14 comments
Comment from: Moldoveanu Visitor
Comment from: adv Visitor
Ideea ac. proiect,in sine, era buna insa sa incepi cu emiterea cardurilor cand tu n-ai nici un studiu de fezabilitate si nu poti estima costurile investitiei totale,in cati ani si cum o poti amortiza e jalnic.
Nemtii au creat o companie subordonata MS care se ocupa numai de partea de informatizare si au facut simulari,au inceput implementarea treptat, la inceput in cateva regiuni apoi in restul tarii.
Da, eu port cardul permanent cu mine in portofel, nu asta ar fi dificultatea ci faptul ca, in zona rurala, in Romania nu cred ca poate fi operabil.
In alta ordine de idei, Germania conform standardelor lor, la o populatie de 80mil si infrastructura sanitara aferenta apreciaza ca se vor reduce pierderile cu aprox.500 mil euro anual.
Trist ce se intampla in Romania.Bine ca nu mai cotizez la afacerile lor. Seara placuta!
Iar ideile astea vin de la cei care fura atat de frecvent cu smartcardul incat s-a ajuns la ideea de vot pe amprenta digitală, nu? :))
Comment from: bogdan Member
@Moldoveanu - multumesc frumos. Nu stiam toate detaliile astea. Deci vad ca e un razboi intreg intre Casele de Asigurari si medicii de familie. Oare cei din urma nu au o organizatie care sa ia act importiva unor asemenea abuzuri ?
@adv - interesant, iar in .ro se estimeaza 400 de milioane de euro ? Eu cred ca nu ai cum sa faci o estimare cit de cit corecta pina cind nu pui sistemul in functiune.
@EW - mersi de link, extrem de utila legatura. Dpmdv este inca un exemplu de felul cum cred unii ca tehnologia rezolva toate problemele. Problema acolo este lipsa de bun simt a parlamentarilor, nu metoda tehnica de validare a votului.
Comment from: Moldoveanu Visitor
In acest razboi sunt doua categorii de medici: cei de familie si specialistii cu cabinet privat.
Din pacate, din impresia mea - Casa e in razboi cu pacientii sa nu mai ceara atatia bani - pentru ca i se pare ca se consulta prea multi pacienti la privat si trebuie sa deconteze prea mult. Nu concepe de ce nu mai trec oamenii pe la spitalele de stat decat cand e urgent.
Un medic e capabil sa consulte multi pacienti - consultatiile avand durate variabile de la pacient la pacient, si casa stie asta si cu toate astea vor sa limiteze numarul.
Medicii de familie sunt ei organizati dar mai mult in grupuri de discutii pe net decat in asociatii care sa fie in stare sa faca ceva. S-au luptat enorm cu ministrul Cap de Arici cum ii spuneau ei contabilului de C.A.P. pentru un standard de raportare electronica astfel incat sa fie liberi sa isi aleaga softul de evidentza… numai ca cei de la Casa le-au impus softul cumparat de ei :)… evident sub ideea clamata de standard si control.
Medicii specialisti sunt varza si dezorganizati… asa ca -virgula- Casa face ce vrea cu ei.
Partea care era interesanta din punct de vedere IT & Law si Privacy era la acest soft online… toata fisha pacientului ar fi trebuit sa circule prin internet inainte si inapoi intre cabinet si Casa. Ceea ce mi se pare un risc enorm pt Privacy.
Comment from: bogdan Member
Mersi din nou pentru informatii. Ca sa raspund la ultimul punct:
Da, e un risc enorm. Doar ca tehnic se poate rezolva destul de simplu, fie printr-o tunelare, fie printr-o criptare a informatiei inainte sa fie trimisa pe internet. Exista programe de criptare OSS, deci … doar vointa sa fie.
Comment from: Sabrol Visitor
Buna,
referitor la articol nu pot sa va dau dreptate.
1.Din cunostintele mele cam in toate tarile europene dezvoltate exista asa ceva. Si acolo sunt controverse referitoare la volumul de informatii care sa fie pe acest card, repectiv ce doctori au voie sa-mi vada istoricul bolilor/tratamentelor mele.
2. Medicii de familie te asigur ca fac fise de tratament fictive dar nici cardul nu o sa-i opreasca definitiv (ci doar le ingreuneaza partial acest lucru)sa faca asa ceva. Abia in momentul cand se introduce coplata la medicul de familie se diminueaza considerabil fisa fictiva. probabil ca aceasta coplata, pe care dupa parerea mea ar trebui sa o poti recupera prin “declaratia globala de venit” pe care o faci catre finante la sfarsitul anului, are sa diminueza considerabil pacientii fictivi.
3. Un cip costa circa 0,5 euro la bucata, la 20 de mil. probabil mult mai putin, la care se adauga faptul ca acesta trerbuie incorporat intr-o cartela si sunt nevoie de acele dispozitive care iti scriu numele pe ea. Pretul de 2 euro mi se pare corect.
4. Datele sensibile (in afara de nume, prenume, adresa, boli cronice, CNP) eu personal banuiesc ca nu sunt pe card, ci se afla pe un server pe care-l accesezi de indata ce ai trecut cardul prin cititor (istoricul bolilor, la ce doctori am fost, cand, ce medicamente mi-au prescris, etc.)
5. Ca nu poti obliga pe nimeni sa poarte cardul la el….asa e. Dar e pentru propria lui sanatate si siguranta. Pe card ar putea fi si numai grupa sanguina…care in cazul u nui accident …etc….ma rog.
Cine nu vrea sa poarte acest card….nici sa nu auda de el….se poate asigura la o asigurare privata.
Salut
Comment from: Stoica Stefan Visitor
Va multumim pentru informare….sant medic de familie si culmea unul dintre sustinatorii proiectului cardului de sanatate…..culmea este ca sustineam exact partea care a fost fentata de sistem in proiect adica decontarea in timp real a serviciilor si marirea pretului acestora adica aducerea la valoarea reala si plata oricarui serviciu prestat de medicul de familie…de asemenea beneficiu ar fi si baza de date electronica personala(eviudenta medicala) a consultatiilor, retetelor..etc.De mafia lucrarilor de modernizare si utilare a Spitaleleor care consuma finanate ca o baterie in scurt circuit se pare ca nui se deranjeaza Ministerul…De asemenea privatizarea serviciilor de sanatate si a peste 60% din spitale par sa fie o gluma pentru ei….Daca mai cred ca si anul 2011 o sa ne impuna vreun contract cu preturi fixe sa-si ia adio de la de parerea asta ……o sa le aratam noi de data asta ce inseamna medicul de familie in Romania si cat munceste si de ce poate unii sant obligati sa fenteze sistemul pentru a supravietui….
Nu atât problemele tehnice,cat problemele de ordin material,ma îngrijorează. Vor fi oameni care nu vor putea plăti cardul şi în felul acesta nu vor beneficia de asistenta medicala! Adâncirea prăpastiei dintre cei care au adevărat nevoie de asistenta medicala gratuita şi cei ce nu au nevoie ,dar vor avea
Comment from: MIHAI Visitor
si eu sunt medic de familie ca si stoica. vreau sa spun ca banii din sistemul sanitar nu se pierd la medicii de familie avand in vedere ca medicina de familie din toata tara are alocat doar 5% din fondul de sanatate iar spitatele aproape restul!!!!!!!!!!! aici se fac economii??? de aia nu merge sistemul de sanatate?? cardul va fi intr-adevar folositor atunci cand nu ne va mai plati cu 4,9 lei(~1 EURO) la consultatie ci cum se plateste in europa cu 20-40 euro!
Comment from: screentoxicator Visitor
Dar de ce este aleasa by default Imprimeria Nationala ca gestionar final al implementarii sistemului (carduri plus readere plus softuri)? Nu ar fi trebuit ca guvernul prin Min. Sanatatii sa scoata mai intii la licitatie managementul de proiect in loc sa-l atribuie direct Imprimereiei?
Comment from: CNAS: moderat Visitor
Nu va puteti inchipui ce jaf e la CNAS. Au schimbat in acest an directia IT ca sa aiba controlul absolut la toate licitatiile trucate.
(… moderat - daca ai probe, vino cu ele - pina atunci comentariul ramine moderat…)
Comment from: bogdan Member
@Sabrol - din pacate cred ca nu ai citit articolul cu atentie.
1. Nimeni nu a spus ca nu vrea card, ci ca proiectul actual este scump si inutil.
2. Sunt de acord cu tine, ceea ce sublineaza raspunsul meu la punctul 1.
3. Licitatia in desfasurare are un pret de 1,6 euro/cip (fara card)…
4. Banuieli avem cu totii, important e ceea ce scrie in lege. Nu pot sa “banuiesc” daca datele mele de sanatate se afla la indemina tuturor sau nicaieri. Sunt date extrem de sensibile si regimul lor trebuie clarificat in detaliu. Acum nu este.
Multumesc si restul comentatorilor - se pare ca problemele sunt mai adinci si mai complicate.
Comment from: Klaus Visitor
Este penibil cum se face licitatie pentru Carduri inainte de a se face licitatia pentru sistem.
Cardul in sine e doar un mod de identificare a unui anumit abonat la sistem dar sistemul in sine care ar trebui sa gestioneze informatiile despre abonat (cele referitoare la starea de sanatate precum si la relatiile cu Casa de asigurari) nu exista sau oricum, ce exista e o gluma buna…
In aceiasi ordine de idei oamenii astia vor “curete” banii incetul cu incetul. De ce spun asta? Pentru ca ar trebui implementat un sistem centralizat de e-health care sa gestioneze informatiile despre toti romanii posesori de carduri precum si relatiile lor cu casa de asigurari si sistemul medical. Un astfel de sistem foloseste cardul pentru autentifciarea pacientului ori de cate ori el are nevoie de un serviciu sau informatiile sale trebuiesc analizate. De exemplu daca eu ma duc la doctor si i-am dat cardul automat consultatia va fi adaugata in fisa mea de pacient electronica si daca mi-a fost prescrisa o reteta ea va fi memorata iar daca eu merg la farmacie pot inmana cardul si farmacistul poate primi direct informatiile despre reteta fara ca eu sa am vreo hartie sau ceva in afara de card. Deasemenea in acest context sistemul stie clar daca am asigurarile platite sau ce gratuitati mi se pot acorda sau de exemplu in ce programe de sanatate sunt inclus.
Asta inseamna e-health iar cardul e doar un mijloc de identificare intr-un astfel de sistem. E de ras ca acum vreo 2-3 ani au cumparat cateva mii de laptopuri pentru medicii de familie si oricum nu sunt folosite cum trebuie pentru ca aplciatia e varza si acum cumpara carduri… Avand in vedere contextul explciat mai sus de mine despre cum ar trebui sa functioneze un sistem de e-health cred ca va dati seama de incapacitatea celor care se ocupa acum de asa ceva in Romania. Pentru cine vrea detalii sa studieze ce s-a mai facut prin Europa, de exemplu in Croatia unde se foloseste o idee asemanatoare.
Asta nu e prima cheltuiala pentru a reduce cheltuielile… nu cu multi ani in urma li s-a dat chipurile moca medicilor de familie un laptop si un soft de evidentza (ala a costat serior) a consultatiilor si pacientilor.
Dupa aceea… ghici… au venit cu ideea de a se face conectarea cabinetelor medicale private care dau consultatii decontate de casa + cele ale medicilor de familie… direct online… softul stand pe serverul casei de asigurari.
Sa stii ca se lucreaza si la asta in continuare, fara sa se stie specific cat de sigura va fi conexiunea atunci cand Internetul este carrier… ce standarde indepllineste, etc.
Softul ar urma sa aiba mai multe functii de reducere a cheltuielilor. Cea mai tare mi s-a parut aceea ca softul incepe sa functioneze la ora la care ai intrat in cabinet… si se opreste dupa 6 ore sau 8 ore fix… pentru ca sa nu consulti cumva mai multi pacienti decat trebuie in intervalul de lucru sau peste program… vaduvind casa de bani. :)
Si inca una… de la ei de la statistica… s-a estimat cati pacienti pate consulta un medic pe ora… si softul nu va da voie la o rata mai mare de pacienti. SIC.
Cat o fi si proiectul asta, nu stiu. Dar cum ziceam in comentariul de la articolul trecut: Smart-card - afaceri pentru baietii destepti din tehnologie.
Sanatate buna!
:-)