mari dubii ca MS se va grabi sa informatizeze si sa transparentizeze sistemul si sa puna pe liber toata mafia din industria medicamentelor si d. sanitar.Probabil acest card va avea soarta cartii de alegator.
Apoi vorbesti despre Germania si nu am inteles , la ce card te referi exact.
Noi traim in Germania si avem toti trei Card de Sanatate emis de catre asigurarea la care cotizam.( in primii trei ani trebuie sa cotizezi obligatoriu la asigurarea de stat apoi la care vrei: privata sau de stat) Acum, nu stiu exact daca datele sunt inscrise pe Card , dar inclin sa cred ca da , pentru ca ne-am schimbat adresa si desi am anuntat la Casa de Asigurari si primim corespondenta pe adresa noua, de fiecare data cand ma duc la doctor cu copilul mi se atrage atentia ca in sistem au adresa veche. Deci, concret, cardul functioneaza asa. Ma prezint la doctor si prezint cardul de sanatate care este introdus in sistem[s.interconectat cu reteaua de farmacii, asigurarile de sanatate, reteaua sanitara).Pe baza acestuia, doctorul isi deconteaza consultatia de la asigurarea de sanatate si elibereaza reteta electronica si un formular printat pe care-l prezint la farmacie.
Online, cred, este tot istoricul nostru medical astfel incat, nu conteaza in ce colt al Germaniei as merge, si daca am,Doamne Fereste, un accident,prin accesarea cardului se citeste tot istoricul medical( inclusiv grupa sanguina), asta ajutand la salvarea unor vieti.
Daca ies din tara ii anunt telefonic si imi trimit prin posta un alt card international si informatii utile in functie de tarile in care anunt ca ma deplasez.
Problemele legate de securizarea datelor ma depasesc.
Nu stiu daca ti-am fost de folos.
Am scris si pe fuga.Seara placuta!
Cineva… mai are de vândut niște hardware și e simplu, scoți o lege prin care devine obligatoriu un card pe care dai 2€… Cum nu e logic?
Se pare că ne îndreptăm din nou către un stat totalitarist în care cetățeanu’ este oricând la dispoziția autorităților… ăăă… sau parcă trebuia invers.
În care „ești obligat” să ai card de sănătate, „ești obligat” să porți buletinul la tine, „ești obligat” să …
…și ultimul lucru minor de altfel dar care îmi place mie la nebunie „ești obligat” să ceri bonul fiscal :) Cum nu e logic? (Parcă am mai zis asta odată.)
Până acum numai obligații… da’ de drepturi a mai auzit cineva ceva în ultima vreme?
Comment from: bogdan
@Albastru…
Multumesc de comentarii, ma refeream la “noul card” cel numit “e-health smart card". Parca citisem ca noul ar trebui sa aiba si o fotografie pe el. (spre deosebire de cel vechi) Vezi linkurile care le-am dat in text.
Foarte bine ca functioneaza, problema e ca noi nu avem sistemul informatic interconectat pe care voi il aveti acolo. Si atunci e logic sa scoti cardul inaintea sistemului ?
Nu cred ca istoricul medical este online, ci probabil cel mult intr-un Intranet.
Mersi
Comment from: costelush
Era acu vreo cateva saptamani o stire ca a fost prinsa sefa casei de sanatate Botosani ca a falsificat retete in valoare de nu stiu cate miliarde.
Eu vad altfel problema: momentan doar doctorul si pacientul stiu 100% daca consultatia sau reteta a fost emisa dupa ce doctorul l-a vazut pe pacient la ochi. Prin cardul asta, o sa dispara toti pacientii si consultatiile fictive din cabinetele medicale.
Deci, cardul de sanatate il vad ca un fel de card bancar, care atesta prezenta pacientului cand a fost efectuat actul medical. Sistemul actual - pe baza de CNP - e ca si cum bancile ar permite retragere de bani de la ATM-uri doar pe baza CNP-ului.
Comment from: basil
Sunt de acord cu antevorbitorul meu. Eu apar in evidentele medicului meu de familie “clinic-sanatos” in fiecare luna. Cu alte cuvinte medicul inregistreaza fictiv consultatiile care apar in evidente.
Acesta este furt pe fata si se practica la scara larga din cate am auzit.
Comment from: bogdan
Corect Costel si Basil - si cum dispar consultatiile fictive, daca cardul nu are un sistem informatic in spate ? Adica si eu pot sa declar maine ca ai venit cu cardul la mine, daca nu exista procedura de verificare.
Mai citeste o data articolul - problema nu este a cardului in sine (care sunt convins ca este folositor in cele din urma), ci a proiectului actual care este lipsit de orice analiza cost/beneficiu.
Asa in teorie - toate suna bine. :-)
Comment from: costelush
Nu stiu care e strategia lor, dar 20 mil de carduri nu pot fi distribuite peste noapte. Poate ei se gandesc ca intai termina de distribuit toate cardurile, intre timp se ocupa sa trimita cititoarele la toti medicii de familie/spitale/etc, si cand dau drumul programului cardul de sanatate sa fie obligatoriu -> de aici necesitatea ca toate cardurile sa fie distribuite. Apropo, aveti idee in ce stadiu e programul informatic centralizat care o sa se ocupe cu prelucrarea acestor date - s-au apucat macar sa faca specificatiile lui ?
Problema e ca sigur nu o sa fie 100% procent de distribuire niciodata - ce se intampla cu persoanele plecate in strainatate, o sa isi poata ridica in timp util cardul de la casa de sanatate, cand se intorc in tara ? Sau alte persoane care din diverse motive nu au fost acasa cand a venit postasul cu avizul…
Plus, nici obligativitatea cardului nu cred ca poate sa fie 100% - ce se intampla cu urgentele sau alte cazuri speciale ?
Cat despre unde sunt tinute datele - daca specialistii care au creat (sau vor crea) sistemul asta sunt cat de cat priceputi, nu vor fi tinute DOAR pe card. Cardul sper ca o sa contina doar date personale de baza, gen nume, cnp, grupa sanguina, alergii - date de importanta critica ce vor putea fi accesate fara a fi nevoie de a acces la sistemul central. Nu poti sa tii toate datele medicale ale unei persoane doar pe un cip care se poate pierde/distruge/fura. Cel mult, cardul poate sa contina o copie a acestor date. Dar de aici, vorba ta, e problema de securizare a acestor date atat pe card, cat si in sistemul central.
Comment from: bogdan
@costel - din ce informatii am eu, nu exista inca specificatii tehnice, pentru ca - stie toata lumea, nu ? - nu prea sunt bani la sanatate. Poate aflu mai multe joi.
Datele care sunt tinute pe card sunt prevazute in proiectul actual - macar atit.
Problema e si inversa - daca faci o baza de date centralizata cu toate infomatiile astea, ai o problema serioasa de securitate.
Comment from: AlbastrudeVoronet
buna Bogdan,
Nu stiu daca informatia din linkul dat de tine este de actualitate.
Uite aici un link catre casa mea de asigurari de sanatate si stadiul proiectului:
http://www.aok.de/bundesweit/gesundheit/elektronische-gesundheitskarte-20936.php
Daca nu stii germana, te descurci tu si iti mai dau si alte linkuri in engleza:
http://www.igi-global.com/blogs/subjects/medicaltechnologies/10-10-15/The_German_E-Health_Card_Key_Implementation_Issues.aspx
http://www.hypercom.com/about/read.aspx?pr=917
Oricum, ei au deja un sistem implementat de catre casele de asigurari de sanatate si asa ar trebui sa incepem si noi 1.sistem integrat, simulare,informare si educarea populatie,emitere card.
Am citit ca acesta va fi emis numai ptr persoanele cu varsta de peste 14 ani. De ce!? Copilul meu are de la nastere card.
O zi buna!
Comment from: costelush
@bogdan: m-am uitat putin pe proiectul de ordonanta si nu vad rostul salvarii pe card a “dovezii achitarii contributiei pentru asigurarile sociala de sanatate". Cum se va face chestia asta: o sa oblige toti salariatii si pensionarii din Romania sa faca lunar o vizita - unde ? - ca sa li se “salveze” pe card dovada platii ?
Sper sa fie scos din proiect, pt. ca e aberant - nu ai cum sa tii date care se modifica luna de luna pe un card.
Putin offtopic: ai idee daca au de gand in viitorul apropiat sa scoata aberatia aia de “cod boala” de pe certificatele de concediu medical ? Cat timp diagnosticele ar trebui sa fie confidentiale, nu ai cum sa le pui la dispozitia unui tert (fie si el “platitorul asigurarii").
Comment from: bogdan
Mersi @Albastru…
Din pacate linkurile date de tine nu au actualizarile de ultima ora.
In schimb am ajuns pe site-ul Minsiterului Sanatatii unde linkul dat de mine este confirmat prin faptul ca s-a cerut un fel de audit, ce s-a incheiat in Aprilie 2010.
Din cite vad eu insa nu rezulta de nicaieri faptul ca proiectul este deja implementat peste tot. In schimb vad clar costurile care sunt estimate 1.7 miliarde de euro cost initial si 147.9 milioane de euro cost anual. (cel putin in primul an). Vad ca FAQ-ul asta a fost actualizat in octombrie.
Oricum noi incepem cu emiterea cardului si .. pe urma mai vedem. Fara estimari de costuri.
@costel - cred ca d-aia au vrut sa bage cip, ca sa modifice usor datele - cel putin asa am inteles eu. Oricum ideea era ca sa-i prinda pe cei care “nu-si plateau contributiile” - asa au scris ziarele. Dar oricum aveau dreptul se pare la consultatii. Deci?
Habar n-am de chestia aia cu boala … :-(
Comment from: AlbastrudeVoronet
Ba da!Comunicatele de presa IGI si Hyercom, de mai sus, sunt din octombrie si septembrie.Daca stii germana cu atat mai bine, ai toata informatia pe site-ul MS la care ti-a facut casa de asigurari trimitere.
Te ajuta sa-ti faci o idee cum vad altii aceast proiect si cum s-ar putea adapta la noi.
Daca te mai pot ajuta cu ceva, spre seara, trebuie sa plec!
O zi buna!
Comment from: costelush
@bogdan: cand spun ca nu ai cum sa le tii pe card nu ma refer la posibilitatea tehnica, ci la faptul ca datele alea se schimba luna de luna, deci trebuie actualizate. De asta zic, ca nu au cum sa fie tinute, pt. ca nu e ceva “batut in cuie” - oare la ce modalitate s-au gandit sa actualizeze “dovada achitarii contributiei pentru asigurarile sociala de sanatate” luna de luna, imediat cum a depus angajatorul declaratiile cu obligatiile de plata (si eventual a efectuat si platile) ?
Sper sa nu ma care luna de luna la un ghiseu, ca sa imi actualizeze cardul cu “dovada platii” - cu toate ca asa ar putea justifica angajarea unui batalion de functionari, din nou.
Comment from: un medic de familie
Pentru basil: nu stiu de ce apari clinic sanatos lunar la medicul de familie, dar afla ca asta nu se poate deconta ca si consultatie (nici macar fictiva) Valoarea =O Deci nu este consultatie, nu poate fi furt. Dar daca ai aceasta opinie ferma si generalizezi cu atita generozitate, de ce nu ai curajul sa clarifici cu medicul tau, ca sa afli ca te-ai inselat sau nu ai inteles ceva bine!
Comment from: S.Pavel
…De ce nu mă mai miră nimic !? Simplu…m-am nascut pe aceste plaiuri mioritice!Nu mă dau in vânt nici după străini,dar macar la ei(în ţările civilizate din Europa !)legile se respectă de toţi nu numai de cei care sunt la baza piramidei sociale.Ca la noi la nimeni…dacă punem un calculator intr-un birou trebuie sa facem copii după toate hârtiile…să ţinem şi vechea evidenţa plus cea nouă…singurul loc unde am vazut că funcţionează informatizarea a fost când poliţistul pentru că m-a oprit in trafic(motivul că exist !)şi la răspunsul meu că nu am actele la mine ..un simplu telefon şi a aflat toate detaliile necesare dupa plăcuţa de înmatriculare,inclusiv durata asigurării şi verificării tehnice …şi asta pentru bunul mers al aplicării amenzilor in beneficiul poporului…Este un pas inainte !