5 comments
Comment from: Bogdan Zarchievici
Server-ul proxy este un program instalat pe un computer conectat la Internet. Acest program iti da access la latimea de banda (conexiunea) de care dispune respectivul calculator (sau doar la o parte din ea), permitandu-ti sa navighezi pe Internet.
Exista 3 tipuri de servere proxy, insa in cazul de fata ma voi referi doar la proxy-urile high-anonimity (care nu divulga nici un fel de informatie despre cel care navigheaza prin ele).
Atunci cand initiezi o convorbire VoIP printr-un astfel de proxy, practic provider-ul de VoIP inregistreaza IP-ul proxy-ului (nicidecum IP-ul tau, asa cum ar fi fost normal). In conditiile in care acel proxy este folosit de zeci de persoane simultan si nu pastreaza log-uri cu cine/cand s-a conectat, ti se pierde total orice urma.
Comment from: Marian
Stimate domnule Bogdan Manolea, cred ca e cazul sa insistati cit puteti de mult asupra acestui subiect. M-am saturat sa tot aud: facem asa ca asa e in UE. AIUREA ! Fel de fel de profani s-au aciuit pe la Guvern si Parlament, traduc aiurea acte si zic ca au facut legi. Daca ii lasam sa isi faca de cap ne trezim rau de tot, de aceea rog pe toata lumea sa nu lase subiectul in coada de peste, sa ne trezim la timp si sa-i tragem de mineca pe acesti iresponsabili. Da, am zis iresponsabili si nu retrag ce am spus, iresponsabili devenim si noi daca ii lasam sa isi faca de cap. La final, o nedumerire: daca vom avea aceasta reglementare, folosirea unui proxy nu devine ilegala? In telefonia mobila, de exemplu, sint destui cei care cred ca daca seteaza un apel invizibil, chiar sint invizibili ! Pe naiba, la firma de telefonie se stie si ce ai mincat aseara. Cum ramine, deci, cu proxy ?
Comment from: bogdan
Mersi Bogdan.
Vezi mai multe despre Proxy-uri si la http://en.wikipedia.org/wiki/Proxy_server
Nu, folosirea unui proxy nu este si nici nu va deveni ilegala. Ar trebui sa existe o dispozitie expresa in acest sens, ceea ce - din cite stiu eu- nici macar nu se planuieste. Sper ca pentru totdeauna.
Un proxy poate fi folosit in 100 de moduri legale.
Ref la UE - Romania, ce sa facem daca nu stim decit sa traducem si sa dam vina pe altii.
Importante sunt insa 2 idei :
a) Chestiunile de baza cuprinse in directive vor trebui implementate. Dar si asupra acestora se poate comenta si interveni in momentul dezbaterilor publice de inainte de a fi adoptate (cum am dat exemplu mai sus). Aici se poate si trebuie intervenit - daca ne pasa ! Vezi de ex cazul Poloniei in cazul Patentelor software !
b) O directiva nu se traduce in legislatie, ci se implementeaza, astfel incit sa concorde cu restul legislatiei in vigoare. Daca va uitati la modul in care o directiva este implementate in 15 state membre, veti vedea idei diferite in care principiile directivei sunt implementate.
Nu trebuie sa incercam sa fim primii, pentru ca nu avem decit de pierdut.
Comment from: Marian
Pai da, constat ca am cam avut dreptate. Pacat ca acest subiect nu prea a fost citit, ma asteptam la o suita de reactii dupa mesajul meu. Sa incercam sa facem ceva in genul acelei campanii (cu documentul trimis catre) ROTLD - RNC. Ce ziceti ?
Sunt pe dinafara in materie de IT dar ahtiat dupa confidentialitatea comunicarilor de orice fel initializate -Poate cineva sa-mi explice (ca unui profan) prin ce se diferentiaza Proxy serverele vis-a-vis de beneficiul de confidentialitate pe care il dorim cu totii (utilizatorii)?